آیا می‌دانید كه سنگ لوح چیست؟

سنگ لوح ماده ای است كه میلیون ها میلیون سال از عمرش می گذرد . این سنگ مربوط به زمانی است كه ذرات رس ، به تدریج ، در اعماق دریاها و دریاچه ها فرو نشستند . آن گاه پس از ته نشین شدن،به مرور به صورت گل نرمی در آمده بعد هم كم كم سفت و سنگ گردیدند .
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

آیا می‌دانید كه سنگ لوح چیست؟

سنگ لوح ماده ای است كه میلیون ها میلیون سال از عمرش می گذرد . این سنگ مربوط به زمانی است كه ذرات رس ، به تدریج ، در اعماق دریاها و دریاچه ها فرو نشستند . آن گاه پس از ته نشین شدن،به مرور به صورت گل نرمی در آمده بعد هم كم كم سفت و سنگ گردیدند . چنین سنگی را سنگ رستی می نامند .

زمین همچنان دستخوش تغییرات شدید می بود تا روزی كه ناگهان پوسته آن در قسمتی كه سنگ رسی داشت، از جا بر آمد، بر اثر این رویداد، سنگ های رسی به صورت چین و چروك بر روی هم انباشتند، و سپس با فشار سنگ های دیگر خوب در هم فشرده شد، عاقبت سنگ لوح را به وجود آوردند. همان گونه كه ذرات رس به تدریج در ته دریا می نشست و لایه لایه بر روی هم انباشته می شد، سنگ لوح نیز به صورت لایه لایه، شكل می گرفت.

سنگ لوح مصرف های گوناگون و زیادی دارد. نه تنها از آن تخته سیاه درست می كنند بلكه در سقف ساختمان ها، دستشویی چاهك و بسیاری جاهای دیگر نیز به كار می آید.

سنـگ لوح را از معادن رو باز و یا زیرزمینی، استخراج می كنند. نخست آن را در قطعه های بسیار بزرگی از جا می كَنند. بعد برای خارج كردن از معدن، آن ها را به صورت قطعه های كوچك تری در می آورند.

سپس نوبت شكافتن هر یك از این قطعه های كوچك می رسد. كارگران معدن قطعه ای را به ضخامت 7 سانتی متر در نظر می گیرند، بعد قلم خود را بر روی آن نهاده، با یك ضربه ی محكم آن را صاف و یكپارچه از قطعه سنگ نخستین، جدا می سازند.

با تكرار این عمل، از قطعه سنگ نخستین حدود 16 یا 18 تخته سنگ در می آورند.

اكنـون اگر بخواهند در سقف ساختمانی كار بگذارند باید باز هم آن ها را بشكنند و تكه هایی به ضخامت 5 میلی متر به دست آورند.

سنگ لوح به رنگ های گوناگونی است: سیاه، آبی، ارغوانی، قرمز، سبز و یا خاكستری، اختلاف رنگ بندی آن بستگی به مواد مختلفی دارد كه قبلاً در خاك رس وجود داشته است. سیاهی رنگ سنگ لوح به خاطر مواد زنده ای است كه در گل رس اصلی بوده و بعد به كربن تبدیل شده است.

 

 

بخش کودک و نوجوان تبیان


منبع: forum.98ia

مطالب مرتبط:

سریعترین پرنده جهان

آیا میدانید؟

دانستنیهای کوتاه علمی

آیا می‌دانید؟

آیا می‌دانید...؟

مغز باشگاهی خصوصی است!

در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.
مطالب مرتبط مجموعه :
آخرین مطالب سایت