انسان و اندیشه درباره قیامت

قسمت دوم : گزارشی از حال انسانها در قیامت
مساله قیامت و معاد، مورد قبول پیروان همه ادیان است; حتى آنانكه بر اساس فطرت، ماوراء الطبیعه را پذیرفتهاند بدان معتقدند.
آنچه گذشت: قسمت اول - تصویری از قیامت!
احوال زیان دیدگان و كافران در قیامت
جمعیت زیان دیده در قیامت از سر زبونى و ناتوانى، از گذشته اظهار ندامت مىكنند، ولى براى آنان سودى ندارد، زیرا در فرصتى كهمىتوانستند توشهاى برگیرند، به غفلتسپرى كردند. پیام خدا و رسولانرا ناشنیده انگاشتند اینك به یاد تباهىهاى خود، نالهكنان راه چارهمىجویند. قرآن كریم از زبان آنان مىگوید: «یا لیتنى اتخذت معالرسول سبیلا; اى كاش با پیامبر خدا همراه شده و از او پیروىمىكردم».
اما پیشتر و در دار دنیا هرگاه مورد خطاب پیامبران قرارمىگرفتند و از مرگ و قیامتبیم داده به راه هدایت فراخواندهمىشدند به سخریه پاسخ مىدادند «و قالوا ان هى الا حیاتنا الدنیا وما نحن بمبعوثین; و گفتند: جز زندگى دنیاى ما [زندگى دیگرى] نیستو برانگیخته نخواهیم شد.» و از پذیرش حق گریزان بودند و منادیانحق را مىآزردند. آنان كارهاى خویش را درست و معیار عمل مىدانستند،هادیان راه حق را به تمسخر مىگرفتند، در زمین فساد و تباهىمىكردند و مىپنداشتند كه كارى نیكو انجام مىدهند.
خداوند متعال در معرفى اینان كه بىتردید از زیانكارترین افرادند،خطاب به رسول اكرم(ص) مىفرماید: «قل هل ننبئكم بالاخسرین اعمالاالذین ضل سعیهم فى الحیوه الدنیا و هم یحسبون انهم یحسبون صنعا;بگو: آیا شما را از زیانكارترین مردم آگاه گردانم [آنان] كسانىاندكه كوشششان در زندگى دنیا به هدر رفته و خود مىپندارند كه كار خوبانجام مىدهند.» مخاطبان این آیه كسانى هستند كه در دنیا ازارتكاب هیچ خلافى دریغ نمىكردند، معروف را منكر و منكر را معروفمىشمردند، احكام خدا را تغییر مىدادند و بندگى خدا را بر خود،گران مىدیدند، اینان چون به عرصه قیامت درآیند با كولهبارى سنگیناز گناه در انتظار حسابرسى مىایستند، روزى كه به تعبیر قرآن كریممعادل پنجاه هزار سال است و قرآن، آن را این گونه معرفى مىفرماید:
«فكیف تتقون ان كفرتم یوما یجعل الولدان شیبا; پس اگر كفر بورزید، چگونه از روزى كه كودكان را پیر مىگرداند، پرهیز توانید كرد.» باید به حسابهاى آنان رسیدگى شود، حساب سركشىهایى كه پیشهساخته بودند و گوش به هیچ بشیر و نذیرى نمىسپردند.
این وضعیت عرصه قیامت است و حال مردم نیك كردار و بد رفتار. چونانسان مومن را پاداش جاودان دهند و او را به بهشتبرند مىگوید: «انى ظننت اءنى ملاق حسابیه;من یقین داشتم كه به حساب خودمىرسم.»
بىنوا آن كس كه برگ عیشى پیش نفرستاده است، قرآن كریم درتوصیف حال آنان مىفرماید: «خذوه فغلوه ثم الجحیم صلوه ثم فىسلسله ذرعها سبعون ذراعا فاسلكوه، انه كان لایومن بالله العظیم، ولا یحض على طعام المسكین; [گویند] بگیرید او را و در غل كشید، آنگاه میان آتشش اندازید. پس در زنجیرى كه درازى آن هفتاد گز است وىرا در بند كشید، چرا

كه او به خداى بزرگ نمىگروید، و به اطعاممسكین تشویق نمىكرد.
و چون به دوزخ درآیند از ایشان بپرسند: «ما سلككم فى سقر قالوالمنك من المصلین و لمنك نطعم المسكین و كنا نخوض مع الخائضین وكنا نكذب بیوم الدین حتى اتانا الیقین; چه چیز شما را در آتش[سقر] درآورد. گویند: از نمازگزاران نبودیم. با هرزه درایانهرزهدرایى مىكردیم و روز جزا را دروغ مىشمردیم، تا مرگ ما دررسید.»
و نیز از آنان مىپرسند: «تكاد تمیز من الغیظ كلما القىفیها فوج ساءلهم خزنتها اءلم یاءتكم نذیر قالوا بلى قد جاءنا نذیرفكذبنا و قلنا ما نزل الله من شىء ان انتم الا فى ضلال كبیر وقالوا لو كنا نسمع او نعقل ما كنا فى اصحاب السعیر; نزدیك است كهاز خشم شكافته شود هر بار كه گروهى در آن افكنده شوند، نگاهبانانآن از ایشان پرسند: مگر شما را هشدار دهندهاى نیامد.
گویند: چرا؟ هشدار دهندهاى به سوى ما آمد ولى تكذیب كردیم و گفتیم: خدا چیزى فرو نفرستاده است، شما جز در گمراهى بزرگ نیستید،و گویند: اگر شنیده و پذیرفته بودیم یا تعقل كرده بودیم در میاندوزخیان نبودیم.
منكران رسالت و معاد و قیامت، زبان به اعتراف گشوده، اعمال خود راباز مىگویند: آنان گناهان خود را برشمرده و مىپذیرند كه نمازنخواندهاند، بر یتیمان انفاق نكرده و به روز قیامت ایماننیاوردهاند.
احوال مومنان در قیامت
اما كسانى كه در دنیا از فرمان خدا پیروى كردند با این خطاب الهىرو به رو مىشوند: «ادخلوها بسلام آمنین; [به آنان گویند:] با سلامتو ایمنى در آن جا داخل شوید.» در تفسیر این آیه آمده است كه:
«سلام»، به معناى «ایمنى» و نیز سلام از سوى خداوند و فرشتگاناست. رسیدن به این فوز عظیم براى همه میسر است. به شرطى كه انسان در پى رسیدن به آن باشد، چون: نابرده رنج گنج میسر نمىشود مزد آن گرفت جان برادر كه كار كرد. با تفصیلى كه گفته شد، عمق فرموده امام هادى(ع) را درمىیابیم كهچگونه گروهى در این بازار سود بردند و دستهاى زیان كردند.
دورى از منابع وحى و رهنمودهاى پیشوایان معصوم(ع) باعث تباهى ومحروم شدن از معارف اسلامى مىشود. حتى با اندكى توجه به گفتهامامان علیهم السلام یقینا راه به جایى خواهیم برد و در غیراین صورت، به بىراهه فرو مىغلتیم.
امام سجاد(ع) در دعا و مناجاتخویش مىفرماید: «اءبكى لخروجى من القبر عریانا; بر آن زمانىمىگریم كه برهنه گام به عرصه محشر مىنهم.» اندیشیدن در این دعافطرت پاك را تحت تاثیر قرار مىدهد. سر سپردگى به شیطان و هواىنفس، انسان را از پذیرش این حقایق باز مىدارد، شیطان و هواى نفسىكه انسان را به دنیاطلبى فرا مىخواند و این حقایق در دیدگان اوچون افسانهاى مىنمایاند. همان گونه كه انسان در داد و ستدهاى رایجتلاشى مىكند تا بهترین را برگزیند، سزاوار است كه به معاد و قیامتخود آن چنان حساب شده بیندیشد كه هرگز انگشتحسرت و پشیمانى بهدندان نگیرد.
باید قدر و بهاى خویشتن را بدانیم و فقط با خدا معامله كنیم كهمعامله با شیطان زیان ابدى به همراه دارد و هرگز امكان و فرصتجبران آن در عرصه قیامت فراهم نمىشود. شیطان همیشه در كمین است وهر كسى را به شیوهاى مىفریبد، براى مومن دهها راه شرعى مىگشاید تااو را در یكى از آنها به گمراهى و گناه بكشاند.
هشدار حضرت حق درباره قیامت
اى عزیز، فرصتها را مغتنم بدان كه خداوند متعال مىفرماید:
«یوم لاینفع مال و لابنون الا من اتى الله بقلب سلیم; روزى كه هیچمال و فرزندى سود نمىدهد، مگر كسى كه دلى پاك به سوى خدابیاورد.»

باز مىفرماید: «فیومئذ لاینفع الذین ظلموا معذرتهم و لاهم یستعتبون; و در چنین روزى [دیگر] پوزش آنان كه ستم كردهاند سودنمىبخشد، و بازگشتبه سوى حق از آنان خواسته نمىشود.» امروز اگراز خداوند معذرت بخواهیم یقینا مشمول الطاف او هستیم كه او ما رابراى عذاب نیافریده است.
دست از «تسویف» بداریم و فرصت فراهم آمده را به امید فرداىنیامده از دست ندهیم تا مصداق آیه «و یوم یعض الظالم على یدیهیقول یا لیتنى اتخذت مع الرسول سبیلا; و روزى است كه ستمكار،دستهاى خود را مىگزد و مىگوید: اى كاش با پیامبر راهى برمىگرفتم.» خوب بودن كار دشوارى نیست، گذشتن از باطل است و پیروىاز حق و نگاه داشتن «حرمت» و «حریم» دیگران.
مبادا كه در قیامت دوستان خود را بخوانیم و بگوییم: «ینادونهمالم نكن معكم قالوا بلى ولكنكم فتنتم انفسكم و تربصتم و ارتبتم وغرتكم الامانى حتى جاء امرالله و غركم بالله الغرور; [دورویان]آنان را ندا مىدهند آیا ما با شما نبودیم، مىگویند چرا ولى شماخودتان را در بلا افكندید و امروز و فردا كردید و آرزوها شما راغره كرد تا فرمان خدا آمد و شیطان مغرور كننده، شما را درباره خدابفریفت.» آیا با شما نبودیم و با هم زندگى نمىكردیم چه شد كه شمارستگار شدید و ما زیانكار.
یكى از نامهاى قیامت «یوم الحسره» است، یعنى روز حسرت و افسوسخوردن. اگر مثل معروف «چرا عاقل كند كارى كه باز آرد پشیمانى»را آویزه گوش خود كنیم یقینا در انتخاب مسیر، تامل مىكنیم و گامبه بىراهه نمىگذاریم. فرصت را از دست ندهیم كه وقت تنگ است، ازكردههاى ناپسند توبه كنیم كه او توبه پذیر و مهربان است. سختى چندروزه دنیا و به نان خشكى بسنده كردن، اما به حرام نرفتن و حرامنخوردن و حرام نگفتن! نعمت جاودان الهى را در پى دارد. براىبازگشتبه راه راستباید شتاب كرد كه غفلت، موجب پشیمانى است امااگر توان پاسخ به حسابرسان الهى را، كه از دانه خردل نیزنمىگذرند، دارید آن چه مىخواهید بكنید. باید بیندیشم و به خودآییم تا مبادا كه در محضر الهى و در دیدگان محشریان، از شرم سر بهزیر اندازیم.
نوشته : آیت الله عباس محفوظى
تنظیم برای تبیان: گروه دین و اندیشه – حسین عسگری
