آن ریشی را که گرو میگیرند، این نیست.
آن ریشی را که گرو میگیرند، این نیست.
توضیح:
این مثل داستانی دارد؛ میگویند مرد خوب و خوشنامی دچار گرفتاری شد و به مقداری پول نیاز پیدا کرد. از کسی تقاضای مبلغی وام کرد؛ ولی هیچچیز با ارزشی نداشت که در مقابل دریافت پول گرو بگذارد. وام دهنده گفت: «اگر ریش گرو بگذاری، میپذیرم.» مرد نیازمند، ناراحت و غمگین به فکر فرو رفت. پس از کمی اندیشه، از روی نیاز و ناچاری پذیرفت و شانهای خواست. سپس شانه را با احتیاط به ریش خود کشید و تار مویی از میان شانه برداشت، در کاغذی پیچید و به وام دهنده داد.
این قصه به گوش مرد دزد و حیلهگری رسید. او هم بلافاصله نزد وام دهنده رفت و گفت: «در ازای ریشی که گرو میگذارم، به من هم وامی بده» سپس در ریش خود چنگ زد و مشتی مو از ریش خود کند و جلوی وام دهنده گذاشت.
مرد وقتی رفتار و عمل او را دید، با ناراحتی او را بیرون کرد و گفت: آن ریشی را که گرو میگیرند، این نیست!»
ریش گرو گذاشتن، کنایه از اعتبار و اعتمادی است که ارزشی بالاتر از مادیات دارد.
عیاران و پهلوانان، از زمانهای گذشته برای حلّ اختلافات دیگران با ضمانت دادن، از این اصطلاح استفاده میکردند و به عبارتی، شخصیت و حیثیت خود را در گرو انجام آن کار میگذاشتند.
کاربرد:
این مثل در مورد افرادی به کار میرود که اعتبار و حیثیتی ندارند؛ ولی برای انجام در خواستشان، میخواهند ریش گرو بگذارند!
آن روی ورق را نخوانده است.
توضیح:
معمولاً برای نوشتن روی ورقه، از هر دو روی آن استفاده میشود. گاهی ممکن است بر اثر اشتباه یا عجله، شخصی فقط یک روی ورقه را بخواند.
کاربرد:
1- فکر آخر و عاقبت کار را نکرده است، با تدبیر و اندیشه، همه جوانب کار را در نظر نگرفته است، در پیشبینی جریان کار، در جایی اشتباه کرده است؛ پس «آن روی ورقه را نخوانده است.»
2- همچنین وقتی میخواهیم بگوییم که ما هم برای خودمان نقشههایی کشیدهایم که او خبر ندارد یا سرنوشت، رویدادهایی را برای افراد پیش میآورد که اصلاً پیشبینی نشده است، این ضربالمثل را به کار میبریم.
فوت کوزه گری
تنظیم : بخش کودک و نوجوان
***********************************
مطالب مرتبط
![مشاوره](https://img.tebyan.net/ts/persian/QuestionArticle.png)