تبیان، دستیار زندگی
احترام گذاشتن به یك رهگذر، دادن جای خود به خانمی سالخورده داخل اتوبوس، لبخند زدن به همسایه و...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

نیكی ‌كردن برای سلامتی مفید است

نیکی کردن

احترام گذاشتن به یك رهگذر، دادن جای خود به خانمی سالخورده داخل اتوبوس، لبخند زدن به همسایه و...  مهربانی به صفتی كمیاب تبدیل شده است؛ ویژگی ‌ای كه برای آن ارزش خیلی زیادی قائل هستیم.

اما آیا می ‌دانستید كه نیكی كردن سبب می ‌شود كه احساس خوبی در شما به‌ وجود آید و حتی با این عمل در حق خودتان خوبی می ‌كنید؟ عجیبه نه؟ و با این حال...

جالب است بدانید كه مهربانی به مرور زمان چقدر بار معنایی تحقیرآمیزی به‌ خود گرفته است. وقتی می ‌گوییم "او آدم مهربانی است"، در واقع می‌ توان مترادف ‌های چون "هالو"، "ضعیف"، "بدون قاطعیت" یا حتی "فاقد ذكاوت" و"عاری از حس انتقادی" را برداشت كرد. با این حال نیكی كردن بدون ریا و تظاهر و بدون هیچ چشم داشتی بزرگ ‌ترین فضیلت به شمار می ‌رود. این فضیلت حتی می ‌تواند شما را سالم و سرحال نگه دارد. به همین دلیل تا جایی كه می‌ توانید نیكی كنید!

مهربانی همان خوشبختی است

بنا به تحقیقی كه در ژاپن روی 175 نفر انجام شده پرسشنامه‌ هایی را در اختیار افراد قرار دادند تا از این طریق به دقت بسنجند تا چه اندازه‌ای نیكی كردن در انگیزه، رفتار و زندگی روزانه آنان نقش دارد. در عین حال‌، از شركت ‌كنندگان خواسته شد تا 10 واقعه‌ ای كه اخیرا احساس عمیقی در آنان به‌ وجود آورده و منبع استرس و یا بر عكس شادی بوده است ‌را توصیف كنند.

در آخر، برداشت شخصی این افراد از خوشبختی به كمك مقیاسی كه در نظر گرفته بودند ارزیابی شد و بنا به آن مقیاس، افراد را به دو گروه تقسیم كردند: گروه اول شامل 81 ‌نفری می‌ شد كه احساس خوشبختی می ‌كردند و در گروه دوم 94 ‌نفر قرار داشتند كه كمتر از گروه اول احساس خوشبختی می‌ كردند.

نتیجه به دست آمده حاكی از آن است كه افرادی كه در زندگی روزانه ‌شان مهربان‌ تر هستند و انگیزه، رفتار و عملكرد روزانه ‌شان بر پایه مهربانی و عطوفت است، همان افرادی هستند كه خود را خوشبخت ‌تر از دیگران می‌ دانند. این افراد همچنین وقایع شادی آور بیشتری را در زندگی تجربه می‌ كنند. از این‌ رو نیكی و محبت نه تنها برای اطرافیان خوشایند است بلكه برای خود فرد نیز منبع نشاط است.

داروی ضد‌استرس

مطالعات متعدد در این زمینه حاكی از آن است كه محبت‌ اثرات مثبتی برتولید سروتونین در مغز دارد. سروتونین ناقل شیمیایی است كه احساسات را متعادل كرده و كمبود آن موجب اضطراب، تشویش و افسردگی می ‌شود. نقش اكثر داروهای ضد‌استرس آن است كه به‌ طور شیمیایی موجب تحریك و تولید سروتونین می ‌شوند تا علائم اندوه و دلتنگی را فرو نشانند. همان طور كه دكتر "وین دیر"، روانشناس و مولف كتاب "قدرت نیت" خاطر نشان می ‌كند‌: عمل نیك هر چند ساده نه تنها در فرد نیكوكار بلكه در شخص ذی‌ نفع نیز، موجب تحریك و تولید سروتونین می‌ شود.

نیکی کردن

نكته جالب ‌تر آن است كه همین پدیده در مغز اطرافیان و افرادی كه شاهد عمل نیك هستند نیز روی می ‌دهد! نیكی كردن تاثیر مفیدی بر خلق و خوی فرد نیكوكار، شخص ذی ‌نفع و حتی فردی كه تنها شاهد این عمل بوده است و خلاصه همه افرادی كه با آن در ارتباط هستند می‌ گذارد. به همین دلیل تا جایی كه می ‌توانید نیكی كنید!

زمانی كه نیكی می‌ كنید در حقیقت در حق خودتان خوبی می ‌كنید. محبت و از خود گذشتگی موجب آرامش ذهن و مایه خشنودی است. زمانی كه خود را نسبت به دیگران با محبت، خیرخواه و دست و دلباز نشان می ‌دهید، لذت خاصی به شما دست می ‌دهد. این در حالی است كه لذت و خوشی موجب كاهش ترشح كورتیزول، یكی از هورمون‌ های استرس، می ‌شود. از این گذشته، به همین دلیل است كه "هانس سلی"، متخصص غدد و پیشگام در شرح پدیده استرس، نیكی كردن را سفارش كرده و از آن به "از‌خودگذشتگی خودخواهانه‌" یاد می‌ كند. به عبارتی دیگر، برای آن كه احساس خوبی داشته باشید، عمل نیك انجام دهید.

بهترین اعتماد به نفس

از نظر منطقی، چنانچه مهربانی موجب خوشحالی بیشتر انسان شود و از افسردگی و استرس او بكاهد، همچنین می ‌بایست سبب شود تا قضاوت بهتری در مورد خودمان داشته باشیم.

برای پی بردن به درستی این موضوع، "سونیا لیوبومیرسكی" روانشناس دانشگاه استنفورد دانشجویان را به دو گروه تقسیم كرد و از نیمی از آنان خواست تا به‌ مدت 10‌هفته، اعمال نیكی چون احترام گذاشتن به دیگران، كمك كردن در شستن ظرف‌ ها و غیره انجام دهند. در آخر هفته مشخص شد افرادی كه به‌ طور مرتب اعمال نیك انجام داده بودند در مقایسه با افرادی كه هیچ عمل نیكی از آنان سر نزده بود، خلق و خوی بهتری داشتند و بهترین تصویر را از خود در ذهن داشتند.

مراقب مهربانی‌ های كاذب باشید!

یكی از استادان دانشگاه فرنچفورت، طی 2 سال واكنش 4000 نفر از اپراتورهایی را كه در یك مركز تلفن مشغول به كار بودند را مورد مطالعه قرار داد. آن دسته از اپراتورهایی كه مجبور بودند به هر جور مخاطبی با مهربانی پاسخگو باشند، بعد از كار استرس بیشتری داشتند، ضربان قلب شان تا مدت زمان زیادی تند می ‌ماند و احتمال افسردگی در آنان بیشتر بود.

از این حكایت می ‌توان چنین نتیجه ‌گیری كرد كه مهربانی خوب است اما تظاهر به مهربانی برای سلامتی زیان آور است.

doctissimo.fr- June 2009

ترجمه: سپیده حسینعلی عراقی

*مطالب مرتبط:

دید و بازدید، سلامت روان را تضمین می‌کند

بهبود زودتر زخم با خوش‌اخلاقی

سفر، سلامت روان را شارژ می‌کند

سلامت روان، خنده می‌ خواهد

دارویی برای شادی وجود دارد؟

بداخلاق‌ها از مرگ بترسند!

آیا افراد شاد و خوشحال کمتر دچار سرماخوردگی می شوند ؟

تنهایی عامل افزایش فشار خون است

وقتی روان، جسم را بیمار می‌کند

بخش تغذیه و سلامت تبیان

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.