عطایش را به لقایش بخشیدیم
شرایط اجتماعی و فرهنگی جامعه به دلیل نابسامانی از یک سو و پیچیدگی از سوی دیگر زمینههای لازم برای یک ازدواج واقعی و سالم را فراهم نمیکند. عدم تعادل جنسی و پیشی گرفتن جمعیت دختران نسبت به پسران، فشارهای اقتصادی و معیشتی تأمین یک زندگی خانوادگی، شرایط فرهنگی جامعه و قواعد و سنتهایی که کارکرد مطلوب خود را از دست داده و بلکه کارکرد منفی پیدا کردهاند، تغییر و تحول نگرشها و ارزشهای اجتماعی و… همه و همه دست به دست هم دادهاند و امکان ازدواج درست و تشکیل زندگی خانوادگی پایدار را برای خیل عظیمی از جوانان کشور دشوار کرده است. در چنین شرایطی گروه قابل توجهی از جوانان عطای ازدواج و تشکیل خانواده را به لقایش بخشیده و زندگی مجردی پیشه میکنند به امید روزی که شرایط تغییر کند.
گروهی دیگر با رویاهای بلند پروازانه، تن به دامی میسپارند که وعده ارتقای موقعیت اجتماعی و طبقاتی آنها را در ازدواج با اقشار بالا و مرفه جامعه و یا ازدواج با افرادی از آن سوی مرزها میدهد.
جمعی دیگر در حسرت عدم امکان ازدواج با مطلوب خویش تن به ازدواجی اجباری میدهند که با پوششی از منع و محدودیتهای فرهنگی و فشارهای اجتماعی و خانوادگی همراه است.
برخی به قول خودشان میسوزند و میسازند اما دم بر نمیآورند چرا که عهد کردهاند با لباس سفیدی که به خانه بخت میروند به زندگیشان خاتمه دهند. عدهای جسورتر و پشیمان از ازدواجی از روی عدم شناخت و ناآگاهی، راه دادگاههای خانواده را پیش میگیرند و ماهها و سالها در راهروهای دادگستری سرگردانند تا حکم طلاق بگیرند.
و بالاخره گروهی نیز با هنجارشکنی و بیوفایی، ازدواج ناخواسته و نامطلوب را در ظاهر ادامه میدهند اما با نوعی طلاق عاطفی دل در گرو دیگری دارند و آشیانهای دیگر بنا میکنند. اشکال و انواع ازدواجهای نامطلوبی که ریشههای طلاق و جدایی را در خود دارند به فهرستی که در بالا اشاره رفت محدود نمیشود و میتوان باز هم به آنها اضافه کرد.
اما همه این اشکال و انواع زندگیهای از هم گسیخته و ناموفق یک پیام دارند؛ ازدواج نامطلوب ریشه جدایی است. بیائید و بیائیم با شناخت مسائل و مشکلات این عرصه از اجتماع و تلاش برای حل تعدیل آنها زمینههای ازدواجی سالم و زندگی متداوم و پایدار زوجهای جوان را فراهم کنیم. و در این امر نه تنها جوانان ، بلکه پدران و مادران، اساتید و معلمان، روانشناسان و جامعه شناسان، همه و همه باید تلاشی مضاعف داشته باشند. مطرح کردن چنین مطالبی نباید باعث دلسردی جوانان نسبت به ازدواج گردد و نباید منجر به افکار وسواسی و ایده آل گرایی های مفرط شود . بلکه ضروری است ملاک ها و ارزش های واقعی را بشناسیم و اجازه ندهیم تا سنت های غلط و نا فرجام ،دست و پا گیر ازدواج هایی با هدف و افرادی باشد که با هزاران امید و آرزو دست به انتخاب می زنند و زندگی مشترک را آغاز می کنند.
دکتر محسن بهشتی پور- خانواده مطهر با تغییر و اضافات
تنظیم برای تبیان: کهتری