میخچه و درمان آن
پوست یكی از حساس ترین مناطق بدن به شمار می رود و با كوچك ترین فشاری، عكسالعمل نشان می دهد و این واكنشها به صورت های مختلفی همچون تورم، قرمزی، تاول و ... بروز می کنند.
میخچه هم به عنوان یك ضایعه پوستی، نوعی واكنش طبیعی بدن برای حفاظت از خود است.
گاهی توجه نكردن به پوشش و حفظ بهداشت پاها كه قلب دوم ما هستند، می تواند باعث ایجاد ناراحتی و درد در آن ناحیه شود. بنابراین اگر شما هم از آن دسته آدمهایی هستید كه به دنبال كفشهای تنگ و نوك باریك هستید، حتما با واژه میخچه آشنایی دیرینه ای دارید.
میخچه ضایعه ای پینه ای شكل از پوست مرده است كه معمولا در سطوح نازك و بدون موی پوست به خصوص در قسمت پشتی پنجه پا یا انگشتان یا در قسمت ضخیم تر پوست كف دست و پا ایجاد می شود. میخچه زمانی به وجود می آید كه فشار وارده بر پوست حالتی بیضوی یا شبیه بیضی در پوست ایجاد كند كه مركز آن کانون فشار است و به مرور زمان گسترده می شود. اگر تحریك به طور مستمر روی بافت های تولید كننده میخچه ادامه یابد، حتی پس از حذف آن، پوست مجددا تولید میخچه می كند. مكانی كه میخچه ایجاد می شود، باعث ایجاد میخچه های نرم و سخت می شود. انواع سخت معمولا در سطوح خشك و مسطح پوست و انواع نرم آن بین انگشت های نزدیك ایجاد می شوند.
آیا میخچه همان پینه است؟
خیر. میخچه و پینه دو ضایعه پوستی مشابه هستند، ولی تفاوتهایی میان آن ها وجود دارد. پینه زمانی ایجاد می شود كه لایه های پوست به دلیل فشارها و سایش های پی در پی ضخیم و سخت می شود. این حالت بیشتر در زیر مفاصل انگشتان پا یا در پاشنه پا و دستها و هر نقطه ای از بدن كه تحت فشار باشد ظاهر می شود. پینه ها در واقع راه طبیعی بدن برای محافظت از خود بوده و معمولا دردناك نیستند. زمانی كه پینه گسترده شده و در مركز آن سلول های مرده پوست تجمع می كنند، تبدیل به میخچه می شود. بهترین مثالی كه برای پینه می توان زد در انگشت دانشآموزان است كه به مدت طولانی مداد را در دست می گیرند یا افرادی كه كارهای دستی خشن را زیاد انجام می دهند. پینه در این گونه افراد بسیار شایع است.
اما میخچه معمولا در قسمت بالایی انگشتان پا و یا در كناره و جاهای برجسته پاها ایجاد می شود و عموما به دلیل این كه اعصاب پوست را درگیر می كند دردناك می شود. به علاوه میخچه كوچك تر از پینه است.
به طور كلی میخچه و پینه، راههای طبیعی هستند كه بدن برای حفاظت از خود استفاده می كند.
چه افرادی بیشتر به میخچه مبتلا می شوند؟
میخچه در میان زنان شایع تر از مردان است. زن ها به دلیل پوشیدن كفش های نوك تیز و پاشنه بلند و تحت فشار قرار گرفتن پاها و انگشتان بیشتر به این ضایعه مبتلا می شوند. این ضایعه معمولا با درد و تورم همراه است. پوشیدن كفش های تنگ یا شل هم به دلیل سایش پا با كفش ممكن است باعث بروز میخچه شود.
افرادی كه دچار ناهنجاری های استخوانی هستند هم در معرض خطر ابتلا به میخچه قرار دارند.
افراد دیابتی در مقابل مشكلات پوستی بسیار آسیب پذیرند و به سرعت از این ناحیه دچار دردسر می شوند. پس توصیه می شود این بیماران از كفش های مناسب و اندازه پای خود استفاده كنند و همیشه مراقب بهداشت پای خود باشند.
علاوه بر این، ورزشكاران از جمله فوتبالیستها، كوهنوردان و نیز كسانی كه دچار انحراف كف پا هستند، استعداد بیشتری برای ابتلا به میخچه دارند.
چه كنیم تا به میخچه مبتلا نشویم؟
همیشه می گویند علاج واقعه قبل از وقوع باید كرد، اما كو گوش شنوا؟! همه ما آنقدر دست روی دست می گذاریم و آن قدر سهل انگاری می كنیم تا بیماری به سراغ مان می آید و آن وقت به دنبال راه چاره می گردیم. بیایید یك بار هم شده، قبل از درمان، پیشگیری كنیم.
میخچه از آن دست بیماری هایی است كه اگر مراقب باشید هیچ وقت به سراغ تان نمی آید.
میخچه در اثر قرار گرفتن در معرض فشار و سایش ایجاد می شود پس در اولین قدم سعی كنید از پوشیدن كفش های تنگ و نوك تیز و پاشنه بلند خودداری كنید.
همیشه جوراب مناسب به پا كنید و پاهای خود را با نرم كنندهها و مرطوب كنندهها نرم نگه دارید. شستن مرتب پاها و خشك كردن آن ها را فراموش نكنید. این راهكارها شاید در ظاهر بسیار ساده و پیش پا افتاده به نظر برسند، ولی نقش بسیار موثری هم در پیشگیری و هم در درمان میخچه دارد. مطمئن باشید به امتحانش می ارزد.
بریدن میخچه با چاقو، ناخن گیر یا سوزاندن آن می تواند موثر باشد؟
گهگاه شاهد آن هستیم كه افراد با وسایل ذكر شده به جان میخچه پای خود می افتند و به تصور خود می خواهند از شر آن خلاص شوند. غافل از این كه با این كار نه تنها از این بیماری رها نمی شوند، بلكه ممكن است خطر ابتلا به عفونت را در خود افزایش دهند. بریدن میخچه، كاری حرفه ای است كه فقط توسط پزشك و در مطب می تواند صورت گیرد و درنتیجه اقدام خودسرانه نه تنها سودی نخواهد داشت، بلكه مطمئنا برای بیمار مضر هم خواهد بود.
آیا استفاده از سنگ پا می تواند در رفع قسمت های خشن میخچه موثر باشد؟
كشیدن سنگ پا یا كیسه حمام در حالی كه پوست با آب نرم شده، اگرچه می تواند باعث برداشته شدن پوست ضخیم ناحیه میخچه شود، ولی می تواند خطر عفونت را بالا ببرد، مخصوصا در افراد مبتلا به دیابت این كار بسیار خطرناك است. به همین دلیل پزشكان هرگز چنین كاری را توصیه نمی كنند.
چسب های میخچه چقدر در درمان آن موثرند؟
یكی از روشهای درمانی كه امروزه بسیار رایج شده، استفاده از چسب های میخچه است كه می توان آن ها را از داروخانه تهیه كرد. این روش درمانی، به ظاهر ساده بوده و چون چسبها حاوی اسید سالیسیلیك است ممكن است پوست را تحریك كرده و باعث ایجاد عفونت شود، به خصوص در افرادی كه جریان خون ضعیفی دارند. از سویی، این چسبها تنها در مواردی كه میخچه بسیار خفیف و سطحی باشد موثر است. بنابراین پزشكان استفاده از چسب های میخچه را خیلی توصیه نمی كنند، مگر در موارد سطحی.
درمان های مناسب میخچه كدام است؟
در صورت باقی ماندن میخچه و دردناك شدن آن، باید به پزشك مراجعه كنید تا از خطر عفونت آن جلوگیری كنید. پزشك در مطب، میخچه را با یك چاقوی جراحی برمی دارد. این كار باید توسط افراد متخصص انجام شود، چون انجام آن توسط افراد ناوارد، باعث عفونت و عود مجدد میخچه می شود.
به عنوان یكی از درمانهای موثر میخچه به فریز كردن می توان اشاره كرد كه در این روش پزشك میخچه را با نیتروژن مایع فریز می كند كه ممكن است به خاطر انجماد پا، كمی دردناك باشد.
یكی دیگر از درمان هایی كه موثر بودن آن به اثبات رسیده است، استفاده از درمان سنتی سیر است. در این روش توصیه می شود یك حبه سیر را له كرده و به صورت مرهم روی ضایعه میخچه قرار دهید و این كار را چندین بار انجام دهید. در صورت تداوم این عمل، میخچه به كلی از بین می رود.
البته در كنار همه این درمان ها، اصلاح راه رفتن، استفاده از كفش مناسب و رعایت بهداشت پاها هم به درمان میخچه كمك می كند.
با تمام این حرف ها، گاهی برخی از افراد ترجیح می دهند با این ضایعه كنار بیایند. البته درست است كه میخچه برای سلامتی انسان خطری ندارد، ولی به مرور زمان می تواند دردناك شده و باعث ناراحتی فرد شود.
علاوه بر این، در صورتی كه پس از مدتی، درمان صورت نگیرد، با ضخیم شدن پوست، به تدریج بدن، محل میخچه را بیگانه تلقی می كند و باعث ایجاد زخم هایی در آن ناحیه می شود و در نهایت منجر به عفونت آن می گردد. پس بهتر است تا كار به جاهای وخیم تر نرسیده است، دست به كار شوید.
*مطالب مرتبط:
بخش تغذیه و سلامت تبیان