تبیان، دستیار زندگی
ابتدا برای اینكه دو قطعه را بوسیله لحیم ، اتصال داد باید نوك هویه داغ را به محل اتصال تكیه داده تا قبل از عمل لحیم در دو فلز بقدر كافی گرم شوند
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

چگونه لحیم کنیم؟ :

در مقاله قبلی مختصری در مورد لحیم کاری صحبت کردیم حال به گفتگو در مورد عمل لحیم کاری می پردازیم

ابتدا برای اینكه دو قطعه را بوسیله لحیم ، اتصال داد باید نوك هویه داغ را به محل اتصال تكیه داده تا قبل از عمل لحیم دو فلز بقدر كافی گرم شوند. سیم لحیم را به محل اتصال نزدیك نموده تا ذوب شود و اطراف اتصال را در برگیرد، لحیم را برداشته و صبر می كنید تا لحیم كاملا در اطراف اتصال پخش شود و در نهایت هویه را از محل اتصال دور كنید .

لحیم کاری و هویه

نكاتی كه بایستی مورد توجه قرار گیرد عبارتند از :

1. زمان اتصال نوك هویه به محل اتصال بایستی حدود 2 الی 3 ثانیه باشد چرا كه در صورت طولانی بودن این زمان باعث خرابی قطعه مورد لحیم می شود . همچنین حرارت زیاد باعث خرابی مدار چاپی و بر آمدن مس روی این مدار می شود .

2. سیم لحیم را مستقیما به نوك هویه اتصال ندهید بلكه در جهت مقابل آن به محل تماس دهید.

3. مشخصه یك لحیم خوب این است كه سطحی براق ، یكنواخت دااشته و لحیم در اطراف اتصال بصورت یكنواخت پخش شده باشد .

اما اگر دو قطعه به اندازه كافی گرم نشده باشد و یا هویه را زود از محل اتصال دور نمود ، لحیم در محل اتصال بطور یكنواخت پخش نشده و به آن لحیم سرد می گویند.

در این  مواقع بنظر می رسد كه قلع به میزان خوبی قرار دارد ولیكن در زیر آن هوا بوجود آمده و مانع اتصال شده است لحیم سرد می تواند علل دیگری داشته باشد مثل حركت دادن المان قبل از سرد شدن ، بیش از حد گرم شدن محل اتصال و ... لذا باعث اكسید شدن دو فلز شود ، كثیف بودن سطح اتصال نیز می تواند سبب لحیم سرد شود

اما بیشترین علت گرم نبودن هویه برای اتصال در لحیم كاری باعث لحیم سرد می شود . همان گونه كه قبلا نیز گفته شد یك لحیم كاری خوب دارای سطحی صاف ، براق و یك لحیم سرد دارای سطحی سخت ، ناصاف و كدر می باشد .

بیشتر قطعات الكترونیكی مثل دیود ، آی سی ها و … در مقابل حرارت مقاوم نیستند و در صورت حرارت بیش از اندازه خراب می شوند . لذا زمان اتصال آن برای لحیم كاری نبایستی بیش از 3 ثانیه باشد . بهتر است برای این قطعات از رادیاتور یا اصطلاحا هیت سیتك استفاده شود. ابزاری دیگر مثل پنس ، دم باریك ، گیره سوسماری و ... نیز برای اینكار مناسب است.

لحیم کاری و هویه

بوسیله پنس المان را گرفته لذا حرارت پایه را به خود انتقال داده و از نفوذ حرارت به قطعه جلوگیری بعمل می آورد. روش دیگر استفاده از اسپری خنك كننده است . مایعی كه در این اسپری بكار رفته خیلی سریع تبخیر شده و سبب خنكی المان می شود. روش كار آن به این صورت است كه قبل از لحیم و حتی در حین كار ، این اسپری خنك كننده را به المان زده تا در زمان لحیم كاری موجب خرابی نگردد.

ارائه نكاتی در مورد هویه : 

1. نوك خود هویه بعلت فلزی بودن زیاد اكسیده می شود لذا از بین می رود همچین پس از اكسید شدن حرارت به طور كامل به نوك هویه منتقل نمی گردد لذا باعث لحیم سرد می شود. برای تمیز نمودن ابتدا صبر كرده تا نوك هویه خنك سپس بوسیله یك برس نرم نوك را تمیز نمائید .

2. برای اكسید نشدن نوك هویه بهتر است قبل از لحیم كاری آن را قلع اندود نمائید.

3. در صورت استفاده نكردن از هویه از روشن گذاشتن آن خودداری نمائید .

4. بعضی از هویه ها ، دارای ولوم تنظیم حرارت است لذا متناسب با نوع لحیم كاری آن ار تنظیم نمائید.

5. بعضی از هویه ها نیز دارای كلیدی هستند كه در حالت عادی باعث گرم شدن هویه می گردد و با فشردن كلید حرارت بیشتری برای لحیم كاری تولید می كند .

6. در موقع تمیز نمودن نوك هویه دقت شود تا نوك آن به جلو و عقب كشیده نشود چرا كه باعث قطعی المنت داخل آن می گردد .

 7. دقت شود كه در موقع لحیم كاری و زمان داغ بودن هویه ، نوك آن به سیم برق و یا  … برخورد نكند .

امروزه هویه هایی با نوك های نسوز بكار گرفته می شود كه باعث اكسید نشدن نوك هویه می شوند لذا بایستی توجه نمود در موقع تمیز نمودن آن باعث آسیب به قسمت نسوز آن نشود . برای تمیز نمودن آن ابتدا صبر كرده تا هویه سرد سپس با ابر خیس آن را تمیز نمائید.

برگرفته از : رشد و صبحدم

تنظیم برای تبیان: سیدخاموشی