روشهای کاذب کسب آرامش و راحتی 1
اشاره:
از آنجا که کسب آرامش و راحتی برای بشر، هدفی بسیار مهم و جدی به شمار میرود، لذا در طی قرن اخیر آدمی تلاشهای فراوانی کرده و روشهای گوناگونی را برای مقابله با بیماریهای روحی و روانی و ناآرامیها و نگرانیهای خود به کار برده است. اما تعمق در آنها مشاهده واقعیتهای بیرونی و موجود در عرصه زندگی فردی و اجتماعی، به خوبی نشان میدهد که بشر موفق نبوده است.
امروزه بسیاری از مردم جهان، غالباً از روشهایی برای کسب آرامش و راحتی در زندگی استفاده میکنند که ناکار آمده بوده و آنها را به مقصود نمیرساند. این روشهای نادرست که ما از آنها به عنوان روشهای کاذب نام میبریم، بسیار فراوان و متنوع هستند.
ابتدا در این مجموعه 12 روش کاذب و سپس در مجموعه ای مستقل 100 عامل حقیقی آرامش برای شما بیان خواهد شد.
قسمت اول - تکنولوژی و اختراعات بشر
بشر برای کسب راحتی و آرامش بیشتر و استفاده بهینه از زمان و ابزار و وسایل، دست به تلاش گستردهای در قرن اخیر زده است. حاصل این تلاش، اکتشافات و اختراعات گوناگونی بوده است از جمله برق، گاز، تلفن ثابت و همراه، تلویزیون، رایانه، هواپیما، اتومبیل، قطار، ماشین لباسشویی، جاروبرقی، تحولات و پیشرفتهای شگرف پزشکی، مهندسی، صنایع و...
پیشرفتها و اختراعات مشکلات و تلخیهای فراوانی را نیز به دنبال داشتهاند
که موجب سلب آرامش و راحتی و شور و نشاط زندگی بشر گردیده است
اگر چه بدون تردید این اختراعات و پیشرفتها منافع فراوانی برای زندگی بشر داشته و تا حدودی موجب آرامش و راحتی او گردیده است، و ما به هیچ وجه در مقام رد و یا انکار آن نیستیم و اینها را نه تنها برای بشریت مفید، بلکه ضروری نیز میدانیم، لیکن نباید این واقعیت تلخ و انکارناپذیر را نیز نادیده گرفت که این پیشرفتها و تحولات نه تنها آرامش و راحتی لازم و مورد توقع را به بشریت ارزانی نداشته بلکه خود مشکلات و تلخکامیهای فراوانی را به دنبال داشته است.
اگر هواپیما اختراع شده و موجب سرعت و راحتی در مسافرت گردیده، از جانبی سقوط و مرگهای دلخراشی را هم به دنبال داشته و خانوادههای زیادی را دچار اندوه و مشکلات ساخته است. اگر اتومبیل اختراع شده و موجب راحتی مسافرت و استفاده بهینه از زمان گردیده است، اما تصادفات مرگبار، نقص عضوها، جراحات دلخراش، ترافیک، آلودگی هوا، انواع بیماریهای روحی و روانی و دعوا و درگیریهای فراوانی را به همراه خود داشته است.
آدمی برای کسب راحتی و آرامش نباید صرفاً به این پیشرفت و اختراعات تکیه کند، بلکه باید تلاش کند خطرات و مشکلات ناشی از این اختراعات و پیشرفتها
را کاهش داده و از آنها استفاده بهینه و در حد نیاز نماید
اگر برق، روشنایی و انرژی را برای بشر به ارمغان آورده است، ولی در کنار خود، مرگها و معلولیتهای ناشی از برقگرفتگی، زندگی شهری و وابستگی شدید به برق را در ابعاد مختلف زندگی به وجود آورده است، به گونهای که اگر برای مدتی قابل توجه، برق شهر یا منطقهای قطع شود، عملاً زندگی مردم در حوزههای مختلف شخصی، اقتصادی، اداری، حمل و نقل و... فلج خواهد شد. همین مشکل در مورد گازی شهری نیز صادق میباشد.
آری اگر تلفنهای ثابت و همراه، امکان تماس مردم را در اقصی نقاط جهان با یکدیگر تسهیل کرده و موجب صرفهجوییهای فراوان مالی و زمانی گردیده است، اما در کنار خود مزاحمتهای تلفنی، اضطرابهای ناشی از زنگ تلفن، زنگهای نیمه شب تلفنها، کم شدن ارتباطات و مراودات انسانی- بویژه خانوادگی- و نیز سلب آرامش و راحتی و حتی بیماریهای جسمی را به دنبال داشته است.
آری اگر رادیو و تلویزیون اختراع شده و منافع فراوانی را به بشر ارزانی داشته است، از سوی دیگر موجب تنبلی چشم، تلف کردن وقت و عمر انسانها که تنهاترین و بازگشت پذیرترین سرمایه آنهاست، کاهش فرهنگ مطالعه، کاهش فرهنگ اندیشه و تعقل، راحت طلبی، مشغول کردن کودکان به خود و دور کردن آنها از درس و مدرسه و از همه تلختر، متلاشی کردن فرهنگ خانوادگی و صمیمیت و گفتگوی اعضای خانواده گردیده و خانواده را از حالت دایره به خط مستقیم تبدیل کرده است! یعنی به جای اینکه اعضاء خانواده در کنار هم حلقه زده و دور هم جمع شوند؛ به صورت یک خط مستقیم رو به تلویزیون مینشینند و محور خانواده تلویزیون شده است!.
معضلات و مشکلات فوق، در مورد همه پیشرفتها و اختراعات بشر صادق میباشد و ما برای خودداری از اطاله کلام از بررسی بیشتر موارد خودداری میکنیم.
امروزه بسیاری از مردم جهان، غالباً از روشهایی برای کسب آرامش و راحتی
در زندگی استفاده میکنند که ناکار آمده بوده و آنها را به مقصود نمیرساند
باز هم در پایان این بحث تاکید میکنیم که ما در مقام رد این تحولات و پیشرفت بشر نبوده و علیرغم تبعات منفی آنها، وجود آنها را برای زندگی بشر لازم میدانیم. لیکن قصد ما تاکید بر دو مطلب است:
اول اینکه این پیشرفتها و اختراعات مشکلات و تلخیهای فراوانی را نیز به دنبال داشتهاند که هر یک به نوبه خود موجب سلب آرامش و راحتی و شور و نشاط زندگی بشر گردیده است.
دوم اینکه آدمی برای کسب راحتی و آرامش نباید صرفاً به این پیشرفت و اختراعات تکیه کند، بلکه اولا تلاش کند خطرات و مشکلات ناشی از این اختراعات و پیشرفتها را کاهش داده و از آنها استفاده بهینه و در حد نیاز نماید. ثانیاً به روشهای موثر و مفید دیگری که برای کسب آرامش و راحتی روحی وجود دارد، توجه کافی نموده و از آنها بهرهبرداری کند.1
در شماره آینده خواهید خواند: کسب ثروت زیاد
1- روانشناسی آرامش و راحتی، موسسه قدر ولایت