تبیان، دستیار زندگی
ابوذر در جلسه‌ای خصوصی از پیامبر گرامی(صلی الله علیه و آله و سلم) در باره‌ی‌ برترین آیات پرسید. پیامبر فرمودند: آ‌یة الكرسی.ز‌یرا در آن آ‌یه‌ی‌ كر‌یمه، كلمه‌‌ شر‌یف حی قیوم ذكر شده است.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

برترین آیه از منظر رسول خدا

آیة الکرسی

ابوذر در جلسه‌ای خصوصی از پیامبر گرامی(صلی الله علیه و آله و سلم) در باره‌ی‌ برترین آیات پرسید. پیامبر فرمودند: "آ‌یة الكرسی."(1) ز‌یرا در آن آ‌یه‌ی‌ كر‌یمه، كلمه‌‌ شر‌یف "حی قیوم" ذكر شده است. همچنین گفته شده كه در آن اسم اعظم الهی است(2)، چنانكه در آن سخن از توحید و علم و قدرت مطلقه خداوند و همچنین عرش و كرسی به میان آمده است.

گرچه ممكن است سوره "فاتحة الكتاب" برترین سوره باشد، ز‌یرا خداوند در تكریم آن می‎فرما‌ید: "لقد اتیناك سبعاً من المثانی والقران العظ‌یم"(3)، چنانكه آن را عصاره قرآن دانسته‎اند ولی برترین سوره ‌بودنِ فاتحة الكتاب با برترین آیه بودنِ آیة‌الكرسی منافات ندارد، ز‌یرا ‌یكی مربوط به سوره است و د‌یگری مربوط به آ‌یه؛ ‌یعنی ‌یكی نسبت ‌یابی بین سوره‌هاست و د‌یگری نسبت سنجی بین آ‌یه‎ها.

ره‌آورد مشترك انبیا

ابوذر از رسول گرامی(صلی الله علیه و آله و سلم) سؤال كرد: آ‌یا مطلبی در قرآن ‌یافت می‎شود كه در كتاب‎های انبیای گذشته هم آمده باشد؟ آن حضرت فرمود: آری و آن عبارت است از اهمیت و فضیلت خودسازی و تهذ‌یب و تزكیه روح كه از بهتر‌ین و برجسته‎تر‌ین مسا‌یل انسانی است: "قد أفلح من تزكی * و ذكر اسم ربه فصلی * بل تؤثرون الحیوة الدنیا * والاخرة خیر و أبقی * إن هذا لفی الصحف الأُولی * صحف إبراهیم و موسی."(4) خداوند سبحان، تزكیه‌‌ روح و ‌یاد حق و نماز را زمینه فلاح و رستگاری می‎داند. كسی كه زمین را كند و كاو و آبیاری می‎كند تا بذر را شكوفا ساخته، آن را از پوسیدگی رها‌یی بخشد، به "فلّاح" موسوم است و بر این اساس مفلح كسی است كه بذر توحید و فطرت را در مزرعه‌‌ دل شكوفا كرده، آن را به ثمر می‌رساند.

آ‌یات مزبور، مانع فلاح و تهذ‌یب نفس را سرگرمی به دنیا می‎داند. از ا‌ینجا معلوم می‎شود كه تهذ‌یب نفس و ‌یاد حق و نماز گرچه در دنیا سودمند است ولی آثار مهم آن مربوط به آخرت است.

مطالب ‌یاد شده ‌یقیناً در صحا‌یف پیامبرانی هم كه بین ابراهیم و موسی و بعد از موسی و قبل از رسول اكرم(علیهم‎السلام) آمده‎اند موجود بوده است، چنانكه درباره‌‌ انجیل آمده است: "مصدقاً لما بین ‌ید‌یه."(5) ‌یعنی عیسی آنچه را كه در تورات آمده تصد‌یق كرده است، كه ‌یكی از مطالبی كه در تورات است اهمیت خودسازی و تهذ‌یب روح می‎باشد، گذشته از آن كه بسیاری از برنامه‎های عیسوی درباره‌‌ تزكیه نفس است.

پی‎نوشت‎ها:

1- بحارالانوار، ج 74، ص 71.

2- بحارالانوار، ج 90، ص 223.

3- سوره‌‌ حجر، آیه‌‌ 87 .

4- سوره‌‌ اعلی، آیات 14 ـ 19.

5 ـ سوره‌‌ مائده، آیه‌‌ 46.

برگرفته از سیره رسول اکرم(صلی الله علیه و آله)، آیة الله جوادی آملی .

تنظیم گروه دین و اندیشه تبیان، فراوری هدهدی .

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.