اگزما در بهار دوبرابر میشود
فرا رسیدن بهار از افزایش شیوع اگزماهای پوستی خبر میدهد، به خصوص اگزماهای پوستی در زنان خانهدار به علت افزایش تماس با مواد شوینده و همچنین اعمال زیبایی پوست مثل برطرف کردن چروک صورت و موی زاید، رفع لکها و ... افزایش مییابد.
در صورتی که اگزما، شکل حاد داشته باشد، با بروز تاول، خارش و قرمزی پوست نمایان میشود، در حالی که در نوع مزمن، پوستهپوسته شدن، ترک پوست و سوزش دیده میشود.
اگزما انواع مختلفی دارد و در برخی از موارد آن ارث نقش مهمی دارد.
خوشبختانه این بیماری مسری نیست و درمان آن نیز بستگی به شدت بیماری و میزان استعداد فرد دارد، زیرا افرادی که مستعد هستند و زمینه ژنتیکی دارند، طول درمانی بیشتری نیاز دارند، در حالی که افرادی که زمینه ارثی ندارند، با رعایت نکات بهداشتی 2 تا 3 هفته طول میکشد تا درمان شوند.
پیشگیری
با انجام چند دستورالعمل ساده می توان از تشدید ضایعات اگزما، پیشگیری کرد. دستوراتی که میتواند از تشدید ضایعات بکاهد یا تعداد دفعات آن را کاهش دهد، شامل موارد زیر است:
* به طور مکرر پوست خود را مرطوب کنید.
* از تغییرات ناگهانی حرارت و رطوبت محیط بپرهیزید.
* از تعریق یا گرمای بیش از حد پیشگیری کنید.
* استرس را کاهش دهید.
* از تماس با مواد ایجادکننده خارش، مثل پشم یا سایر محرکها دور بمانید.
* از عوامل آلرژی زای محیطی مثل زواید حیوانات، زباله و... پرهیز کنید.
* غذاهایی که باعث تشدید ضایعات میشوند را نخورید
درمان
اولین قدم در درمان اگزما پیشگیری از خارش است. بهتر است از محلولها یا کرمهای موضعی برای برطرف کردن خارش پوست استفاده کنید. این راه بسیار موثر است، خصوصا اگر پس از استحمام (در عرض 2 دقیقه پس از استحمام) انجام شود.
استفاده از کمپرس سرد روی ضایعات خارشدار باعث بهبودی خارش میشود.
اگر شرایط موجود بدتر شد، یا بهطور رضایتبخشی برطرف نشد، استفاده از کرمها یا پمادهای کورتیکواسترویید موضعی بدون تجویز پزشک برای کاهش التهاب لازم است.
در شرایطی که استفاده از ترکیبات کورتیکوسترویید قویتری لازم است باید با تجویز پزشک استفاده شود، زیرا عوارض جانبی در بردارد.
در موارد تشدید ضایعات، استفاده از کورتیکوسترویید خوراکی لازم است، ولی با قطع درمان خوراکی، امکان تشدید مجدد ضایعات وجود دارد.
پوستی که تحت تاثیر اگزما قرار دارد ممکن است دچار عفونت شود که در این موارد تجویز موضعی یا خوراکی آنتیبیوتیک لازم است.
به طور کلی شیوع اگزماهای پوستی در فصل بهار 5/1 تا 2 برابر افزایش مییابد که با رعایت اصول فوق میتوان تا حد زیادی این بیماری را کنترل نمود.
دکتر محمدعلی نیلفروشزاده - متخصص پوست و مو
رییس مرکز تحقیقات پوست و سالک اصفهان
*مطالب مرتبط:
اگزما ( حساسیت پوستی ) و روش مقابله با آن
بخش تغذیه و سلامت تبیان