آداب سخن گفتن برای فضایی ها
هر چند شما قبل از آمدن به زمین چند واحد پیش نیاز حرف زدن را پاس کردهاید. ولی اینکه فضایی بتواند حرف بزند همه ی کار نیست. چرا که ممکن است شما خیلی حرف بزنید ولی یک ذره از حرفهایتان به درد نخورد، پس درست حرف زدن و به موقع حرف زدن از آن نکاتی است که برای آدمها اهمیت ویژهای دارد.
اگر دقت کرده باشید یک قطعه گوشتی توی دهانتان است که به آن زبان میگویند حالا نمیخواهد درش بیاورید! میدانم که شما هم دارید. ببرش تو حالم به هم خورد! شما با همین قطعه کوچک میتوانید کارهای بزرگ انجام دهید. میتوانید سرتان را به باد بدهید و میتوانید دنیا را متحول کنید.
به کار بردن کلمات زشت و رکیک به کسی جزبه خود شما لطمه وارد نمیکند
یک فضایی خوب باید چه نکاتی را در سخن گفتن رعایت کند؟
1- آهنگ صدا خیلی مهم است. منظورم این نیست که شما با آهنگ حرف بزنید ملت بشکن بزنند. یعنی لحن باید متناسب با محیط و اوضاع و احوال باشد. اگر برای جمع بیشتر و محیطی گستردهتر صحبت میکنید باید آهنگ صدا بلندتر باشد بهطوری که صدا به همه برسد و لحن سخن هم متناسب با موضوعی باشد که در موردش صحبت میکنید. یعنی نباید با شادی از مرگ سخن گفت و با اندوه و صدایی تاثرانگیز از شادی سخن به میان آورد.
2- شما در مورد چیزهایی که اطلاعات درستی از آن ندارید، چرا اظهارنظر میکنید؟ بعضی وقتها حتی تلفظ دقیق بعضی از کلمات را هم نمیدانید. آدمها در این موارد خیلی دقت دارند و به شدت حواسشان هست که در مورد چیزی که نمیدانند اظهار نظر نکنند، آدرسی که بلد نیستند به اشتباه به کسی ندهند و درباره جزایر لانگرهاس زیاد صحبت نکنند، بلکه پیچیدهترین حرفها را هم با سادهترین و صمیمانهترین کلمات بیان کنند.
باید تلاش کنید در آخر جملهها صدا رسا باشد و کسی خوب صحبت میکند که آخر جملاتش را بلند ادا کند.
3- لازم نیست شما برای رساندن مطالبی که با چند جمله کوتاه، رسا و قابل انتقال است یک سخنرانی ترتیب بدهید یا چنان خلاصه صحبت کنید که طرف مقابل هیچ چیزی از پاسخ شما درک نکند به عبارتی دیگر به جای حرکت دادن زبان چند گرمی، کله چند کیلویی را تکان دهید.
4- حالا من مدتی کره ماه بودهام، حرف زدن شما را درک میکنم ولی شما این قدر تند حرف میزنید که آدم به سختی میفهمد چه میگویید، شما نباید تند و سریع حرف بزنید حالا این قدر نمیخواهد دور صحبت کردنتان را کند کنید. منظورم صحبت کردن متعادل بود اینجوری که حالا دارید صحبت میکنید. آدم فکر میکند تب دارید و دارید هذیان میگویید. باید تلاش کنید در آخر جملهها صدا رسا باشد و کسی خوب صحبت میکند که آخر جملاتش را بلند ادا کند.
اگر برای جمع بیشتر و محیطی گستردهتر صحبت میکنید باید آهنگ صدا بلندتر باشد بهطوری که صدا به همه برسد
5- تکه کلامهایی مثل: عرض کنم، عرض میشود، مثلاً، چیز، غیره و ... بدجوری موجب تحقیر شما خواهد شد. این عادتهای بد را از خودتان دور کنید.
6- به کار بردن کلمات زشت و رکیک به کسی جزبه خود شما لطمه وارد نمیکند. مخصوصاً وقتی عصبانی هستید، چیزی نگویید که بعد از عصبانیت پشیمان شوید.
قاسم رفیعا
دوست نوجوانان
تنظیم:خرازی