تبیان، دستیار زندگی
اسلام در هزار و چهارصد سال پیش این قانون را گذراند و گفت «للرجال‏ نصیب مما اكتسبوا و للنساء نصیب مما اكتسبن» مردان را...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

قرآن و استقلال اقتصادی زن

زن

بخش از کتاب نظام حقوق زن در اسلام از استاد شهید مرتضی مطهری در ذیل آورده شده است.

اسلام در هزار و چهارصد سال پیش این قانون را گذراند و گفت: "«للرجال‏ نصیب مما اكتسبوا و للنساء نصیب مما اكتسبن»" مردان را از آنچه كسب‏ میكنند و بدست می‏آورند بهره‏ای است و زنان را از آنچه كسب می‏كنند و بدست می‏آورند بهره‏ای است. قرآن مجید در آیه كریمه همانطوری كه مردان را در نتایج كار و فعالیتشان‏ ذیحق دانست زنان را نیز در نتیجه كار و فعالیتشان ذی حق شمرد.

در آیه دیگر فرمود: "«للرجال نصیب مما ترك الوالدان و الاقربون و للنساء نصیب مما ترك الوالدان و الاقربون»". یعنی مردان را از مالی‏ كه پدر و مادر و یا خویشاوندان بعد از مردن خود باقی میگذارند بهره‏ای‏ است و زنان را هم از آنچه پدر و مادر و خویشاوندان از خود باقی میگذارند بهره‏ای است. این آیه حق ارث بردن زن را تثبیت كرد. ارث بردن یا نبردن زن‏ تاریخچه مفصلی دارد كه بخواست خدا بعدا ذكر خواهیم كرد. عرب جاهلیت‏ حاضر نبود به زن ارث بدهد، اما قرآن كریم این حق را برای زن تثبیت كرد.

یك مقایسه

پس قرآن كریم سیزده قرن قبل در اروپا به زن استقلال اقتصادی داد. با این تفاوت:

اولا:

انگیزه‏ای كه سبب شد اسلام به زن استقلال اقتصادی بدهد جز جنبه‏های‏ انسانی و عدالت دوستی و الهی اسلام نبوده. در آنجا مطالبی از قبیل مطامع‏ كارخانه‏داران ا نگلستان وجود نداشت كه بخاطر پر كردن شكم خود این قانون‏ را گذراندند. بعد با بوق و كرنا دنیا را پر كردند كه ما حق زن را برسمیت شناختیم و حقوق زن و مرد را مساوی دانستیم.

ثانیا:

اسلام به زن استقلال اقتصادی داد، اما به قول "ویل دورانت" خانه براندازی نكرد، اساس خانواده‏ها را متزلزل نكرد، زنان را علیه‏ شوهران و دختران را علیه پدران به تمرد و عصیان وادار نكرد. اسلام با این‏ دو آیه انقلاب عظیم اجتماع بوجود آورد، اما آرام و بی ضرر و بی خطر.

ثالثا:

آنچه دنیای غرب كرد این بود كه به قول "ویل دورانت" زن‏ را از بندگی و جان كندن در خانه رهانید و گرفتار بندگی و جان كندن در مغازه و كارخانه كرد. یعنی اروپا غل و زنجیری از دست و پای زن باز كرد و غل و زنجیر دیگری كه كمتر از اولی نبود به دست و پای او بست. اما اسلام زن را از بندگی و بردگی مرد در خانه و مزارع و غیره رهانید و با الزام مرد به تامین بودجه اجتماع خانوادگی، هر نوع اجبار و الزامی را از دوش زن برای تأمین مخارج خود و خانواده برداشت، زن از نظر اسلام در عین‏ اینكه حق دارد طبق غریزه انسانی به تحصیل ثروت و حفظ و افزایش‏ آن بپردازد، طوری نیست كه جبر زندگی، او را تحت فشار قرار دهد و غرور و جمال و زیبائی را كه همیشه با اطمینان خاطر باید همراه باشد از او بگیرد.

جهت خرید کتاب نظام حقوق زن در اسلام کلیک نمایید.

تنظیم برای تبیان: پایدار


جهت خرید کتب اسلامی کلیک نمایید.

جهت خرید کتب زنان کلیک نمایید.

جهت خرید کتب خانواده کلیک نمایید.

جهت خرید کتب روانشناسی کلیک نمایید.

جهت خرید اشتراک کتاب کلیک نمایید.

جهت خرید نرم افزارهای چند رسانه ای کلیک نمایید.

جهت خرید نرم افزارهای تبیان کلیک نمایید.