تبیان، دستیار زندگی
زندگینامه لویی بریل بنیانگذار خط بریل ( 1852-1809 ) شش نقطه، شش برجستگی، به شكل های جور واجور مثل ستاره های یك صورت فلكی كه بر سراسر صفحه كاغذ پراكنده  شده اند. راستی اینها چه هستند؟ اعداد ، حروف، كلمات . چه كسی این رمز...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

با انگشتان بریل كتاب ورق خورد

زندگینامه لویی بریل بنیانگذار خط بریل ( 1852-1809 )

شش نقطه، شش برجستگی، به شكل های جور واجور مثل ستاره های یك صورت فلكی كه بر سراسر صفحه كاغذ پراكنده  شده اند.

راستی اینها چه هستند؟ اعداد ، حروف، كلمات . چه كسی این رمز را ابداع كرد؟ این شخص كسی نبود جز  لویی بریل ؛ پسر بچه دوازده ساله فرانسوی كه خودش هم نابینا بود . او  با كار خود توانست عالم خواندن و نوشتن را تا ابد متحول سازد.

لویی اهل كوورایCoupvray- شهر كوچكی در نزدیكی پاریس- بود و تنها سه سال داشت كه دنیایش به تاریكی گرایید.

پدر لویی در كارگاهش افسار و دهنه می ساخت و لویی كوچك سخت سعی می كرد از پدر تقلید كند. درفشی كه در دستش بود ناگهان لغزید و به چشمش فرو رفت. چشم لویی عفونت كرد و دو كره چشم را گرفت و به این ترتیب لویی كوچك بینایی خود را از دست داد.

به این ترتیب لویی احتیاج داشت شیوه های جدیدی را برای یاد گرفتن در پیش بگیرد ؛ عطش آموختن هیچگاه  در او فرو نكاست؛ چند سال به  یك مدرسه معمولی  رفت  اما نمی توانست همه چیز را فقط از راه گوش بیاموزد.

وقتی ده ساله شد ، یك بورس تحصیلی از «موسسه سلطنتی نابینایان پاریس» راهی جدید را به روی او گشود. اما حتی در آنجا هم اكثر معلم ها با شاگردان  "سخن " می گفتند . در كتابخانه آنجا 14 جلد كتاب  بزرگ و حجیم با الفبای برجسته چاپ شده بود  كه مطالعه آنها بسیار مشكل بود. كم كم لویی شكیبایی خود را از دست می داد...

اما در یكی از روزهای سال 1821 كهنه سربازی به نام "شارل باربیه" از مدرسه دیدن كرد.  باربیه خطی را به نام " شب نویسی" اختراع كرده بود. خط او از 12 نقطه برجسته تشكیل می شد كه اطلاعات خط مقدم را در تاریكی شب بدون آنكه كلامی بین افراد رد و بدل شود در اختیار سربازان می گذارد. متاسفانه  خواندن این خط بسیار مشكل بود ، اما نه برای لویی 12 ساله!

لویی 12 نقطه باربیه را به 6 نقطه تقلیل داد و اولین كتاب بریل هنگامی كه وی تنها 20 سال داشت منتشر شد. معذلك باز هم به تكمیل كار خود پرداخت .او در سال 1837، علامت های دیگری را در زمینه موسیقی و ریاضیات به خط  خود افزود، اما مدت مدیدی طول كشید تا جامعه خط بریل را بپذیرد؛ و دانش آموزان  نابینا مجبور بودند نزد خود به یادگیری این خط  بپردازند. حتی در موسسه سلطنتی نابینایان نیز كه لویی پس از فراغت از تحصیل در آنجا درس می داد،  تا زمان مرگ بریل، خط ابداعی وی  تدریس نمی شد.

چندی پس از مرگ لویی هنگامی كه یك گروه انگلیسی– در سال 1868 -  از موسسه بازدید می كردند، متوجه ابتكار او شدند و آن را ترویج دادند.

هم اكنون، همه كشورهای جهان با خط بریل آشنا هستند  ؛ نشانه هایی كه او اختراع كرد نابینایان را در سراسر جهان وارد عرصه اجتماع نمود.

لویی بریل ثابت كرد كه اگر اراده و انگیزه ای قوی در كار باشد می توان بسیاری از غیرممكن ها را ممكن ساخت.