صدمات بدنی در حین خانه تکانی
به گفته كارشناسان عوارض سلامتی خانهتکانی فقط به مسمومیتهای ناشی از متصاعد شدن بخارهای شیمیایی مواد شوینده (که معمولا منجر به مشکلات تنفسی، حساسیت های پوستی میشود) ختم نشده و شامل صدمات بدنی هم میشود.
متخصصان فیزیوتراپی میگویند: انجام کارهای سنگین در حین خانهتکانی، مانند جابهجا کردن مبلمان، فرش، پردهشویی و پاک کردن پنجره باعث بروز دردهای استخوانی و عضلانی مختلف میشود.
این وضعیت تا جایی پیش میرود که شمار مراجعه کنندگان زن به درمانگاهها در اثر درد دست و گردن، در روزهای پایانی سال بهطور چشمگیری افزایش مییابد.
دكتر مصطفی نجاتیان، فیزیكالتراپیست و رئیس بخش فیزیوتراپی مركز قلب تهران در این باره می گوید: "اغلب مردم ما به دلیل زندگی شهرنشینی آمادگی لازم را برای انجام فعالیتهای اسكلتی-عضلانی ندارند، اما ما میتوانیم با وجود این عدمآمادگی فعالیتهایمان را طوری انجام دهیم كه آسیب جدی هم نبینیم.
جابهجایی اجسام در خانه باید به گونهای باشد كه فشار زیادی به ستون فقرات و مفاصل وارد نشود، چون گاهی اوقات جابهجا كردن صحیح و اصولی یك جسم 10 كیلویی به فرد آسیبی نمیزند، اما جابهجا كردن نادرست یك جسم یك كیلویی، آسیبها و فشارهای زیادی را به فرد وارد میكند."
به گفته دكتر نجاتیان برای شروع فعالیتهای سنگین باید به این نكته توجه داشت كه اگر مشكلی در ستون فقرات شخص از قبل وجود دارد، از عضو آسیبدیده نباید به هیچ عنوان استفاده کرد. همچنین قبل از انجام فعالیت سنگین بهتر است عضلات بدن شامل عضلات پشت ران، ناحیه ستون فقرات، ناحیه شكم، شانه و دستها را در حالت كششی قرار دهیم، چون این حركات، عضلات را برای جابهجایی و فشار بیشتر آماده میكند.
این فیزیكالتراپیست ادامه میدهد: "هنگام بلند كردن اجسام هم باید حداقل فاصله را نسبت به آن جسم داشته باشیم و زانوهایمان خم شود تا به ستون فقرات فشاری وارد نیاید. همچنین باید از چند مفصل برای جابهجایی استفاده كنیم."
دكتر نجاتیان توضیح میدهد: "انجام یک کار مثل تمیز كردن شیشهها، نباید طوری باشد كه كاری مستمر از یك مفصل خاص بكشیم، چون بیشتر مشكلات كمر و زانو در زنان بهعلت جارو كشیدنهای متناوب، آن هم در یك حالت است.
در ضمن وقتی عضله خسته میشود، باید به آن استراحت داد، چون خستگی و فشار پی در پی، در مدت بسیار طولانی آسیبهای جدی به نخاع یا ستون فقرات و زانوها وارد میکند."
به عقیده دكتر نجاتیان بیشترین موارد مراجعهكننده به دلیل گرفتگی (اسپاسم) عضلات ناحیه كمر و گردن و مچ دست در شبهای قبل از عید و بیشتر در كسانی است كه سابقه قبلی ضعف عضلات ستون فقرات را داشتهاند.
* مطالب مرتبط:
آنچه تو را نکشد، قویترت می کند!
هشدارهای خانگی درباره مواد شوینده
هنگام خانه تکانی مراقب سلامتی تان باشید