ناباروری در تهران بسیار بالاست
دكتر آخوندی، رئیس پژوهشگاه ابنسینا از وجود 2 تا 5/2 میلیون زوج نابارور در كشور خبر داد كه از این بین 150 تا 200 هزار زوج به درمانهای سالانه ناباروری نیاز دارند.
وی تاكید كرد: درمان ناباروری به واسطه پایین بودن میزان موفقیت، حتی در شرایط طبیعی مستلزم تكرار است.
وی با استناد به آمارهای سازمان بهداشت جهانی در رابطه با میزان ناباروری در جهان گفت: میزان ناباروری در جهان حدود 10 تا 15 درصد گزارش شده است. این در حالی است كه در ایران این آمارها بیش از 20 درصد است. در تهران میزان ناباروری حدود 21 درصد و در گزارشهای دیگر حدود 26 درصد ثبت شده است كه این مقدار از معدل جهانی بسیار بالاتر است.
دكتر آخوندی ادامه داد: در حال حاضر مراكز درمان ناباروری باید حدود 30 هزار دوره ی درمان ناباروری را در سال پوشش دهند. بر این اساس گسترش مراكز درمان ناباروری نیاز است. همچنین باید شرایطی فراهم شود كه همه بتوانند از پیشرفتهای بهوجود آمده در درمان ناباروری بهرهمند شوند.
یك زوج درصورت مواجهه با مشكل ناباروری اگر از مراكز درمانی فوق تخصصی و امكان تشخیص و درمان صحیح اطلاع نداشته باشد به تخصصهای مختلف و پراكنده مراجعه میكند. به این ترتیب دستكاریهای غیرضروری، داروها و جراحیهای غیرصحیح انجام شده و امیدهای واهی به زوجها داده میشود. این عوامل، هزینههای گزافی را از جهت مالی، روانی و همچنین تاخیر در جهت تولیدمثل برای زوج به همراه دارد.
دكتر آخوندی در ادامه اضافه كرد: هزینههایی كه در خارج از مراكز درمان ناباروری انجام میشود، بهعنوان هزینههای روتین هر فرد در نظر گرفته می شود و تحت پوشش بیمه قرار نمیگیرد.
به این ترتیب از آنجا كه زوجین هزینههای درمان ناباروری را ندارند به پزشكان متفرقه مراجعه میكنند و عدمتامین این هزینهها به راه حلهای سنتی، گیاهی و راه حلهای غیردرمانی مانند تعدد زوجین، طلاق و ... منجر میشود؛ در كنار این عوامل تاخیر در سن تولید مثل هم بهوجود میآید.
كاهش میزان باروری با افزایش سن
دكتر آخوندی اذعان كرد: با افزایش سن، میزان باروری زنان كاهش مییابد. بهویژه از سنین 35 سال به بالا احتمال بروز نقایص ژنتیك در فرزند حاصل نیز بسیار بالاتر است. لقاح خارج رحمی در سنین بالا نیز نتیجه كمتری خواهد داشت.
علاوه بر آن در سنین بالا بهدلیل استفاده از روش های جدید، هزینههای مضاعفی بهمنظور حصول اطمینان از سلامت جنین به زوجین تحمیل میشود.
حاملگیهای چند قلویی هم علاوه بر تحمیل هزینههای گزاف به زوجین، هزینههای زیادی را برای نظام درمانی كشور بهدنبال دارد. این در حالی است كه امكان سقط جنین نیز وجود دارد.
دكتر آخوندی با بیان اینكه به یك زن هنگامی عنوان نابارور داده میشود كه یك سال بهطور مرتب از ارتباط جنسی آنها برای داشتن فرزند گذشته باشد؛ خاطرنشان ساخت: پیشرفتهای فناوری درمان ناباروری بهطور عادلانه برای همه مردم و در اختیار آنها قرار نگرفته است.
اگرچه تعدادی از زوجهای نابارور، با سختترین شرایط به سمت درمانهای ناباروری پیش میروند، ولی درمان به واسطه پایین بودن میزان موفقیت، حتی در شرایط طبیعی مستلزم تكرار است.
افزایش شانس موفقیت درمان ناباروری با سه بار لقاح خارج رحمی
دكتر آخوندی بیان كرد: از آنجا كه در لقاح خارج رحمی 3 جنین منتقل میشود، درصد موفقیت بسیار بالاتر است. در شرایط عادی برای هر جنین حدود 10 تا 12 درصد شانس موفقیت در نظر گرفته میشود. در صورتی كه سه بار لقاح خارج رحمی صورت گیرد، 20 تا 30 درصد شانس موفقیت ناشی از درمان وجود دارد. بنابراین درمانهای ناباروری لازم است تكرار شوند؛ بر این اساس با توجه به محدودیت ظرفیت مراكز درمان ناباروری و همچنین هزینههای آن، تعداد افرادی كه بتوانند از این امكانات استفاده كنند، زیاد نیست.
در رابطه با مشكلات اخلاقی و شرعی تولید مثل مانند اهدای جنین، رحم جایگزین، اهدای گامت و غیره حركتهای راهگشایی به سمت قانونمندی نیز اقدامات مورد نیاز انجام شده است.
*مطالب مرتبط:
طرح «رحم جایگزین» خوب، اما زودهنگام بود
بستنی از ناباروری جلوگیری می کند
پیشگیری و درمان نازایی با ورزش