صرع بیماری نیست
اسیدهای آمینه لازم برای مصروعین
آیا یک فرد مصروع باید رژیم غذایی خاصی را رعایت کند؟
صرع بیماری نیست، بلکه ناشی از یک بیماری است. صرع از مشکلات سیستم عصبی می باشد که با بیهوشی و یا تشنج همراه با بیهوشی نمایان می شود.
تشنج به علت قطع ناگهانی فعالیت زیاد مغز و یا تورم و چسبندگی و زخم در مغز بوجود می آید.
این نکته را فراموش نکنید که، صرع روی قدرت فکری و ذهنی فرد اثری ندارد.
داروهای ضد صرع بر مقدار ویتامین هایB1 ،B2 ، B6، D، E، H ، بتاکاروتن و فولات اثر می گذارند.
توصیه شده است که خانم های باردار مصروع، ویتامین K1 را در ماه های آخر بارداری دریافت کنند.
1- کمبود ویتامین B1 باعث کاهش اشتها، حالت تهوع، مشکلات سیستم عصبی، ضعف عضلانی و انبساط قلب می شود. منابع این ویتامین عبارت است از: سبوس برنج، گوشت، لوبیا، پرتقال، غلات و نخودفرنگی و ... .
2- کمبود ویتامین B2 باعث زخم های پوستی، ریزش مو، بی خوابی، بیماری های عصبی و کم خونی می شود. منابع این ویتامین عبارت است از: مرغ، ماهی، بروکلی، اسفناج و لبنیات و ... .
3- کمبود ویتامین B6 موجب کم خونی، افسردگی، بیماری های پوستی، افزایش فشار خون و بیماری های عصبی می شود. منابع غذایی آن عبارتند از: سبوس گندم، جو، مرغ، گوشت، آواکادوو، برنج قهوه ای، کلم، میوه های خشک و تخم مرغ.
4- ویتامین D در ماهی، شیر و روغن ماهی یافت می شود. اگر کمبود این ویتامین را دید، 10 دقیقه در معرض نور خورشید قرار گیرید.
5- ویتامین E محافظت سلول ها را در برابر رادیکال های آزاد انجام می دهد. این ویتامین برای دیابت، صرع، التهاب استخوان، تخریب عضلانی، برونشیت و ... بسیار مفید می باشد.
6- کمبود ویتامین H (بیوتین) موجب مشکلات مو و پوست، سوزش پا، افزایش کلسترول، افزایش خستگی و افسردگی می شود.
7- کمبود بتاکاروتن موجب آسیب اعصاب می شود. منابع این ویتامین عبارت ست از: هویج، کدوحلوایی، ماهی، شلغم، تخم مرغ و لبنیات و ... .
8- کمبود اسید فولیک موجب کم خونی، اسهال، کمبود اشتها، کاهش وزن، ضعف، سردرد و نامنظمی دراعمال و حرکات می شود. زنانی که قصد باردار شدن دارند و یا باردارند، باید به مقدار کافی اسید فولیک مصرف کنند تا طناب عصبی جنین درست تشکیل شود.
کمبود سدیم، کلسیم و منیزیوم باعث تغییرات الکتریکی در مغز و به دنبال آن تشنج و افزایش حملات می شود.
کمبود سلنیوم موجب تخریب بافت مغز می شود.
مقدار زیاد روی و کمبود مس، باعث بدتر شدن و تشدید حملات می گردد (اما در این مورد نیاز به تحقیقات بیشتری می باشد.)
کمبود سدیم در اثر داروهای ادرار آور و تغییرات هورمونی رخ می دهد.
کمبود کلسیم موجب افزایش فشار خون، گرفتگی عضلانی، خرابی دندان، ضربان قلب، پا و پشت درد، بی خوابی و اختلال و بی نظمی اعصاب می شود. کمبود کلسیم ممکن است به خاطر کمبود ویتامین D رخ دهد و یا در اثر بیماری های کلیوی و تغییرات هورمونی و کمبود منیزیوم باشد.
کمبود منیزیوم در اثر فقر غذایی و زیاد نوشیدن مشروبات الکلی و کمبود کلسیم رخ می دهد.
اسیدهای آمینه لازم برای مصروعین
1- اسید آمینه تریپتوفان نیز برای درمان بیماران مصروع استفاده می شود. این اسید آمینه باعث آسودگی خیال و تمدد اعصاب، درمان کننده کم خوابی، کاهش عصبانیت و افسردگی، درمان کننده سردردهای میگرنی، بالا بردن فعالیت سیستم ایمنی، کاهش بیماری های قلبی و تنظیم کلسترول خون می شود.
تریپتوفان در گوشت قرمز، لبنیات، آجیل، دانه ها، موز، سویا، تن و بوقلمون یافت می شود.
2- اسید آمینه تورین درمان کننده بیماری های قلب و عروق می باشد، تنظیم کلسترول خون را بر عهده دارد و همچنین کمک کننده خوبی برای مصروعین می باشد. تورین در گوشت و ماهی یافت می شود.
1- ملاتونین، نوعی هورمون است که در مغز تولید می شود. این هورمون، باعث کاهش حملات در افراد مصروع می شود. همچنین این هورمون برای کاهش عوارض Jet Lag نیز استفاده می شود. (Jet Lag یک اختلال موقتی در نتیجه سفر هوایی می باشد.)
2- پروژسترون برای زنان مصروع فایده بسیار دارد، زیرا از حملات دوره ای می کاهد.
آیا یک فرد مصروع باید رژیم غذایی خاصی را رعایت کند؟
اطلاعات در این زمینه بسیار کم است و هنوز نمی دانیم که چه مواد غذایی می تواند جانشین فعالیت های مغز شود، اما مشخص شده که در حدود 70 درصد از مصروعین با داروهای ضد صرع، تشنج خود را کنترل می کنند.
در کودکان به غیر از داروهای ضد صرع از رژیم کتوژنیک نیز استفاده می کنند. این رژیم غذایی شامل مقدار زیادی چربی و مقدار کمی کربوهیدرات می باشد. کالری در این رژیم باید با سن و فعالیت شخص مصروع تناسب داشته باشد تا موجب افزایش یا کاهش وزن نگردد.
باید توجه داشته باشید که این رژیم فاقد ویتامین های لازم می باشد و باعث پوکی استخوان، سنگ کلیه، یبوست و مشکلات چشمی می شود. لذا مصروعین بهتر است همیشه یک رژیم متعادل و متنوع داشته باشند.
* میوه هایی از قبیل: سیب، انجیر و انگور دارای فواید زیادی برای درمان صرع می باشند. آب انگور بیشترین اثر را در این مورد دارد. نوشیدن 2 لیوان آب انگور در روز، به مدت 3 ماه، کمک به درمان صرع می کند.
* آب سبزیجات نظیر آب هویج، آب چغندر و خیار نیز برای مصروعین مفید است. روزانه 1 لیوان آب هویج و نصف لیوان آب چغندر و خیار را برای درمان صرع بنوشید.
* با کمک طب سوزنی، مدیتیشن، یوگا، نفس عمیق کشیدن و کاهش استرس می توان حملات را کم کرد.
هر یک از داروهای ضد تشنج دارای عوارض و خطراتی می باشد. این خطرات عبارتند از:
- در افرادی که فنی توئین (داروی ضد صرع) مصرف می کنند، پوکی استخوان و کمبود ویتامین B1 در خون و در مایع نخاعی زیاد دیده شده است. لذا برای این افراد ویتامین D و کلسیم تجویز می شود.
- ریزش مو
- تهوع
- خواب آلودگی
- آسیب به کبد
- کبودی پوست
1- مصروعین باید از اضطراب دور باشند و آسودگی خیال داشته باشند.
2- آنها باید در برنامه روزانه ی خود ورزش کردن در هوای آزاد را قرار دهند.
3- خواب کافی داشته باشند.
4- رژیم غذایی متعادل داشته باشند.
5- داروی خود را فراموش نکنند.
6- به خود اطمینان داشته باشند و ترس و دلواپسی را از خود دور کنند و به طور کلی از زندگی با دیگران لذت برند.
مریم سجادپور- کارشناس علوم تغذیه