تبیان، دستیار زندگی
به جسمی داغ می‌گوییم که دمای آن بیشتر از دمای بدن ما باشد. اگر به چنین جسمی دست بزنیم، گرمای آن به بدنمان منتقل می‌شود و حرارت را حس می‌کنیم
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

چرا اجسام داغ، ما را می‌سوزانند؟

شعله گاز

به جسمی داغ می‌گوییم، که دمای آن بیشتر از دمای بدن ما باشد. اگر به چنین جسمی دست بزنیم، گرمای آن به بدنمان منتقل می‌شود و حرارت را حس می‌کنیم. وقتی اجسام سرد را لمس می‌کنیم، عکس این حالت رخ می‌دهد. از نظر ما جسمی سرد است که دمایش کمتر از دمای بدنمان باشد. وقتی چنین جسمی را لمس می‌کنیم، حرارت از بدن ما به آن جسم منتقل می‌شود. آیا می‌دانید چرا چنین اتفاقی می‌افتد؟

سوختگی‌ها به چهار درجه تقسیم می‌شوند. در سوختگی درجه یک فقط لایه‌های سطحی قرمز می‌شوند. در سوختگی درجه دو لایه‌های داخلی‌تر صدمه می‌بینند و محل سوختگی تاول می‌زند. در سوختگی درجه سه تمام لایه‌های پوست تخریب می‌شوند. سرانجام در سوختگی درجه چهار نه تنها پوست، بلکه بافت‌های زیر آن نیز صدمه می‌بینند

می‌دانید که بدن انسان از تعداد بی‌شماری سلول تشکیل شده است. سلول‌ها نیز به نوبه خود دارای تعداد زیادی مولکول‌اند. این مولکول‌ها دائماً در حال حرکت‌اند. سرعت حرکت مولکول‌های یک جسم داغ، بسیار زیاد است. وقتی چنین جسمی با بدن ما تماس پیدا می‌کند، مولکول‌های در حال جنبش آن، حرکت مولکولی سلو‌ل‌های بدن را در نقطه تماس افزایش می‌دهند. افزایش سرعت حرکت مولکول‌ها باعث متلاشی شدن سلول‌‌ها می‌شود و همین امر احساس سوختگی را به وجود می‌آورد. بدن برای ترمیم سلول‌های صدمه دیده، جریان خون را در محل سوختگی افزایش می‌‌دهد. به همین دلیل این محل قرمز می‌شود.

شمع

اگر دمای جسمی که با بدن تماس پیدا می‌کند خیلی زیاد باشد، تعداد زیادی از سول‌ها و اعصاب آسیب می‌بینند. در واقع گرمای جسم، سلول‌های پوست را خشک و متلاشی می‌کند. به این حالت، سوختگی می‌گویند. جسمی که دمای بسیار بالایی دارد می‌تواندچربی و استخوان‌ها را نیز از بین ببرد. در این حالت، جراحات عمیقی به وجود می‌آید و جای سوختگی پس از بهبودی از بین نمی‌رود.

به جسمی داغ می‌گوییم که دمای آن بیشتر از دمای بدن ما باشد. اگر به چنین جسمی دست بزنیم، گرمای آن به بدنمان منتقل می‌شود و حرارت را حس می‌کنیم.

سوختگی‌ها به چهار درجه تقسیم می‌شوند. در سوختگی درجه یک فقط لایه‌های سطحی قرمز می‌شوند. در سوختگی درجه دو لایه‌های داخلی‌تر صدمه می‌بینند و محل سوختگی تاول می‌زند. در سوختگی درجه سه تمام لایه‌های پوست تخریب می‌شوند. سرانجام در سوختگی درجه چهار نه تنها پوست، بلکه بافت‌های زیر آن نیز صدمه می‌بینند.

مواد شیمیایی

علاوه بر حرارت، موادّ شیمیایی، اسیدها،بازها، اشعه ایکس وامواج رادیو اکتیو نیز می‌توانند موجبسوختگی شوند.

برگرفته از کتاب: چرا، چطور، چگونه؟

********************************

مطالب مرتبط

با اهمیت‌ترین جایزه جهان

شبنم چگونه شکل می‌گیرد؟

چسب 3000 ساله

کدام مادر، بچه هایش را زندانی می کند ؟

یک گوگل چیست؟

شیشه نشکن چیست؟

لنز بهتر است یا عینک؟

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.