تبیان، دستیار زندگی
سه دانشجوی در حال تحصیل که روی یک پروژه تحقیقاتی کار می کردند، یک سیاره ی فرا خورشیدی کشف کردند.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

کشف سیاره فرا خورشیدی توسط سه دانشجو

سه دانشجوی در حال تحصیل که روی یک پروژه تحقیقاتی کار می کردند، یک سیاره ی فرا خورشیدی کشف کردند. این سیاره حدود 5 برابر مشتری جرم دارد، یعنی به بزرگی سیارات فراخورشیدی که قبلا کشف شده اند نیست، ولی این اولین سیاره ی کشف شده ای است که به دور یک ستاره ی داغ با سرعت چرخش بالا، می گردد.

کشف سیاره فرا خورشیدی توسط سه دانشجو

میتا د هود Meta de Hoon ، رمکو ون در برگ Remco van der Burg و فرانسیس وویسج Francis Vuijsje، از دانشگاه لایدن در هلند، در حال آزمایش روشی برای بررسی نوسانات نور هزاران ستاره  بطور خودکار، بودند که این به این کشف نائل شدند: نورانیت یکی از ستارگان به نظر می رسید که در هر 5ر2 روز حدود یک درصد کم می شود. با استفاده از رصدهای انجام گرفته بوسیله ی تلسکوپ بسیار بزرگ Very Large Telescope در شیلی، اثبات شد که این پدیده بر اثر گذر یک سیاره از مقابل این ستاره اتفاق می افتد، که جلوی نور ستاره را در بازه های زمانی مساوی می پوشاند.

نمودار تغییرات نوری ستاره

متا می گوید: «هیجان این ماجرا فقط به این نیست که یک سیاره کشف کرده ایم، بلکه بخاطر اینکه یک مورد نامعمول را پیدا کرده ایم: این اولین سیاره ی کشف شده بدور یک ستاره با سرعت چرخش بالاست. همچنین این داغ ترین ستاره ای است که برایش یک سیاره کشف شده است.»

رمکو ادامه می دهد: «کامپیوتر باید بیش از هزار ساعت کار کند تا بتواند تمام محاسبات مربوطه را انجام دهد.»

بر اساس اظهارات ایگناس سنلن Ignas Snellen سرپرست این پروژه ی تحقیقاتی، این کشف واقعا غافلگیر کننده بود: «این پروژه برای این در نظر گرفته شده بود که به دانشجویان بیاموزاند چگونه الگوریتم تحقیق را طراحی کنند. ولی آنها به قدری خوب این کار را کردند

ignassnellen سرپرست پروژه

که زمانی که می خواستند الگوریتم خود را آزمایش کنند، در یک مرحله آنها به دفتر من آمدند و این منحنی نور را به من نشان دادند. من کاملا متحیر شدم!»

نام رسمی این سیاره  OGLE2-TR-L9b است. ولی فرانسیس می گوید: «ولی ما بین خودمان آنرا ریمفرا–1(ReMeFra-1) می نامیم.  که ابتدای نام ما سه نفر است.»

این اکتشاف با نگاه به تغییرات نوری حدود 15700 ستاره انجام گرفته است، و از داده های رصدی که رصدخانه ی اوگل OGLE در سالهای 1997 تا 2000 تهیه کرده است، استفاده کرده است.

ترجمه:

ا.م.گمینی

منبع:

Universe Today