تغذیه در دوران بلوغ (1)
همان طور كه می دانیم تغذیه مناسب نقش بسیار مهمی در سلامتی فرزندان ما به خصوص در دوران بلوغ دارد؛ زیرا با تغذیه مناسب و سالم، علاوه بر این كه از چاقی فرزندان خود جلوگیری می كنیم، به استحكام و سلامت استخوان های بدن آن ها نیز كمك می نماییم. فراموش نكنیم چاقی در دوران بلوغ خود از علل مهم اضافه وزن در دوران های بعدی زندگی و میانسالی می باشد.
توصیه های تغذیه ای مناسب به نوجوانان در دوران بلوغ :
1. انواع مختلفی از غذاها را میل كنید.
2. میزان غذای مصرفی را متناسب با فعالیت های روزانه خود تنظیم نمایید.
3. رژیم غذایی كه در آن مصرف غلات، سبزیجات و میوه ها فراوان است، برای خود انتخاب كنید.
4. رژیمی با حداقل چربی های اشباع و كلسترول انتخاب كنید.
5. خود را با رژیمی متعادل ( از نظر نمك و شكر) عادت دهید.
6. توجه به دریافت كلسیم كافی و آهن در این دوران را هرگز فراموش نكنید.
یك رژیم غذایی سالم و یك برنامه ورزشی منظم و مداوم را باید جزء امور روزانه خود قرار دهید. اگر همه افراد خانواده برنامه ورزشی و غذایی روزانه را برای تشویق فرزندان رعایت كنند، تنظیم رژیم غذایی و برنامه ورزشی مناسب، راحت تر خواهد بود. هم چنین والدین باید غذاهای كم چرب و كم كالری، دسرها و میان وعده های مقوی برای فرزندان خود تهیه كنند.
از خرید غذاهای پركالری مانند انواع چیپس، پفك، نوشابه های گازدار و شیرینی در این دوران خودداری كنید.
هرم غذایی كه به وسیله اداره كشاورزی امریكا جهت حفظ سلامتی بیشتر افراد بالای 2 سال طراحی شده است یك راهنمای جامع برای انتخاب نوع و میزان موادغذایی روزانه می باشد. بیشترین تأكید هرم غذایی بر5 گروه اصلی مواد غذایی می باشد كه رعایت آن به منظور حفظ سلامتی، ضروری است. همچنین این راهنمای غذایی مصرف كم روغن ، شیرینی و چربی ها را توصیه می كند.
هرم غذایی مقدار هر واحد( serving ) از این گروه های غذایی بیان می كند. مقدار مصرف مواد غذایی مختلف، ارتباط مستقیمی با سن و میزان فعالیت روزانه شما دارد. اما این هرم مقدار واحد گروه های غذایی مختلف را برای متوسط افراد با قد و وزن متناسب توصیه می كند ( مطالب كامل راجع به هرم غذایی در بخش " اجتماعی / تغذیه / خبرها و دانستنی های تغذیه ای / تغذیه افراد سالم " در همین سایت موجود است) .
پسرهای جوانی كه فعال هستند، به طور متوسط به 2800 كالری انرژی و حداكثر واحدهای هرم غذایی نیاز دارند، در حالی كه دختران نوجوان به 2200 كالری و میزان متوسط از واحدهای توصیه شده نیازمندند.
طبق هرم غذایی، افراد باید روزانه 6 تا 11 واحد از گروه غلات و نان شامل برنج، نان، ماكارونی ؛ 2 تا 4 واحد از گروه میوه ها ؛ 3 تا 5 واحد از گروه سبزیجات ؛ 2 تا 3 واحد از گروه شیر و لبنیات ؛ 2 تا 3 واحد از گروه گوشت شامل گوشت قرمز، مرغ ، ماهی، حبوبات، آجیل و خشكبار؛ و مقدار كمی از چربی ها و روغن ها و قندهای ساده را مصرف كنند.
مصرف چربی نباید از 30 درصد كل انرژی رژیم غذایی تجاوز كند. مثلاً برای یك رژیم 2200 كالری معادل با 73 گرم چربی و برای یك رژیم 2800 كالری معادل 93 گرم چربی به صورت روزانه محسوب می شود.
نوع چربی نیز بسیار مهم است. چربی اشباع كه در فرآورده هایی مانند گوشت ها و چربی های حیوانی، روغن نارگیل، روغن نخل وجود دارد، نسبت به چربی غیراشباع كه در فرآورده هایی مانند روغن آفتابگردان، ذرت، كلزا، كانولا و سویا جود دارد، كلسترول خون را بیشتر افزایش می دهند. پس دریافت چربی های اشباع را حداكثر به 10 درصد كل چربی های رژیم محدود كنید.
شكر می تواند میزان زیادی از كالری رژیم را به خود اختصاص دهد، البته با ارزش تغذیه ای پایین تر كه شامل شكر سفید و قهوه ای، عسل، مرباها و شكلات ها و برخی شیرینی ها می باشد.
بنابراین توصیه می كنیم:
- گوشت های كم چرب و لبنیات كم چرب را مصرف كنیدو
- بیشتر از چربی های غیراشباع گیاهی استفاده كنید؛
- سعی كنید برای آگاهی از تركیبات موادغذایی، قبل از خرید برچسب آن ها را بخوانید.
- غذاهایی با شیرینی كم را مصرف كنید و از مصرف زیاد شكر در تهیه غذاها خودداری نمایید.
برای آگاهی شما به درصد چربی برخی از فرآورده های مصرفی اشاره می كنیم:
كره یا مارگارین ( یك قاشق غذاخوری ) = 4 گرم چربی
مایونز ( یك قاشق غذاخوری )= 11 گرم چربی
سس سالاد ( یك قاشق غذاخوری )= 7 گرم چربی
پنیر خامه ای (30 گرم )= 10 گرم چربی
شكلات تخته ای ( 30 گرم )= 9 گرم چربی
گروه شیر و لبنیات :
لبنیات منابع مهمی از پروتئین، ویتامین و املاح هستند و به عنوان منبع عالی كلسیم محسوب می گردند. افراد در سنین بلوغ باید روزانه 2 تا 3 واحد از محصولات لبنی مانند شیر، پنیر و ماست را مصرف كنند.
توجه: شیر و لبنیات كم چرب استفاده كنید و از مصرف نوع پر چرب آنها خودداری نمایید.
درصد چربی فرآورده های لبنی
ماست بدون چربی، یك لیوان( یك سروینگ) = چربی كم
شیر كم چرب، یك فنجان(یك سروینگ) = 5 گرم چربی
شیركامل، یك فنجان( یك سروینگ) = 8 گرم چربی
شیر شكلات(2 درصد)، یك فنجان( یك سروینگ) = 5 گرم چربی
ماست كم چرب، یك فنجان( یك سروینگ) 4 گرم چربی
پنیر فرآیند شده، 55 گرم( یك سروینگ)= 18 گرم چربی
بستنی، نصف فنجان( یك سوم سروینگ)= 7 گرم چربی
ماست فریز شده، نصف فنجان( یك دوم سروینگ) = 2 گرم چربی.
گروه گوشت :
غذاهای این گروه حاوی پروتئین، ویتامین و املاح مانند آهن و روی می باشند. همچنین منبع غنی ویتامین های گروهB هستند. 2 تا 3 واحد یا به عبارتی 150 تا 210 گرم از این گروه بایستی در سنین بلوغ مصرف شود.
توجه: هر واحد شامل 60 تا 90 گرم گوشت قرمز، مرغ و ماهی می باشد كه می تواند یك همبرگر متوسط یا نصف سینه كامل مرغ باشد. سعی كنید چربی های اضافی گوشت و پوست مرغ را جدا كنید و گوشت ها را بیشتر به صورت پخته یا كبابی مصرف نمایید و از سرخ كردن در روغن پرهیز كنید.
فراموش نكنید آجیل ها و زرده تخم مرغ حاوی درصد بالایی چربی هستند. پس در مصرف آن ها دقت كنید.
درصد چربی مواد غذایی موجود در گروه گوشت :
گوشت كم چرب، مرغ و ماهی ( 80 گرم ) = 6 گرم چربی
گوشت مرغ با پوست یا سرخ شده ( 80 گرم ) = 13 گرم چربی
تخم مرغ ( یك عدد ) = 5 گرم چربی
كره بادام زمینی ( 2 قاشق غذاخوری ) = 16 گرم چربی
آجیل ( یك سوم فنجان یا 2 قاشق غذاخوری ) = 22 گرم چربی
تمام مقادیر ذكر شده در بالا معادل یك واحد از گروه گوشت می باشند.
ادامه دارد...