شناخت بیماری های روانی ( قسمت اول )
كاربر محترم این مطلب در دو قسمت ارائه می شود.
به طور عادی و معمولی بیماری های روانی ، از مغز كه نسبت به سایر اعضاء برتر و مهمتر است ، سرچشمه می گیرد . بیماری روانی نظیر سایر بیماری های متداول مانند بیماری های قلب ، كلیه ، دیابت و غیره است و در پیدایش آن كسی مقصر نیست.
بیماری های روانی درمان پذیرند. با درمان مناسب و شایسته ، بسیاری از بیماران روانی می توانند زندگی عادی داشته باشند.
ممكن است بعضی نكات روی بیماران روانی اثر بگذارد ، پس سعی كنید همواره آگاهی بیشتری در این زمینه كسب نمایید .
علل فراوانی برای بیماری های روانی وجود دارد. از جمله :
- ضربه ی مغزی (Brain Concussion )- عدم تعادل مواد شیمیایی مغزی
- علل زیستی ، محیطی ، اجتماعی و عوامل اقلیمی
بعضی از بیماران روانی به علت اختلال و ضعف شخصیت، اراده لازم را جهت درمان خود ندارند و احتیاج به راهنمایی و كمك فراوان دارند. افراد مبتلا به بیماری های روانی در صورت عدم اقدام به درمان ، دائم بیمار هستند.
امكان دارد عده ای از بیماران مدت نسبتاً طولانی احتیاج به درمان و ادامه آن داشته باشند، همان طور كه بیماری دیابت با مصرف داروهای ضد دیابت درمان می گردد.
گروهی از بیماران ، تندخو و پرخاشگرند كه بیشتر قربانی تندخویی خود می گردند تا علل دیگر ؛ ولی با درمان های مناسب و مخصوص ، تندخویی آنها كنترل می شود و تقریباً با افراد دیگر فرقی ندارند.
بیماری های روانی به دیگران سرایت نمی كند ؛ اما می تواند به گونه ای ، دیگران را تحت تأثیر قرار دهد.
افسرده دل افسرده كند انجمنی را در خلوت خویش راه مده همچو منی را
اختلالات روانی می تواند در هر سن و نژاد بروز نماید، و برخوردهای خانوادگی و سوابق بیماری روانی در آن خانواده نیز در به وجود آمدن آن بی اثر نیست.
جهت درك و فهمیدن و آشنا شدن با بیماری های روانی باید بدانید كه مغز شما مركز كنترل بدن شماست و از میلیون ها سلول عصبی تشكیل شده كه هر سلول عصبی با هزاران سلول دیگر در ارتباط است. در صورتی كه در كار یك سلول اختلال ایجاد گردد می تواند منجر به بیماری های روانی شود.
ناراحتی های عاطفی یا اختلالات خلق و خوی عبارت اند از:
1 - افسردگی ( ( Depression: كه بیشتر شامل احساس غمگینی ، بی حوصلگی ، بی یاوری است. فرد مبتلا به افسردگی- لذت بردن از زندگی برایش دشوار است ؛
- دچار كم خوابی یا پرخوابی است؛
- فاقد انرژی ، تحرك ، و تلاش است؛
- احساس بی ارزشی دارد؛
- امكان دارد درباره مرگ و خودكشی فكر كند، حتی اقدام به خودكشی نماید؛
علل احتمالی: عدم تعادل مواد شیمیایی مغز، ارث، رفتارهای روانی.
2 - شخصیت دو قطبی (Bipolar personality) : شخص مبتلا دچار تغییرات عاطفی بسیار شدید ( از یك سو افسردگی و از سوی دیگر شادی زیاد) و همچنین دچار دوره هایی از پر انرژی بودن، پر تحركی ، رفتار خشن ، و افكار درهم است و ... كمتر احتیاج به خواب دارد و ولخرجی زیاد می كند.
3 – اسكیزوفرنیا (Schizophrenia ): نوعی روان پریشی است با اختلال افكار و رفتار. مبتلایان به اسكیزوفرنیا نمی توانند با دیگران كنار آیند ، قادر به مراقبت از خود و رعایت نظافت و خورد و خوراك خود نیستند. موقع صحبت كردن احساس ندارند. همواره ترس های فراوانی به صور مختلف دارند، توهم بینایی و شنوایی دارند، وسواس های مختلف ، كناره گیری از فعالیت روزانه ی خود، و هذیان (به معنای داشتن عقاید غیر واقعی) دارند.
4 - بیماری های روانی (
Mental disorders) معمولی ( عادی ) شامل:- ناراحتی های اضطرابی كه به صورت شدید یا به صورت اضطراب و ترس پنهانی خودنمایی می كند.- اضطراب معمولی (عادی) كه شامل تنش و بیقراری است .
- حملات هراس كه فرد به طور ناگهانی دچار ترس یا وحشت ، ضربان قلب زیاد ، سرگیجه ، وزوز گوش، عرق كردن و غیره می گردد.
5 - ترس های مرضی: ترس های شدید از وضعیت و حالات خاص مثلاً ترس از بلندی، فضای بسته و تاریكی و غیره .
بعضی دیگر از بیماری های روانی :
- اعتیاد به الكل و مواد و داروهای اعتیاد آور.- زوال عقل (Dementia). ( این حالت با كم شدن توانایی های شناختی و هوشی شخص همراه است و علت آن آسیب یا اختلال عملی وسیع مغزی است ؛ اگرچه در بعضی موارد تعیین علت عضوی شخص ، مقدور نیست این بیماری بیشتر در سنین پیری مشاهده می شود)
- اختلال شخصیت (Personality disorder).
- اختلال های تغذیه ای (Nutritional disorder) مانند پرخوری یا بی اشتهایی عصبی .
- ناراحتی های مربوط به ضربه های مغزی.
ادامه دارد ...
در قسمت بعد به علائم بیماری های روانی و روش های درمان آن خواهیم پرداخت .