حوزه حلب
دوره اول
با مرور بر تاريخ حلب درمىيابيم كه نخستين دوره حوزه علميه شيعه حلب به عصر حمدانيان مىرسد از جمله دانشمندانى كه در اين دوره در حلب مىزيستند ابونصر محمد بن محمد بن طرفان مشهور به «ابونصر فارابى» (حدود 259 - 339 ق.) است وى مدت زيادى در بغداد ماند و علوم بسيارى را در آنجا تحصيل كرد سپس در سال 330 هجرى به حلب رفت و در پناه امير سيف الدوله حمدانى زندگى كرد از جمله آثار اوست: 1 - آراء اهل المدينه الفاضله 2 - احصاء العلوم 3 - فصوص الحكم 4 - السياسات المدينية 5 - كتاب الجمع بين رايى افلاطون الالهى و ارسطو حمدانيان توجه خاصى به فرهنگ اسلامى و تفكر شيعى داشتند از اين رو در تاسيس كتابخانهها و بزرگداشت مقام دانشمندان دينى مىكوشيدند.
«شيخ ابو الحسين ثابت بن اسلم بن عبد الوهاب حلبى» از جمله دانشمندانى بود كه در اين دوره مىزيست وى از بزرگان شيعه و دانشمندان علم نحو بود و كتابخانه شهر حلب در در زمان سيف الدوله اداره مىكرد اسماعليليان به موجب كتابى كه وى درباره چگونگى پيدايش اين مذهب و نقاط ضعف آن نگاشته بود او را به شهادت رساندند تاريخ شهادت وى از بين سالهاى 420 الى 460 ذكر كردهاند.
دوره دوم
اين دوره مقارن با عصر آل مرداس استشيعه در اين زمان به رشد و شكوفايى خاصى رسيد برخى از شاگردان شيخ مفيد و سيد مرتضى در اين شهر مىزيسته و بعضى از رسايلى كه آنان نگاشتهاند در جواب مردم حلب است.
«ابو الصلاح تقى نجم الدين حلبى» خليفه سيد مرتضى در بلاد حلب بوده كه جوابگوى سؤالات فقهى و كلامى مردم حلب بوده و حوزه درس داشتهاست.
«حمزة بن عبد العزيز ديلمى» معروف به «سلار» از ديگر دانشمندان و فقهاى بزرگ شيعه در اين دوره است كه از حوزه علميه بغداد به حلب هجرت كردهاست وى از شاگردان شيخ مفيد و سيد مرتضى استسيد مرتضى او را به نيابت به حوزه علميه حلب فرستاد تا منصب احكام و دروس را بر عهده گيرد. «التقريب» در اصول فقه «المراسم» در فقه و «التذكره فى حقيقة الجوهر و العرض» از تاليفات اوست.
از ديگر دانشمندان شيعه كه در اين دوره مىزيسته است «عز الدين ابو المكارم حمزة بن على بن زهره حسينى حلبى» (متوفى 585 ق.)معروف به «سيد ابو المكارم ابن زهره» است.
ابن زهره از فقهاى نامى و متكلمان مشهور قرن ششم و بزرگترين دانشمند شهر تاريخى حلب است كه در علم فقه و اصول و كلام و ادبيات عرب مهارت بسزايى داشته است نسبت وى با هشت واسطه به امام صادق(ع) مىپيوندد خاندان ابن زهره پيوسته منصب نقابت و رياست علمى و دينى شيعه حلب را برعهده داشته و همواره مورد تجليل مردم بودهاند.
وى داراى حوزه درس بوده و شاگردان بسيارى را در مكتب خويش پرورده است.
«رشيد الدين محمد بن على بن شهرآشوب مازندرانى» (متوفى 588) نيز از مفاخر شيعه در نيمه دوم قرن ششم هجرى است كه زمانى را در حوزه علميه حلب بوده است و در ادبيات عرب، شعر، قرائت، تفسير، حديث، فقه، اصول و علوم عقلى تبحر داشته است وى در بغداد مىزيست و در اواخر عمر در حلب اقامت گزيد و به تدريس مشغول شد.
آرامگاه او امروز در بيرون شهر حلب زيارتگاه مسلمين است.
پس از دو دورهاى كه معاصر آل حمدان و آل مرداس استشيعه مورد خشم حكام و امراى وقت بوده و نتوانسته است به صورتى فراگير به فعاليت پردازد و حوزه درسى داشته باشد.