قاری ممتازی که سفیر صلح و دوستی شد!
نام حاج جواد فروغی قاری مشهور ایرانی برای اكثر خانواده های ایرانی خصوصاً قرآن دوستان، نامی آشنا و صمیمی است.ایشان از سه سالگی با راهنمایی پدرشان با قرآن مجید آشنا شدند و به حفظ وتلاوت قرآن كریم پرداختند. قرائت حرفه ای را از سن 7سالگی شروع كرده و سپس در سطح استان بعنوان دانش آموز قاری ممتاز معرفی شدند. پس از 16سالگی شروع به كار در خصوص مفاهیم قرآن كریم كردند و تاكنون نیز به همین امر اشتغال دارند. فعلا نیز ایشان مشغول به تحصیل در رشته تفسیر و مفاهیم بوده و از اساتید حوزه و دانشگاه بهره می برند.
این شخصیت قرآنی همزمان با تلاوت و كار در خصوص مفاهیم و تفسیر قرآن كریم به تحصیل خویش نیز ادامه داده و در رشته مهندسی كامپیوتر فارغ التحصیل شده است.
فرهنگ قرآن و چگونگی حاكم كردن این فرهنگ در جامعه، ویژگی های قاریان قرآن مجید، وظایف پدران مادران در خصوص زمینه سازی برای آشنایی فرزندان با فرهنگ قرآن، برنامه های ایشان در داخل و خارج كشور، فراگرفتن زبان انگلیس برای تبلیغ با این زبان و... بود. اینك ماحصل این گفت وگو را از نظر خوانندگان ارجمند می گذرانیم.
¤ ضمن تشكر از اینكه دعوت ما را پذیرفتید و دراین گفتگو شركت كردید؛ به عنوان اولین سؤال بفرمایید كه به نظر شما چگونه می شود فرهنگ قرآن را در جامعه حاكم كرد؟
تنها راه حاكم كردن فرهنگ قرآن بر جامعه شناخت قرآن است. پس اجازه دهید اول از قرآن بگویم. قرآن كتابی است آسمانی و فروغی است ابدی. مجموعه ای است از گفتار خداوند كه توسط امین وحی بر قلب پیامبر خوانده شده است. قرآن مجموعه قوانین و دستورات لایتغیری است كه خداوند برای تكامل انسان ها فرستاده است. اگر انسان ها به این كتاب آسمانی گردن نهند و فرامین آن را به كارببندند هیچگاه دچار شكست سرگردانی، هرج و مرج و ناامنی نخواهند شد و همگی با صفا و صمیمیت و همدلی و همیاری در كنار هم زندگی خواهند كرد. قرآن دریای پر موج و خروشی است كه پراز گنج های گرانبها و صدف های پراز مروارید است كه هركس در آن وارد شود چیزی به دست خواهد آورد و دست خالی بیرون نخواهد آمد. این كتاب مرهمی است بر دل های مجروح و مایوس؛ داروی شفابخشی است بر دل های بیمار، كه خود می فرماید: و ننزل من القرآن ما هو شفاء و رحمه . قرآن پناهگاهی است برای بی پناهانی كه از همه بریده و از همه چیز مایوس و ناامیدند.در پایان برنامه امام ارشد، سخنرانی كوتاهی درمورد برنامه هایم نموده و گفت: این جوان با برنامه های متنوع خود كار چهار نفر از میهمانان دیگر ما را به تنهایی انجام داده است و بنده ایشان را به عنوان سفیر صلح و دوستی و اتحاد معرفی می نمایم
قرآن كریم راهنمایی است برای گمراهانی كه حیرت زده و سرگردان در جستجوی راه نجاتند. دراین راستا است كه امام معصوم(ع) می فرماید: هرگاه فتنه و فساد بسان ابر تیره و تاریك زندگی شما را دربرگیرد بر شما است كه به قرآن پناه برید و از او یاری و كمك طلبید. رسول گرامی اسلام(ص) پیرامون این كتاب بزرگ فرموده اند: قرآن بخوانید و به آن عمل كنید و بدانید كسانی كه قرآن می خوانند ولی به آن عمل نمی كنند مورد لعن قرآن قرار می گیرند. و از آنجا كه مولا علی(ع) می فرماید: از گفتار خداوند سود برید و از آن شفا طلبید و بدانید كه قرآن در قیامت شفیعی است كه شفاعتش هرگز رد نمی شود. از مجموعه گفتار كوتاه معصومین(ع) پیرامون قرآن در می یابیم كه انس با قرآن و آشنایی با مفاهیم ارزشمند آن كلیدی خواهد بود برای گشایش دل های قفل شده و نوری برای دل های تاریك و داروی شفا بخشی برای دل های بیمار و شفیعی در قیامت. پس همگی بكوشیم و تلاش كنیم كه كلام خدا را با توجه به معنی آن و با لحن خوش و زیبا بخوانیم و در سایه راز و نیاز با معبود و معشوق خود دل را صفا و روشنی بخشیم تا خود را به مرحله ای برسانیم.
¤ خب الحمدلله شما پس از رسیدن به جایگاه در عرصه حفظ و تلاوت كتاب نورانی حضرت حق، متوقف نشدید و به تلاش و كوشش خود در جهت تبلیغ پیام ها و معارف قرآن ادامه دادید. به عنوان كسی كه در زمینه قرائت قرآن صاحب نظر هستید بفرمایید كه برای قاریان قرآن مجید چه سفارشی دارید؟
به همه قاریان قرآن عرض می كنم نسلی كه موفق به درك حقایق و پیام های مكتب بزرگ و انسان ساز قرآن نشود و نتواند در مجلای انوار هدایت قرار گیرد آگاهی و روشن ضمیری را نخواهد یافت چرا كه فروغی قاری قرآن باید بداند دولت قرآن كسانی را نصیب می شود كه رهنمودهای قرآن را در متن اندیشه و زندگی خویش مهیا سازد. همه قاریان شایسته میهن اسلامی ما پیام قرائتشان جز به پیروی از احكام قرآن استحكام نمی یابد و جوانان شایسته با تربیت قرآنی و روش های آموزشی آن در كلیه سطوح اجتماعی پا به عرصه فردایی بهتر نخواهند گذارد مگربا عمل به قرآن. جوانان قاری باید در جهت ترویج فرهنگ قرآنی فعالیت كنند و همچنین در سطح علمی و آموزش و مفاهیم ارزشمند قرآن تلاش و كوشش بیشتری بنمایند.¤ شنیده ایم كه شما به زبان انگلیسی مجموعه سخنرانی داشته اید، در این خصوص مایلیم از زبان خودتان بشنویم كه زبان انگلیسی را از كی فرا گرفتید و به چه مرحله ای رسیده اید و تا چه حد آن را برای یك قاری ضروری می دانید؟
به طور كلی در راستای سفرهای داخلی كشور سفرهای خارجی را چند بار در سال به همراه دارم و بعضی از دعوت های فرهنگی خارج از كشور توسط میزبان خارج از كشور انجام می پذیرد در رابطه با زبان انگلیسی باید عرض كنم سفری به كشور انگلستان داشته ام در دانشگاه منچستر و لیورپول كه دانشجویان ایرانی مشغول به تحصیل در آن دانشگاه بودند و هم اكنون هر كدام از آن دانشجویان اساتید بنام و مطرح دانشگاه های ایران هستند برنامه هایی داشتم پس از قرائت قرآن شخصی صحبت ها و قرائت قرآنم را كه ایرانی هم نبود به زبان انگلیسی ترجمه كرد كه این اتفاق تاثیر زیادی بر روحیه ام گذاشت كه چطور ممكن است بنده قرائت قرآن و صحبت كوتاهی داشته باشم ولی نتوانم پیام قرآن را به زبان انگلیسی ارائه دهم لذا با توجه به زمینه و اطلاعاتی كه از قبل به زبان انگلیسی داشتم و با 10 سال تلاش و كوشش زبان انگلیسی ام را در حد سخنرانی و با تسلط كامل تكمیل نمودم تا آنجایی كه هم اكنون در كنفرانس ها و سخنرانی های خارج از كشور شركت نموده و مطلب خود را در زمینه معارف و مفاهیم ارزشمند قرآن ارائه می دهم و همچنین یكی دیگر از اقدامات و فعالیت های این جانب در خارج از كشور ترویج معارف قرآنی و تشویق و ترغیب مسلمانان به ویژه جوانان به سوی این كتاب انسان ساز است؛ سالهاست كه دشمنان قسم خورده اسلامی تمام امكانات و توانمندی خود را بر تهاجم فرهنگی به اسلام عزیز متمركز نموده است؛ یكی از خطرناك ترین تهاجم دشمن توهین به پیامبر اعظم و دین مبین اسلام است؛ بعضی از قلم به دستان مزدور از روی غرض و عناد و با برخورداری از امپراطوری رسانه ای، دین پیامبر اسلام را، دین خشونت، و پیامبر را، پیامبر جنگ طلب به ملت های گوناگون معرفی نمودند و هر روز بر ضد شخصیت الهی و تعالیم پیامبر عظیم الشأن مطالب انحرافی نوشته و آن را منتشر می كنند لذا در پاسخ به این حركت های ناجوانمردانه تلاش هایی نیز توسط مسلمانان و اندیشمندان اسلامی در اقصی نقاط عالم انجام می شود؛ بدین مناسبت در سال 85 در كشور تایلند (بانكوك) كنفرانسی تحت عنوان پیامبر اعظم برگزار گردید و اینجانب در این كنفرانس به زبان انگلیسی به ایراد سخنرانی پرداختم و با استناد به آیات قرآن كریم، پیامبر اعظم را، پیامبر صلح و دوستی، اسوه و الگوی بشریت و رحمه للعالمین معرفی نمودم.در پایان این كنفرانس مورد تشویق و تفقد حاضران اساتید دانشگاه كشورهای مختلف و علمای مراكز اسلامی جهان از جمله آقای دكتر تیجانی از آمریكا و آقای موسوی از مركز اسلامی لندن قرار گرفته و از سوی برخی از این شخصیت ها به چند كشور اروپایی دعوت شدم.
همچنین سفری در سال 86 به هنگ كنگ و قطر داشتم در آنجا هم با سخنرانی انگلیسی خطر دشمنان اسلام و فرقه گرایی را به مسلمانان گوشزد نمودم از سال 75 تا هم اكنون به طور مداوم مشغول مطالعه زبان انگلیسی هستم برای برگرداندن آیات عربی به انگلیسی كه كار بسیار مشكل و طاقت فرسا است كه این حركت فرهنگی زحمتش چندین برابر بیشتر از مكالمه معمولی است چون بعضی از كلمات انگلیسی كه جایگزین معنی كلمات قرآن می شوند باید در شأن قرآن باشد لذا این حركت فرهنگی تلاش و زحمت بیشتری را می طلبد چون برای پیداكردن یك كلمه انگلیسی كه جایگزین یك كلمه قرآن شود باید ساعتی كتاب را مطالعه نمود تا كلمه ای در شأن و عظمت قرآن پیدا كرد. ضمناً به زودی در كنفرانس غیرمسلمانان (non-muslim) كه در یكی از كشورها برگزار می گردد شركت خواهم كرد.
¤ فكر می كنید كه دانستن و فهم یك زبان خارجی بین المللی چقدر برای یك قاری یا حافظ قرآن كریم لازم است و او را چگونه موفق به ابلاغ پیام الهی به دیگران می نماید؟
قاریان قرآن برای یادگیری یك زبان خارجی باید تلاش كنند تا در آینده ثمره اش را بچشند. پیامبر اكرم(ص) می فرمایند: جوینده علم در كنف حمایت پروردگارش است، پس بكوشید و تلاش كنید تا در كنف حمایت پروردگارتان قرار گیرید. قاریان قرآن باید سفیرانی باشند مسلح به معانی و مفهوم قرآن، علاوه بر قاری بودن باید مبلغ هم باشند و حداقل به یك زبان خارجی در حد سخنرانی مسلط باشند تا بتوانند معنی و مفهوم آنچه را كه قرائت می نمایند برای عاشقان و علاقمندان به كلام وحی به زبان انگلیسی یا عربی بازگو كنند تا مستمعین ضمن التذاذ از قرائت قرآن از درك و مفهوم قرآن حظ لازم و لذت وافر را ببرند. در شرایطی كه دشمنان اسلام و قرآن با همه ابزارها و با انواع روش های سخیف و بدور ازهر نوع آداب انسانی به ساحت مقدس پیامبر عظیم الشان و قرآن عزیز هجمه آورده اند وظیفه بزرگی برعهده ما قراردارد تا این اسوه و الگوی بشریت را به جوامع انسانی معرفی و از او دفاع كنیم. لذا بهترین دفاع از شخصیت آخرین فرستاده الهی پیامبر اعظم حضرت محمد(ص) و اسلام عزیز آشنایی ما به علوم قرآنی و مفاهیم ارزشمند آن است كمترین غفلت باعث عقب ماندگی ما خواهد شد و دشمن در باطل خود پیشرفت خواهد نمود.¤ شنیده ام كه در خارج از كشور برنامه های متعددی داشته اید. آنچه من شنیده ام گویای این مطلب است كه شما در داخل حدود 3000 برنامه و در خارج و در كشورهای گوناگون حدود 200برنامه تلاوت و سخنرانی داشته اید. در این خصوص نیز اگر برای خوانندگان ارجمند بیشتر توضیح دهید، ممنون می شوم.
بله، با توفیقات الهی تاكنون بیش از 3000 برنامه در داخل و خارج از كشور اجرا نموده ام كه 200برنامه قرآنی در كشورهای عربستان، سوریه، لبنان، كشورهای اقماری شوروی سابق، سنگاپور، اسكاتلند، مالزی، تایلند، هنگ كنگ، امارات، قطر و انگلستان و...، دانشگاه های منچستر، لیورپول و بلكبرن بوده است با بیش از 40پرواز خارجی و با بیش از 450 پرواز داخلی جهت برنامه های قرآنی سفر كرده ام و با دعوت بسیاری از نهادها و سازمان های گوناگون كشوری و لشگری در محضر علمای اعلام و مراجع عظام و در كنفرانس ها، اجلاس ها، سمینارها، افتتاحیه ها و... حضور فعال داشته ام و در برخی برنامه ها به عنوان یك حركت فرهنگی در بعضی از مراكز استان ها مراسم انس با قرآن در خیابان ها با حضور بیش از 30000 نفر از آحاد مردم شریف بویژه جوانان و نوجوانان عزیز تشكیل شده است كه سوابق آنها موجود و در اختیار می باشد.اینجانب بنابر احساس وظیفه به تأسی از مقام معظم رهبری در جهت تقویت هرچه بیشتر مبانی علمی و فكری خود به منظور حضور فعال تر و مؤثرتر بیش از پیش معارف قرآنی به طور مستمر مشغول مطالعه دروس حوزوی و نیز توسعه دانش خود با مطالعه و تحقیق در شاخه ادبیات ازقبیل مولوی، حافظ، سعدی... بوده و حدود 10سال است با تلاش مضاعف نسبت به فراگیری زبان انگلیسی، اهتمام دارم (و همچنین زبان عربی) حضور در مساجد و مراكز مختلف در سطح كشور و نیز در دانشگاه ها و انتقال مفاهیم و معارف قرآنی و قرائت قرآن كریم برای دانشجویان آینده ساز از افتخارات اینجانب و برنامه های درحال اجرا می باشد.
در كشور تایلند (بانكوك) كنفرانسی تحت عنوان پیامبر اعظم برگزار گردید و اینجانب در این كنفرانس به زبان انگلیسی به ایراد سخنرانی پرداختم و با استناد به آیات قرآن كریم، پیامبر اعظم را، پیامبر صلح و دوستی، اسوه و الگوی بشریت و رحمه للعالمین معرفی نمودم.
هم اكنون كه دشمنان قسم خورده اسلام و انقلاب اسلامی ناامید از تهاجمات نظامی و برنامه های سخت افزاری درصدد به انحراف كشاندن و گمراه كردن آحاد جوانان این مرز و بوم به وسیله شبیخون فرهنگی و هجوم به اعتقادات و فطرت های پاك انسان ها می باشد اینجانب نیز خود را مكلف و موظف به ادای تكلیف دانسته و امیدوارم با حضور بیشتر خود در این عرصه سرنوشت ساز دینم را ادا نموده وبا این سلاح هدایتگر و مؤثر در حد خود به مقابله با تهاجم فرهنگی دشمنان اسلام اهتمام وجدیت بیش از پیش داشته باشم.
¤ لطفاً یكی از خاطرات جالب خود از سفرهای خارجی را برایمان تعریف كنید.
در ادوار زندگی هر انسانی خاطراتی وجود دارد در زندگی من و در دوران فعالیت های فرهنگی چه در داخل و چه در خارج كشور، پر از خاطرات است بد نیست همین جا یكی از خاطرات وفعالیت های فرهنگی ام را در هنگ كنگ به عرض برسانم .چهار نفر از كشوری جهت محفل انس با قرآن وارد هنگ كنگ شدند كه هركدام از آنها برنامه ای داشتند، اولی سخنرانی كرد، دومی قرائت قرآن، سومی تواشیح و مدیحه سرایی، چهارمی هم دعای مخصوص برای مسلمانان خواند كه مجموعاً 75 دقیقه برنامه اجرا نمودند سپس نوبت بنده شد اول درمورد وحدت سخنرانی انگلیسی نمودم، بعد قرائت قرآن، سپس تواشیح و در پایان دعا نمودم كه جمعاً 75 دقیقه برنامه ام به طول انجامید كه بسیار موردتوجه حضار قرار گرفت. مقام اول مذهبی جلسه آنجا امام ارشد كه میزبان ما بود و چند نفر از بزرگان دیگر جلسه از برنامه هایم خیلی تعجب كردند، چراكه انتظار این توانمندی از یك نفر را نداشتند كه همگان را تحت تأثیر برنامه های خویش قرار دهد. در پایان برنامه امام ارشد سخنرانی كوتاهی درمورد برنامه هایم نموده و گفت: این جوان با برنامه های متنوع خود كار چهار نفر از میهمانان دیگر ما را به تنهایی انجام داده است و بنده ایشان را به عنوان سفیر صلح و دوستی و اتحاد معرفی می نمایم(the embassador of peace and unity)
پس از پایان جلسه در حلقه محاصره محبت و تحسین جمعیت عظیم حاضر در جلسه قرار گرفتم و با صدها نفر ازجمعیت مصافحه و معانقه نمودم.
منبع: کیهان، با تصرف و تلخیص