"محاسبات ابری" در هوای کامپیوتری
"محاسبات ابری" اصطلاحی است که این روزها ممکن است بیش از پیش در بین خبرهای آی تی بخوانید. پردازش در ابرها موضوعی است که توسط شرکتهای بزرگ و کوچک دنیا به شدت دنبال میشود و این مبحث به قدری پر سروصدا بوده كه مدیرعامل شركت Oracle، آقای Larry Ellison در كنفرانسی اعلام كرد كه این پدیده فقط یك مُد زود گذر است.
الیسون می گوید: "شاید احمقانه به نظر برسد، اما چیزی از این حرفهایی كه میزنند نمیفهمم. چه میگویند؟ كاملاً مزخرف و بیمعنی است."
خیلی خوب! نفسی عمیق بكشید. علی رغم بدبینی آقای الیسون، پردازش ابری مفهومی كاملاً با معناست. ایدهء آن بسیار ساده است. به جای حفظ اطلاعاتتان بر روی كامپیوتر شخصی، آن را بر روی سروری در اینترنت نگهداری خواهید كرد. برای شما هیچ اهمیتی نخواهد داشت كه این كامپیوتر كجا قرار دارد. این امكان وجود دارد كه اطلاعات شما بر روی تعداد زیادی از كامپیوترها و نه فقط یك كامپیوتر حفظ و نگهداری شود. اطلاعات در جایی در هواست، در ابرها!
اما تاوقتی كه به اینترنت متصل باشید و پهنای باند كافی هم داشته باشید، می توانید عكسها، فایلها و حتی فیلمهای خود را با استفاده از دستگاه مورد نظرتان مثل موبایل، كامپیوتر كیفی، یا كیوسكهای اینترنت در فرودگاه به سرور مورد نظر منتقل كنید.
در اینجا منظور از ابر همان "سرورهای مرکزی" هستند. بدین معنا که تصور کنید شرکت ادوبی صاحب نرم افزار فتوشاپ بیاید و بر روی سرورهای خود این نرم افزار را نصب نماید و سپس شما از طریق مرورگر اینترنتی خود مثل فایرفاکس بتوانید عکس خود را آپلود کنید و سپس در همان مرورگر ویرایش کنید. همان طور که میبینید دیگر نیازی نیست که من حتما سیستم عامل خاصی داشته باشم و یا نرم افزار را نصب کرده باشم و یا نگران آپدیتهای نرم افزار نصب شده باشم. همه این کارها توسط سرورهای ادوبی و متخصصان آنها انجام میشود و من کاربر دیگر فارغ از تمام مشکلات پشت پرده فقط به هدف خودم که ویرایش عکس هست فکر میکنم.
گوگل از مدتها پیش با ارائه خدمات google docs خود گام مهمی را در قرار دادن سرویسها در ابر قرار داد. شما میتوانید فایلهای متنی خود و یا اکسل را آپلود و یا حتی آنلاین ایجاد کنید و ویرایش کنید. میتوانید دیگران را دعوت کنید تا این فایلها را ببینند و همزمان باهم ویرایش آن را انجام دهید. دیگر شما باکی ندارید که اگر کامپیوتر شما خراب شود چرا که مطمئن هستید فایلها بر روی سرورهای گوگل وجود دارند.
مانند هر پدیده دیگر قرار دادن فایلها و اطلاعات بر روی یک سرور مرکزی نیز با مشکلات و مخالفتهایی روبه رو بوده است. طبیعتا برای بعضی از خدمات سنگین مثلا ویرایش عکس نیازمند به اینترنت پرسرعت هستیم که همگان در دسترس ندارند. مرورگرها میبایست بهینه شوند و آمادگی بیشتری برای سهولت چنین خدماتی را داشته باشند. از سویی عدهای امنیت سرورها و متمرکز کردن کلیه اطلاعات بر روی یک سرور را خوشایند نمیدانند که از دیدگاه من هر سه این موارد قابل حل است و قبلا هم شرکتهای متعددی گام در حل این مسائل بر داشتهاند و ما فقط در قفس زمان ماندهایم.
آینده از آنِ مرورگرهاست و دیری نخواهد پایید که یک کاربر اکثریت کارهای خود را از طریق مرورگر خود و با استفاده از سرویسهایی که روی سرورها ارائه میشوند انجام خواهد داد و بدرودی همیشگی خواهد گفت به نصب نرم افزارها و مشکلات آنها.
منبع: سایت همکاران سیستم و updateblog.net