تبیان، دستیار زندگی
سخنگوی وزارت خارجه در مورد اخبار مربوط به ارایه‌ی درخواست رسمی از طرف شورای روابط ایران و آمریكا برای ایجاد دفتر در تهران، گفت: هیچ درخواستی تاكنون دریافت نكرده‌ایم
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

روابط ایران و‌ آمریكا، هنوز نه

نشست سخنگو با خبرنگاران

نشست هفتگی سخنگوی وزارت خارجه با خبرنگاران

دفتر آمریکا در تهران: حسن قشقاوی، سخنگوی وزارت امور خارجه‌ی كشورمان، در نشست هفتگی خود با خبرنگاران رسانه‌های گروهی در مورد اخبار مربوط به ارایه‌ی درخواست رسمی از طرف شورای روابط ایران و آمریكا برای ایجاد دفتر در تهران، گفت: هیچ درخواستی تاكنون دریافت نكرده‌ایم.

قطعنامه شورای امنیت: قشقاوی همچنین با انتقاد از تصویب قطعنامه‌ی جدید علیه ایران در شورای امنیت همزمان با ادامه‌ی مذاكرات، گفت: انتظار ایران پس از جلسات و گفت‌وگوهایی كه بین جلیلی و سولانا و نمایندگان آنها كه راه روشن، جدی، سازنده و راهبردی شكل می‌گرفت كه انتهای آن رفع ابهام و پاسخ به سوالات ایران بود؛ یكباره انحراف را شاهد بودیم و دیدیم كه قطعنامه‌ی جدید شكل گرفت.

سخنگوی وزارت امور خارجه‌ی كشورمان اضافه كرد: نگاه ایران به این مساله راهبردی، جدی و سازنده بود. اما مسیر غربی‌ها در این مورد انحرافی بود و مذاكره پیش می‌رفت و ما از آن استقبال كرده بودیم. امروز باید آنها پاسخ دهند كه چه دلیلی برای صدور قطعنامه بوده است.

سفر مقامات روسی: سخنگوی وزارت امور خارجه‌ در مورد سفر معاون وزیر امور خارجه‌ی روسیه به تهران، اظهار داشت: هدف از سفر ریبیاكوف معاون جدیدالانتصاب خلع سلاح وزارت خارجه‌ی روسیه به تهران آشنایی با مواضع ایران و دیدار با مقامات ایرانی بوده است. وی دیدارهایی با جلیلی، باقری و حسینی داشته و بحث‌ها عمدتا بر روی روابط دوجانبه، منطقه‌ای و جهانی متمركز بود.

شورای امنیت: وی سپس در مورد رای‌گیری اخیر شورای امنیت و عدم عضویت ایران در این شورا، گفت: بعد از 54 سال دیپلماسی ایران مصمم بوده و هست كه پیگیر عضویت خود به عنوان عضو غیر دائم شورای امنیت باشد كه در این خصوص كارهای زیادی صورت گرفته و از تصمیمات جدی است كه ادامه می‌یابد.

سخنگوی وزارت امور خارجه تاكید كرد: هیچ دلیل منطقی وجود ندارد كه ژاپن برای هجدهمین سال متوالی و دهمین بار عضویت در شورای امنیت را در انحصار خود قرار دهد و دلیلی برای انحصاری كردن عضویت وجود ندارد. این اتفاق در سال 2005 نیز اتفاق افتاد كه شاهد بودیم رقابت تنگاتنگی بین هند و ژاپن برقرار بود و هند تنها توانست 41 رای كسب كند. این مساله بی‌عدالتی آشكار است و امیدواریم همه‌ی عدالت‌طلبان و اصحاب رسانه این مسیر را تا تحقق عدالت ادامه دهند.

وی با انتقاد از برخی از افراد كه می‌گویند قدرت‌های بزرگ این‌چنین می‌خواهند، گفت: اگر قدرت‌های بزرگ این‌چنین می‌خواهند ما چرا انقلاب كردیم؟ ما می‌خواهیم آنچه را كه خود خواستار آن هستیم محقق شود نه آنچه كه آنها می‌خواهند، باید افكار عمومی داخل و خارج توجیه شود و در جهت بی‌عدالتی حركت نكند. این باعث تقویت صلح و ثبات می‌شود.

قشقاوی همچنین خواستار این شد كه عضویت در شورای امنیت از انحصار قدرت‌های خاصی بیرون آید و مسیر عضویت به درستی طی شود تا همه شاهد عدالت باشیم. وی همچنین از دیدار نمایندگان مجلس كشورمان با نمایندگان كنگره‌ی آمریكا در حاشیه‌ی اجلاس صندوق بین‌المللی پول ابراز بی‌اطلاعی كرد.

نشست سخنگو با خبرنگاران

مذاکره با طالبان: قشقاوی مذاكرات آمریكا با گروه‌های افراطی در افغانستان را كارساز ندانست و تصریح كرد: اگر یك منحنی از بهانه‌های آغاز اشغال سرزمین‌های اطراف ما در مورد مبارزه با افراط‌گرایان و نیز مبارزه با آن رسم كنیم شكست منطق اشغالگرایانه‌ی آنها را می‌بینیم كه در این خصوص مماشات با افراط‌گرایان نمی‌تواند كارساز باشد.

توافقنامه امنیتی: وی در پاسخ به سوال خبرنگار تبیان در مورد توافقنامه‌ی امنیتی عراق با آمریكا گفت: این مساله یك بحث داخلی عراق و بین مقامات و شخصیت‌های عراقی است. همچنین شاهد تظاهرات، اعتراضات و صدور بیانیه‌ها از طرف مردم و شخصیت‌های تاثیرگذار و مواضع عراقی هستیم.

سخنگوی وزارت امور خارجه‌ اضافه كرد: موضع ایران در این خصوص احترام به حاكمیت و استقلال مردم عراق است تا جایی كه ما اطلاع داریم خیلی از بندهای این توافقنامه مورد اختلاف جدی است.

قشقاوی در پاسخ به سوالی در مورد ارتباط سفر جعفری به تهران و توافقنامه‌ی امنیتی، گفت: سفرهای این چنینی بین مقامات ایرانی و عراقی بوده و هست و در سطوح عالی‌رتبه نیز به زودی سفرهایی خواهیم داشت.

سخنگو در پاسخ به سوال خبرنگار تبیان در مورد توافقنامه‌ی امنیتی عراق با آمریكا گفت: موضع ایران در این خصوص احترام به حاكمیت و استقلال مردم عراق است.

سفر مقامات لبنانی: وی در خصوص سفر میشل سلیمان و طالبانی روسای جمهور لبنان و عراق به ایران، گفت: مقامات و شخصیت‌های لبنانی اعم از مقامات رسمی دولتی و غیردولتی و در ادامه‌ی سفرهای قبلی كرامی و میشل عون به ایران سفر می‌كنند اما هنوز جزییات سفر میشل سلیمان به تهران قطعی نشده است؛ اما در آینده‌ای نزدیك تهران میزبان شخصیت‌های مختلف لبنانی خواهد بود.

وی اضافه كرد: طالبانی نیز در دیدار خود با دكتر احمدی‌نژاد در نیویورك اعلام آمادگی برای سفر را مطرح كرده اما تا به امروز زمان آن مشخص نیست.

افغانستان: قشقاوی در مورد بحث انتخابات ریاست جمهوری افغانستان و حمایت ایران از اتحادیه‌ی شمال نیز، گفت: انتخابات باید در این كشور توام با احترام به نظر مردم افغانستان باشد و این حق مردم است كه مردم انتخابات آزاد داشته باشند.

خبرنگاری از وی این پرسش را مطرح كرد كه ایران انتظار دارد آمریكا در افغانستان چكار كند؟ گفت: انتظار ما این است كه نه تنها آمریكا بلكه همه‌ی قدرت‌ها در افغانستان مداخله نكنند و به حاكمیت ملی این كشور احترام بگذارند و رفع اشغال كنند؛ هم‌اكنون منطق حرف ما روشن است. روند اشغال باعث تولید روزافزون مواد مخدر و بی‌ثباتی در افغانستان شده است.

قشقاوی همچنین در پاسخ به سوالی در مورد تعداد سانتریفیوژهای فعال در كشور، گفت: هم‌اكنون هزاران سانتریفیوژ در كشور در حال كار است.

قشقاوی همچنین درپاسخ به سوال دیگر خبرنگار تبیان در خصوص جذب سرمایه های ایرانیان خارج از کشور از سوی وزارت امور خارجه از روند رو به رشد گرایش ایرانیان برای بازگشت به كشور خبر داد و گفت: آغوش كشور برای بازگشت این افراد باز است.

توقیف شناور ایرانی: وی همچنین از توقیف یك شناور دریایی ایران توسط گارد نیروی دریایی هند ابراز بی‌اطلاعی كرد و در مورد ارایه‌ی لیست شركت‌های صهیونیستی بر اساس مصوبه‌ی مجلس شورای اسلامی نیز، گفت: قطعا مصوبه‌ی مجلس لازم‌الاجراست اما هم‌اكنون جزییات دقیقی در این خصوص در اختیار ندارم.

زائران ایرانی: سخنگوی وزارت امور خارجه‌ی كشورمان، در پاسخ به سوال دیگری در مورد برخوردهای ناشایست با زائران ایرانی در عراق علی‌رغم كمك‌های بی‌شمار ایران به مردم این كشور، گفت: اینگونه برخوردها همیشگی، مستمر و سازماندهی شده نیست. اراده‌ای در این جهت وجود ندارد و ما همواره این مسئله را به مسوولان عراقی گوشزد و توصیه كرده‌ایم چرا كه افرادی كه به آنجا سفر می‌كنند عموما زائر و قابل احترام هستند.

وی اضافه كرد: در این زمینه یادداشت‌هایی ارسال می‌شود و ملاقات‌هایی با سفیر عراق در تهران صورت می‌گیرد. در سفر معاون كنسولی وزارت امور خارجه به بغداد نیز بخش مهم مذاكرات در این خصوص بوده است. سخنگوی دستگاه دیپلماسی كشورمان، همچنین به زائران ایرانی توصیه كرد كه بدون مجوز و غیرقانونی به این كشور نروند تا بهانه‌ای به دست آنها برای سوء استفاده نباشد.

ایرانیان خارج از کشور: قشقاوی همچنین درپاسخ به سوال دیگر خبرنگار تبیان در خصوص جذب سرمایه های ایرانیان خارج از کشور از سوی وزارت امور خارجه از روند رو به رشد گرایش ایرانیان برای بازگشت به كشور خبر داد و گفت: امیدواریم هر چه بیشتر زمینه‌ای فراهم شود تا این ایرانیان كه ذخایر مادی و معنوی هستند به سرزمین مادری و پدری خود بازگردند و خدمت كنند. آغوش كشور برای بازگشت این افراد باز است.

تهیه و تنظیم در:

روابط عمومی تبیان

گروه جامعه و سیاست