تبیان، دستیار زندگی
یقی " مسئول غرفه تبیان " استاد محمد سلیمیان استاد غیاث استاد محمد دائم کار حجة الاسلام میر سالاری امین اکبر خانزاده رحیم جمعه ای محمد مهری حجت الاسلام الهی نیا مسئول بخش سرای خادمان قرآن کریم آقای برومند در دهمین نم...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

برومند  مسئول بخش سرای خادمان قرآن کریم

حقیقی " مسئول غرفه تبیان "
استاد محمد سلیمیان

استاد غیاث

استاد محمد دائم کار

حجة الاسلام میر سالاری

امین اکبر خانزاده رحیم جمعه ای

محمد مهری

حجت الاسلام الهی نیا

مسئول بخش سرای خادمان قرآن کریم

آقای برومند در دهمین نمایشگاه بین المللی قرآن کریم مسئولیت بخش سرای خادمان قرآن کریم را بر عهده دارد. وی کارمند وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است و تاکنون در نمایشگاههای قرآنی مختلفی حضور داشته است. بخش سرای خادمان با مدیریت او، یکی از بخشهای بسیار مفید و شاخص نمایشگاه دهم بود .

گفتگوی کوتاهی با وی ترتیب داده ایم که می خوانید:

سطح نمایشگاه امسال را چگونه دیدید؟

نسبت به سالهای قبل خیلی بهتر شده، تنوع فعالیتها بیشتر شده و سطح کمی و کیفی آن هم رشد داشته است اما بهتر از این هم می توان کار کرد که نیاز به مطالعه، بررسی و برنامه ریزی بیشتر و جدی تر دارد .

بهترین بخش نمایشگاه از نظر شما کدام بخش است؟

بیشتر بخشها کارهای خوبی ارائه داده اند، اما بخش فروش کتاب، بخش رایانه و بخش سرای خادمان(البته اگر تعریف از خود نباشد) از بهترین بخشهای این نمایشگاه هستند. البته بعضی از بخشها هم بسیار ناقص و ضعیف عمل نموده اند که امیدوارم در سالهای بعد بتوانند جبران کنند.

نظر شما در مورد غرفه و محصولات تبیان چیست؟

خود غرفه طراحی ساده ای دارد و ویژگی آن باز بودن غرفه برای حضور بازدیدکنندگان و ارتباط مستقیم با محصولات است. اما جذابیتهای محتوایی زیادی در سایت، برنامه های نرم افزاری شما دیده می شود که قابل تقدیر است و قطعاً اگر تبلیغات بیشتری انجام بگیرد صاحبنظران و مخاطبان بیشتری با سایت و محصولات شما آشنا خواهند شد.

از اینکه وقت خودتان را به ما دادید، سپاسگذاریم.

مصاحبه با آقای حقیقی " مسئول غرفه تبیان "

هدف شما از برگزاری نمایشگاه محصولات فرهنگی و اطلاع رسانی تبیان در دهمین نمایشگاه بین المللی قرآن چیست؟

شروع کار نمایشگاه از روز پنجم ماه رمضان بود و تبیان با چند هدف کلی وارد این نمایشگاه شد، با توجه به تولیدات نرم افزاری موسسه و اینکه درنمایشگاه قرآن، حجم زیاد محصولات را موضوعات قرآنی تشکیل می دهد، این نمایشگاه یکی از بهترین مکانهای عرضه و معرفی در این حوزه است، البته معرفی سایت تبیان در رأس قرار گرفته و در جلسات هم اولویت بر معرفی سایت بوده است. همین دو مهم, ویژگیهای حضور تبیان بود .

نزدیک به چند عنوان نرم افزار در نمایشگاه برای عرضه آماده شده است؟

ما در مجموع پنجاه عنوان محصول تولید کرده ایم که نزدیک به 30 عنوان آنرا توانستیم در نمایشگاه ارائه کنیم، از این مجموعه 30 عنوان، حدود 6 عنوان جزو تولیدات سال 80 و 81 بوده است و مابقی تولیدات سال های گذشته می باشد. در این نمایشگاه بیشتر سعی ما بر معرفی نرم افزارهای جدیدی است که در سال 80 و 81 تولید شده اند.

تولیداتی همچون آموزش قرآن برای کودکان

آموزش نماز برای کودکان

هدی

مفاتیح

همای رحمت و ...

نحوه پرداختن به مسائل دینی در اینگونه نرم افزارها چگونه بوده است؟

در آموزش نماز برای کودکان جذابیت های زیادی فراهم شده تا استفاده کننده در محیط های مختلف قرار گیرد، مانند کتابخانه, مسجد, مدرسه و حتی داخل منزل و ... که به این ترتیب محتوای نماز با تنوع و جذابیت به کودکان معرفی می گردد.

از دیگر نرم افزارهای این مجموعه نرم افزار " هدی " است که ترتیل کل قرآن را با صدای

اساتید محترم شاطری و قحطانی ارائه می دهد می توانید از دیگر قابلیتهای این

CD برای ما بگویید؟

ترجمه قرآن به هشت زبان، امکان جستجوی کلمات و موضوعات مختلف درقرآن (کشف الآیات) و تفسیر کامل المیزان که این تفسیر  امکان جستجوی کلمه ای و موضوعی دارد.

برخورد بازدیدکنندگان هنگام مراجعه به این غرفه ودیدن سایت تبیان و نرم افزارهای موجود این غرفه چگونه است؟

آشنایی با سایت برای مردم بسیارجالب است، اغلب معتقدند که پایگاهی با این کیفیت و تنوع تا به حال ندیده اند، تنوع قسمت های مختلف سایت برای ایشان جالب است.

نحوه برگزاری مسابقه غرفه تبیان چگونه است؟

ما برای تشویق و تشکر از حضور مردم اقدام به اهداء جایزه و بر پایی قرعه کشی کرده ایم، مردم می توانند با خرید حتی یک نرم افزار در قرعه کشی تبیان شرکت کنند و برنده جوایزما؛ شامل یک دستگاه خودرو سپند، کامپیوتر و سکه های طلا شوند.

انشاء الله قرعه کشی در روز13 آذرماه ساعت 8 شب انجام خواهد شد.

«حجت الاسلام الهی نیا»

از غرفه تبیان دیدن فرمودید , این غرفه را چگونه ارزیابی می کنید

؟امروز در دنیا بحث های اینترنتی و کامپیوتری جزء لازم زندگی اجتماعی مردم گردیده است و هر کس در هر نقطه ای از جهان که باشد باید، از دنیای اطراف خود مطلع باشد، درواقع  این مسئله اطلاع رسانی یکی از دشوارترین مباحث است. به گونه ای که اگردر ایران شرکت یا ارگانی قرار است مسئولیت این اطلاع رسانی را به عهده بگیرد وظیفه ای بسیار سنگین را بر عهده گرفته است.

من خودم به عنوان یک ایرانی وقتی می شنوم کشورهایی مانند ژاپن و آلمان و ... در مقام علمی از ایران جلوترند شخصا  غصه می خورم، و به نظر بنده ما باید در این عرصه جلودار باشیم.

نرم افزارهای این غرفه را چگونه ارزیابی کردید؟

شما نگاه کنید یک کودک به راحتی یک بازی کامپیوتری را بدست می آورد به سمت و سویش می رود حال ما چرا نباید این کار را انجام دهیم؛ چرا نباید در عرصه دین آن هم برای کودکان جلودار باشیم.

یکی از مسائل جالب توجه برای من آموزش مسائل دینی از پایه برای کودکان است و امیدوارم شما در این عرصه موفق باشید.

به نظر ما تا چقدر اینگونه عملکردها به بستر فرهنگ سازی کمک می کند

؟ما هزاران عنوان دینی داریم که می توانیم بر رویشان کار کنیم مثلاً حجاب, حجاب را می توانیم به گونه ای دیگر بیان کنیم، فواید آن را بگوییم و آنرا به گونه ای در بازیها یا در بحث اینترنت بگنجانیم.

ما از این طریقها می توانیم حقانیت اسلام را به دیگران نشان دهیم. مردم دنیا طالب حق هستند و مطمئناً قبول می کنند. در این چند سال اخیر تعداد زیادی از مردم جهان به سوی اسلام آمده اند چه بسا به واسطه همین پایگاههای اسلامی به سوی اسلام کشیده شده باشند.

در هر صورت انشاء الله این پایگاه نیز در مسیر اسلام و مسلمین حرکت کند.

« جامعه تشنه این روشهای نوین است »

"محمد مهری"قاضی دادگستری است و مدتی را در حوزه علمیه به تحصیل دروس فقهی گذارنده ، اما نتوانسته تحصیلات حوزوی خود را به پایان برساند و به سمت حقوق و وکالت مایل شده است . او به همراه یکی از دوستانش که وی نیز قاضی دادگستری می باشد امسال چهارمین سالی است که در نمایشگاه بین الملی قرآن کریم شرکت می کنند ..

نمایشگاه امسال را چگونه ارزیابی می کنید؟

امسال نسبت به سالهای قبل از جهاتی پیشرفتهایی درنمایشگاه دیده می شود اما اگر این نمایشگاه در طول سال نیز قابل دسترسی باشد خیلی بهتر است ..

غرفه تبیان را چگونه دیدید؟

از نظر داشتن اینترنت ، غرفه مشابهی برای تبیان در این نمایشگاه ندیدم . در این غرفه سایتی دیده می شود که می تواند پاسخگوی بسیاری از پرسشهای جوانان باشد و در صد زیادی از نیازهای دینی آنان را برآورده کند . اما این سایت نیاز به معرفی بیشتری دارد تا همه در جریان وجود آن قرار بگیرند . گام اساسی در این زمینه توسط شما برداشته شده است چون جامعه واقعاً تشنه روشهای نوین انتقال مفاهیم اسلامی است . همچنین طلابی که از حوزه خارج می شوند ( همانند خود من ) و نمی توانند درسی را ادامه بدهند حالا می توانند با استفاده از امکانات این سایت به تحصیل خود ادامه

بدهند .

بهترین بخش سایت از نظر شما کدام بخش است ؟

هر گلی بویی دارد و هر بخش امتیاز خاص خود را ، اما زندگینامه ائمه ، بخش علوم قرآنی و همچنین بخش پرسش و پاسخ چون به مسایل اعتقادی می پردازند به نظر من جالبتر بودند .

آیا پیشنهاد یا انتقادی از سایت ما دارید ؟

قدم خوبی برداشته شده و شروع بسیار خوبی است اما راه سختی پیش رو خواهد بود و همواره نارساییهایی وجود خواهد داشت که ان شاءالله با پشتکار و همت شما و همکارانتان حل می شود .

- از اینکه وقتتان را در اختیار ما قرار دادید متشکریم .

- من هم برای شما آرزوی توفیق روز افزون دارم .

« سایت تبیان کاربران زیادی را جذب خواهد کرد »

رحیم جمعه ای یکی از بازدید کنندگان غرفه تبیان است که بر حسب اتفاق در روز جمعه هشتم آذرماه برای دومین بارازغرفه تبیان دیدن می کند. دلیل این کاررا که ازاومی پرسیم ، می گوید : یک روز را برای دیدن بخشهای مختلف نمایشگاه و انتخاب محصولات مورد نظر صرف کرده ام، و امروز برای خرید آنها آمده ام .

آقای جمعه ای فوق دیپلم گرافیک است و در همین زمینه مشغول به کار می باشد . علاوه بر آن وی در یکی از هنرستانهای شهر تهران نیز به عنوان دبیر فعالیت می نماید ..

آیا هر سال از نمایشگاه بین المللی قرآن کریم دیدن می کنید ؟

بله ، البته چند سالی است که با این فضا آشنا شده ام و از چهار سال پیش هر سال در این نمایشگاه حاضر بوده ام ..

نمایشگاه را چه طور ارزیابی می کنید؟

از سالهای قبل بهتر شده است، اما مشکل محدودیت فضا وجود دارد . هر کدام از بخشها در فضای کوچکی محصور شده اند و با سختی محصولات خود را در غرفه ها جای داده اند . همچنین اطلاع رسانی نمایشگاه ضعیف است . کسانی که برای بازدید می آیند سر درگم می شوند . اگر یک کاتالوگ کلی که همه بخشها را معرفی کند در اختیار بازدید کنندگان قرار بگیرد، مثمر ثمر خواهد بود . در عین حال فضای آزاد غرفه تبیان در این نمایشگاه قابل تحسین است .

سایت تبیان را چگونه دیدید؟

به نظر من این سایت واقعاً عالی است هیچ مشابه مناسبی در ایران برای آن ندیده ام . من علاقمند بودم که همه تولید کنندگان نرم افزار پایگاه اطلاع رسانی خود را در نمایشگاه ارائه دهند اما این کار فقط توسط تبیان انجام شده و به خوبی هم صورت گرفته است . با توجه به اینکه اینترانت تبیان هم راه اندازی شده است ، قاعدتاً کاربران زیادی را جذب خود خواهد کرد ..

چه پیشنهاد یا انتقادی برای بهتر شدن سایت ما دارید؟

اگر صدای کتابها روی سایت آورده شود، قطعاً استقبال زیادی می شود . چون با وجود محدودیتهای زمانی که برای همه وجود دارد کاربران زیادی امکان، وقت و حوصله مطالعه کتاب از طریق اینترنت را نخواهند داشت، اما با گوش دادن به صدای آن می توانند از محتوای کتاب بهره مند گردند . همچنین اگر فایلهایی برایDown Load در سایت اضافه شود، مورد استفاده افراد زیادی قرار خواهد گرفت.

از اینکه وقتتان را در اختیار ما قرار دادید سپاسگزارم .

من هم از شما و همه دست اندرکاران سایت تبیان صمیمانه تشکر می کنم .

"هر چه دارم از برکت قرآن است"

رامین اکبر خانزاده هنرمند جوانی است که صفحات قرآن را در قطع 8×5 میلی متر به صورت ریز نویسی با دست کتابت می کند. به گفته وی یک هنرمند لبنانی ، یک هندی و یک آلمانی، تنها کسانی هستند که اقدام به این کار نموده اند اما کارهای اکبر خانزاده چه از لحاظ ریز نویسی و چه از لحاظ زیبایی در این زمینه  منحصر به فرد است .

او 22 سال سن دارد و در حال سپری کردن خدمت مقدس سربازی است . یک ماه است که کار کتاب قرآن را آغاز نموده و اعتقاد دارد که موفقیت وی حاصل از برکت قرآن است . به گفته وی  انگیزه این کار را ، مسئولین بنیاد حدیث و قرآن سپاه در او ایجاد نموده اند . وی تنها بر اثر تمرین و استمرار ، به چنین مهارتی دست پیدا کرده است و بدون داشتن استاد تا بدین مرحله از پیشرفت رسیده است  ..

استقبال مردم از کارهای شما چگونه بوده است ؟

خیلی خوب ، با اینکه در جای دور افتاده نمایشگاه قرار گرفته ایم اما غرفه همواره شلوغ و استقبال مردم تحسین برانگیز است .

چرا به سمت این هنر روی آوردید؟

این فکر که قرآن را بتوان از زوایای مختلف در جامعه مطرح کرد برای من بسیار مهم بود و تلاش کردم از زاویه ای نو به معرفی قرآن بپردازم که شاید کمتر به آن پرداخته شده بود و آن به خدمت گرفتن هنر ریز نویسی برای تجلی آیات پر برکت قرآن بود که خوشبختانه استقبال بی نظیر علاقمندان به قرآن از آثار حقیر ، بنده را به ادامه خلق چنین آثاری تشویق نموده است ..

برای ادامه کار چه برنامه ای در پیش دارید؟

فعلا در حال کتابت کامل قرآن کریم در قطع 8×5 میلی متری  می باشم که این قرآن در نوع خود منحصر به فرد بوده و با وجود قطع کوچک دارای تذهیب نیز می باشد . پس از پایان این کار اشیاء دیگری را برای ریزنویسی قرآن امتحان خواهم نمود.

برای شما آرزوی موفقیت می کنیم .

من هم برای شما و همکارانتان در سایت تبیان آرزوی موفقیت دارم.

حجة الاسلام میر سالاری

حجة الاسلام میر سالاری امسال نیز به همراه مرکز تحقیقات علوم اسلامی قم در دهمین نمایشگاه بین المللی قرآن کریم شرکت نموده است . وی از کارهایش بهCD مثنوی اشاره می کند و می گوید از سال74 به طور مستمر در نمایشگاه قرآنی حضور داشته است . خبرنگار تبیان مصاحبه ای با ایشان ترتیب داده است که در ذیل می خوانید:.

آقای میر سالاری سطح نمایشگاه را چگونه ارزیابی می کنید ؟

مثل سالهای قبل است . بیشتر همان نزم افزارهای سالهای قبل ارائه شده، به جز معدودی نرم افزارهای جدید، کار تازه دیگری ارائه نشده ( در زمینه نرم افزار) اما کیفیت کارها نسبتاً بهتر شده است مسئله دیگر فضای نمایشگاه است ، جا مناسب نیست و پراکندگی بیشتر شده ، نظم بیشتری باید بر فضا حاکم باشد . یکی از مشکلات عمده نمایشگاه بی نظمی در ساعات شروع و پایان کار روزانه نمایشگاه است . درکشورهای عربی در نمایشگاههای ویژه ماه مبارک رمضان قسمتی برای اطعام روزه داران در نظر گرفته می شود که اگر این اتفاق در نمایشگاه ایران بیافتد قابل تقدیر است . حتی اگر بتوان غرفه داران را برای افطار دور هم جمع نمود باز هم جای امتنان و خوشحالی است که امیدوارم سالهای بعد چنین امکانی در نظر گرفته شود . همچنین سال گذشته کار زیبایی در مورد کتابت قرآن صورت گرفته بود که امسال تکرار نشد .

.

بهترین بخش نمایشگاه از نظر شما کدام قسمت است ؟

شاید عجیب باشد اما به نظر من قسمت کودکان برای خانواده ها جذابیت خاصی دارد . همچنین بخش هنر و بخش اطلاع رسانی از قسمتهای برجسته این نمایشگاه هستند ..

غرفه تبیان را چطور ارزیابی می کنید؟

تبیان با پشتیبانی سازمان تبلیغات اسلامی و تلاش و پشتکار توانسته است حضور قدرتمندی در نمایشگاه امسال داشته باشد . اختصاص غرفه بزرگ، امکان استفاده همگانی و اختصاص جوایز نفیس به بازدید کنندگان جذابیتهای خاصی را ایجاد نموده است ..

نظر شما در مورد سایت اطلاع رسانی تبیان چیست؟

در این مورد دو دیدگاه وجود دارد: اول اینکه یک کار قوی و یک سایت پربار ارائه شود که این کار تقریباً انجام شده و دوم اطلاع رسانی سایت و معرفی آن به عموم است که نیاز به کار بیشتری دارد . تبلیغات لازم است چون خیلی از مردم نمی دانند چنین سایتی وجود دارد که با این قدرت محصولات خود را ارائه می دهد . باید آن را به مردم بشناسانیم تا عمومی تر شود ..

با تشکر از اینکه وقتتان را در اختیار ما قرار دادید .

من هم از شما تشکر و برای شما آرزوی توفیق دارم .

مصاحبه با آقای الیسئو ویسنتی

لطفاً بیوگرافیتان را بیان کنید؟

- چون سنم زید ، بیوگرافی ام طولانی می شود پس به حداقل آن اکتفا می کنم. در رابطه  با هنر و نقاشی ، اجداد من تا چند پشت فعالیت داشته اند. در سال 1954 میلادی در شهر خرز در جنوب اسپانیا متولد شده ام.

چگونه وارد دنیای هنر شدید؟

- وقتی که 10 سال داشتم به بیماری سختی دچار شدم به طوریکه برای ماهها در بستر افتادم. ابتدا تصور می شد سرطان خون باشد در نتیجه به پزشکان زیادی مراجعه کردیم اما بهبودی چندانی حاصل نمی شد. به دلیل این بیماری ، هنگامی که دوستان و همسالان من در کوچه ها با هم بازی می کردند من در خانه تنها بودم، در حالیکه فقط می توانستم از دستهایم استفاده کنم و من از دستاهایم استفاده کردم. نقاشی تنها سرگرمی من بود. تفسیر و تشبیه لکه های روی دیوار به همراه محبتهای مادر که تنها هم بازی صبور من بود ساختار شخصیتی مرا در زمینه هنر شکل داد. مادری که مرا مانند نهالی پرورش داد و عشق و احساس عاشقانه به مبدأ آفرینش را به من آموخت؛ مادری با گرایشهای مذهبی. بعد از گذشت مدتی دکترها تشخیص دادند که بیماری من برطرف شده و می توانم به زندگی عادی ادامه بدهم، در حالیکه به دلیل کمبودهای حرکتی، به چاق ترین کودک محله تبدیل شده بودم. اما این دوره خانه نشینی موجب شد تا من بتوانم از لکه ها و سوراخهای گچ دیوار ایده بگیرم.

آیا شما را می توان یک نقاش مذهبی نامید؟

- بله ، چون آثار من در زمینه عشق و احساس است. یادم می آید که یکی از دوستانم از من خواهش کرد تابلویی از او و معشوقش بکشم ، من با طرح مبهمی اعتقادم را به تصور کشیدم؛ اعتقادی که می گوید" عشق و مذهب یکی است". من خیلی مذهبی نیستم اما چون احساسات و مسئله خلقت را در تابلوهایم انعکاس می دهم فکر می کنم آثارم با مذهب در ارتباط است.

شما به چه دینی گرایش دارید؟

- من در خانواده ای کاتولیک متولد و بزرگ شده ام، اما در حال جستجو هستم. قرآن را هر شب مطالعه می کنم و این به من کمک کرده تا اعتقادم به پروردگار قویتر شود و اکنون حس می کنم که در مسیر کمال هستم.

آثار نمایشگاه قرآن را چگونه ارزیابی می کنید؟

- این موضوع را به دو بخش تقسیم می کنم. بخش اول جدیتی  است که هنرمندان در زمینه خلق آثار هنری در زمینه قرآن به خرج می دهند که این نشانه ارزش قرآن و توجهی است که به آن می شود.بخش دوم ، اهمیت تفسیرهای مختلف هنری است که هنرمندان از قرآن دارند. برای من جالب است که از یک موضوع می شود بی نهایت تفسیر کرد. دراین نمایشگاه آثار درسطوح مختلف ارائه می شو  در سالن کودکان ، نقاشی های مبتدی با موضوع قرآنی کشیده می شود و در جای دیگر آثار بی مانندی همچون نوشتن قرآن بر روی یک دانه برنج به نمایش گذاشته شده است.

و سوال آخر اینکه چرا ایران را برای برگزاری نمایشگاه آثارتان انتخاب کردید؟

- داستان آن طولانی است. خیلی ها این سئوال را از من می پرسند؛ خیلی کوتاه می گویم ، یک آندلوسی (یکی از شهرهای اسپانیا) شباهتهای زیادی به یک شهروند ایرانی دارد. فرهنگ ایرانی در آندلوس باقی مانده و نگه داشته شده است. پس یک ایرانی بیشتر مرا درک می کند تا یک اروپایی. در غرب هنر تجارتی است و من چون نمی خواستم در بازار تجاری کارم را عرضه کنم و با توجه به ویژگیهای عرفانی ایرانیان ( ایران را عرفانی ترین کشور جهان می دانم) حس می کنم ایران بهترین جای ممکن برای برگزاری نمایشگاه من است چون حس می کنم ایرانیان مرا درک می کنند.

با تشکر از اینکه وقتتان را در اختیار ما قرار دادید.

« استاد محمد دائم کار »

مطلبی که پیش رودارید گفتگوی کوتاهی است با استاد محمد دائم کاراز استادان عرصه نقاشی برروی کاشی وسفال :

بنده حدود 35 سال است که در میراث فرهنگی مشغول به کار هنری می باشم و کارم نقاشی روی کاشی و ظروف مختلف سفالی است ،  متولد 1326 – همدان هستم . مرحوم پدرم استاد شیشه بودند که بدون قالب حجم های مختلفی از شیشه را به وجود می آوردند ، بنده نیز می خواستم کار پدر را دنبال کنم اما به دلیل سختی و مشکل بودن این کار و به توصیه پدر از این عرصه صرف نظر کردم ، البته علاقه زیادی نیز به نقاشی داشتم .

مرحوم پدرم در فرهنگ و هنر سابق مشغول به کار بود بعد از فوت ایشان بنده به آنجا مراجعه کردم و روی سفال مشغول به کار شدم ، البته نقاشی به روی سفال .

در ابتدا به صورت تذهیب و تجربی نزد مرحوم استاد نصرت الله یوسفی این هنر را آموختم و بعدها نقاشی روی سفال را به توصیه مرحوم استاد مهدی زواره ای که مهندس شیمی بودند و مدیر کل کارگاههای هندی قبل از انقلاب درپی صحبتی که با استاد حسن علی اکبر خزینه، درمحضر این استاد آموختم ، استاد مصطفی ورزگاه نیز در آموختن این هنر به بنده کمکهای فراوانی نمودند ، که تا به امروز نقاشی روی کاشی هفت رنگ و ظروف مختلف سفالی را ادامه داده ام . بنده در سال 1378 بازنشست شدم هم اکنون به صورت قرار دادی کار می کنم .

·استاد از آثاری که کار کردید می توانید نام ببرید؟

بنده هم به صورت گروهی کار کرده ام هم به صورت انفرادی ، کارهایی که انجام دادم بناهای سر در وزارت امور خارجه و کتابخانه پارک شهر تهران بوده که بنده هم در گروه حضور داشتم و تعداد زیادی سفال که نقشهای بنده روی آنها ثبت گردیده است .

·آیا این هنر از طرف دولت به طور کامل حمایت و کمک می شود ؟

بله ، تقریبا این هنر از طرف دولت به خوبی حمایت می شود .

·جوانان تاچه حد به این عرصه از هنر تمایل نشان می دهند ؟

این هنر باید از طریق رسانه ها و مطبوعات برای مردم و جوانان بیشتر معرفی شود و اگر یادآوری نشود ، فراموش خواهد شد اما درکل رویکرد جونان به این هنر زیاد نیست.

استاد غیاث

استاد غیاث متولد 1318 – اصفهان و ساکن تهران از استادان به نام و مبدع معرق کاری برروی سنگ است و در کارهای هنری مختلف ازجمله کارهای قرآنی خطی فعالیتهای فراوانی داشته ، در ابتدای ورود به نمایشگاه از در شمالی ،در انتهایی راهرو معرق کاریهای سنگی زیبایی چشم را خیره می کند ، گفتگوی کوتاهی با این استاد گرامی انجام داده ایم :

فعالیت در عرصه هنر را از کی آغاز کردید؟

از 6 - 7 سالگی شروع کردم، در عرصه معرق کاری بر روی چوب فعالیت داشتم ولیکن 17 سال است که معرق کاری بر روی سنگ را ابداع کردم که البته اگر هم قبلا وجود داشته بسیار به ندرت بوده است.

به نظرشما معرق کاری بر روی چوب بهتر یا بر روی سنگ؟

فکر می کنم چوب راحت تر است به دلیل اینکه در آن رشته چوب در اختیار تولید کننده و معرق کار است ولی در این رشته معرق کار و تولید کننده در اختیار سنگ است ودقت بسیاری می طلبد چراکه در عین سختی ، سنگ حال ترد و شکننده ای دارد.

ماهیت کار چگونه است ، یعنی چه مراحلی باید طی شود تا یک معرق سنگ تولید گردد؟

این کار دقیقاً مانند یک تابلوی نقاشی است، تابلویی که می خواهیم بر روی آن نقاشی و یا خطی جلوه دهیم ؛ هر معرق کار، یک سنگ مادر دارد که ما بر روی سنگ مادر به طراحی می پردازیم و بعد لایه های خط طراحی را با برنز پر می کنیم که شما اگر در معرق کاریهای کامل شده دقت کنید یک رگه باریک برنز را بین خطوط طرحها مشاهده می فرمایید. در هر صورت بعد از ریختن برنز بین طرحها ، شروع به برش سنگ و قراردادن بین طرح می کنیم و هرقطعه را با چسبی مخصوص در جای خود قرار می دهیم ، در مرحله آخر نیز سنگ صیقل داده می شود که دراینجا کارپایان پذیرفته است .

آیا این هنر از طرف دولت حمایت می گردد؟

ما انتظار نداریم ولی همین اندازه کافی است که ما را از یاد نبرند.

استاد به غیراز شما کسی دیگری نیز در این عرصه فعالیت دارد؟

بنده دانش پژوهانی در این رشته آموزش داده ام، اما هنوز هیچ کس میلی به این عرصه و هنر نشان نداده است.

پس ممکن است که این هنر فراموش شود؟

این هنر که معرق سنگ است فراموش شده بود حالا به لطف خدا ما مأموریت پیدا کردیم که از فراموش شدن و پایان پذیرفتن این عرصه جلوگیری کنیم اما بعد از ما...؟!

از اینکه دراین گفتگو شرکت کردید بسیار سپاسگذاریم

« استاد محمد سلیمیان »

استاد محمد سلیمیان متولد 1319 – اصفهان است و حدودا 35 سال در سازمان میراث فرهنگی کشور در کارگاه زری بافی مشغول به کار بوده است. با ایشان گفتگوی کوتاهی انجام داده ایم که ملاحظه می کنید :

استاد نوع کار شما چگونه است و به چه صورت با این دستگاه زری بافی کار می کنید؟

کار بنده در کارگاههای زری بافی و مخمل بافی است که حدود 35 سال است مشغول به بافتن در عرصه سنتی و اسلامی هستم . ما در کارگاهها ، دو دستگاه داریم یک دستگاه زری بافی و دیگری مخمل بافی که روی دستگاه مخمل سه نفر و دستگاه زری دو نفر کار می کنند. البته دستگاه زری بافی نیز دو گونه است یک دستگاه ژاگاردی که به صورت کارتی و کامپیوتری است و دیگری همین دستگاههای قدیمی که ما به روی آن کار می کنیم.

قدمت این هنر به چه زمانی باز می گردد ؟

اینگونه که می گویند قدمت این هنر به 2500 سال پیش باز می گردد البته در دورهای مختلقی قطع شده و دوباره به عرصه برگشته است ، پیش از انقلاب ما در کارگاه 40 نفر بودیم اما در حال حاضر سه نفر هستیم ، ما هم بازنشست شده بودیم ولیکن دوباره به کار بازگشتیم.

آقای سلیمیان گرایش جوانان به این هنر چگونه است؟

این کار مقداری سخت است و حقوق و مزایای کمی به دنبال دارد به همین دلیل هم کسی نمی آید این کار را ادامه دهد ، حتی کلاسهایی هم وجود نداشته که بتوانیم بالاخره بگونه ای این هنر را به نسل بعد از خودمان انتقال دهیم و اصلاً این کلاسها باید توسط اداره میراث برگزار شود ، امیدواریم فکری به حال آینده این هنر کنند.

استاد مجموعاً در کل ایران چند نفر مشغول به این کار هستندs؟

کلاً در ایران پنج نفر در میراث فرهنگی تهران- سه نفر کاشان و چهار نفر در اصفهان و در هیچ جای دیگر کسی به این هنر نمی پردازد. امیدوارم مسئولین امر توجه ای به این عرصه از هنرمبذول دارند.