تبیان، دستیار زندگی
در شامگاه سه شنبه 9 مهر ماه 1387 رصدگران هلال ماه در نقاط مختلف ایران، هر کدام با ابزارآلات نجومی خود و یا با چشم غیر مسلح در آسمان افق غربی به دنبال هلال ماه شوال می گشتند.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

گزارش تصویری از رؤیت هلال ماه شوال 1429 در ایران

در شامگاه سه شنبه 9 مهر ماه 1387 رصدگران هلال ماه در نقاط مختلف ایران، هر کدام با ابزارآلات نجومی خود و یا با چشم غیر مسلح در آسمان افق غربی به دنبال هلال ماه شوال می گشتند. با جستجوی بسیار، بعضی از این گروههای مستقر در شهرها و مناطق مختلف ایران موفق به رؤیت هلال ماه با ابزار آلات رصدی شدند.

در اینجا گزارش و تصاویر بعضی از این گروههای نجومی را مشاهده می کنید.

خانه ی نجوم و ژئوفیزیک شهرضا

رصدگران اراک

به استحضار می رساند یك گروه ویژه از ستاد استهلال استان اصفهان با تجهیزاتی كه از ستاد استهلال استان اصفهان در اختیار این گروه بود (شامل: یك دستگاه تلسكوپ 10 اینچ تال روسی ، دو دستگاه دوربین دو چشمی 120*20 و یك دستگاه خودروی پی كاپ از اداره راه و ترابری استان اصفهان)، برای رؤیت هلال بحرانی شوال در شامگاه سه شنبه 9/7/87 رأس ساعت 14:50 عازم 40 كیلومتری جاده شهرضا ـ سمیرم( گردنه خروس گلو) شدند و همچنین گروه زیادی بالغ بر حدود 110 نفر از اعضای خانه نجوم و ژئوفیزیك شهرضا، انجمن نجوم و جغرافیای بانوان استان اصفهان، انجمن نجوم سازمان دانش آموزی شهرضا، دانشجویان دانشگاه پیام نور شهرضا، ستاد استهلال شهرستان مباركه و اعضای مركز پژوهش ، تكنولوژی و گروههای آموزشی دوره متوسطه اداره آموزش و پرورش شهرستان شهرضا با تجهیزاتی شامل یك دستگاه دوربین چشمی 120*20 از تیپ سوم زرهی بقیه ا... سپاه پاسداران شهرضا ، 4 دستگاه دوربین دوچشمی 170*15 ، 4 دستگاه دوربین دوچشمی142*7 و 3 دستگاه دوربین دو چشمی 135*7 و یك دستگاه قطب نما، رأس ساعت 16:20 عازم منطقه مذكور شدند و به گروه ویژه پیوستند.

در ساعت 17:48 خورشید غروب كرد و پیش بینی نرم افزار برای این منطقه ساعت 17:49 بود و وضعیت جوی افق غربی رصد، در حدود 5 درجه با غبار نسبتاً غلیظ پوشیده شده بود و متأسفانه به دلیل نقص فنی در تلسكوپ 10 اینچ و اتلاف وقت زیاد برای برطرف نمودن این مشكل و غبارهای موجود در افق غربی، هلال ماه شوال رؤیت نشد.

ستاد استهلال شهرستان سیرجان

تاریخ رصد : 09/07/1387

محل رصد:گدار خانه سرخ

طول و عرض جغرافیایی : E 56 , N29

ارتفاع رصدگاه از سطح دریا: 2700 متر

نتیجه : هلال رویت نشد

باستحضار می رساند كه برای رویت هلال سه شنبه صبح ساعت 3:00:00 بامداد از سیرجان به سمت گدار بید خیری راه افتادیم كه تنها ابزار همراه گروه، تلسكوپ شهرداری بود و ما برای قطبی كردن این تلسكوپ عازم شده بودیم و باقی ابزار(دوربین 150*40 و 110*20 و تلسكوپ 8 اینچ) و داده ها در ساعت 15:00:00 به گدار آمد اما بدون اینكه داده های مربوط به هلال مشخص باشد.

انجمن نجوم گنبدکاووس

به استحضار میرساند، تیم رصدی انجمن نجوم گنبد کاووس جهت روئیت هلال ماه شوال 1429 هجری قمری، در شیراز اقدام به رصد هلال نمود. با توجه به محاسبات صورت گرفته به هیچ عنوان و با هیچ ابزار رصدی (از جمله بزرگترین تلسکوپ ها) هلال ماه شوال در استان گلستان و به صورت دقیقتر در نوار شمالی کشور غیرقابل رؤیت بود. لذا شیراز که در منطقه مناسبی به لحاظ رصد این هلال قرار داشت جهت رؤیت هلال در نظر گرفته شد.

تیم سه نفره رصدی انجمن نجوم گنبد کاووس موفق شد دوبار و در ساعت های 16:02 و 17:00 هلال راپیش از غروب خورشید با استفاده از دوربین 80*20 رؤیت نماید. در زمان غروب خورشید و با توجه به هم ارتفاعی ماه و خورشید، رؤیت به دلیل وزش باد شدید و غبار افق امکان پذیر نشد.

آقای  مصطفی یاوری آیین و همکاران

تهران

تاریخ رصد :9 مهر 1387

محل رصد : پشت بام مرکز علوم و ستاره شناسی تهران

نتیجه : جستجوی برای رویت هلال در روز بی نتیجه بود – هلال در شامگاه نیز رویت نشد.

شرایط جوی رصدگاه :

بدون ابر ، اما در تمامی افق ها تا ارتفاع 10 درجه غبار زیادی موجود بود.

ابزار رصد :

تلسکوپ شکستی 120 میلیمتری اسکای واچر

دوربین دوچشمی 25 * 100 نصب شده بر روی سه پایه

دوربین دوچشمی 20 * 60

یک دستگاه لپ تاپ

شرح رصد:

تهران

برنامه ی رصد از ساعت 14 توسط اعضای گروه در پشت بام مرکز علوم و ستاره شناسی تهران آغاز شد.که در ابتدا توسط برنامه ی Starry Night مختصات زهره ، مریخ و عطارد به عنوان شاخص هایی برای رویت هلال ماه بدست آورده شد و با توجه به موقعیت خورشید توسط ابزارها به جستجوی خورشید پرداختیم.

اما روشنی آسمان به قدری بود که حتی با داشتن مختصات دقیق و تنظیم بسیار دقیق ابزارها موفق به رویت زهره نیز نشدیم.

همچنین در زمانی که طبق محاسبات هلال ماه و خورشید هم ارتفاع می شدند نیز با ثابت نگاه داشتن ارتفاع تلسکوپ و حرکت به اندازه ی اختلاف سمت ماه و خورشید ، همچنان نتوانستیم هلال را رویت کنیم.

پس از عدم رویت هلال در روز در مرکز علوم و ستاره شناسی تهران ، به منظور رصد شامگاهی به رصدگاهی در شمال شهرک قائم در شمال شرق تهران رفتیم و سپس با بدست آوردن مکان غروب خورشید ، و همین طور رویت سیاره ی زهره با چشم در ساعت هفده و چهل دقیقه به دنبال هلال گشتیم که با توجه به غبار بسیار زیادی که در افق بود رصد هلال امکان پذیر نبود.

ستاد استهلال باغبادران

باغبادران

گزارش رصد هلال شوال المکرم1429 در روز سه شنبه 9مهرماه 1387

رصدگاه: باغبهادران ، پشت بام اداره آموزش و پرورش

مختصات رصدگاه : 51:13 شرقی و 32:22 شمالی

ارتفاع از سطح دریا :1925متر

ابزار:دوربینهای دو چشمی 70*15، 50*7، 120*20 ،یک دستگاه تلسکوپ 8اینچ ویکسن ،1دستگاه دوربین دیجیتال

مشروح گزارش:

با توجه به اهمیت این هلال تعدادی از رصدگران درتاریخ شنبه6مهرماه برای ارزیابی افق در رصدگاه حاضرشده ومحل غروب خورشیدوسیاره زهره را نشانه گذاری کردند.

و در تاریخ سه شنبه در موعد مقرردر رصدگاه حاضر شده و با نصب تلسکوپ و دوربینی که ستاد استهلال استان در اختیار گروه قرار داده وت قسیم وظایف شروع به جستجوی هلال کردیم اما به دلیل غبار اندک در افق ومانع کوه (2درجه)و مکث کوتاه هلال موفق به رویت هلال نشدیم.

وضعیت جوی:آسمان صاف

وضعیت افق:غبارآلود

آقای محمد سلطان الکتابی و گروه رؤیت هلال اصفهان

اصفهان

مکان: ماشینان، اصفهان

ارتفاع: 3300 متر

زمان: سه شنبه 9 مهر ماه 1387

ابزارآلات رصدی: دوربین دوچشمی 20 در 120 و 20 در 80 و 15 در 70

نتیجه: هلال در روز و بعد از غروب خورشید رؤیت و از آن عکس برداری شد!

هلال ماه قبل از غروب خورشید، در ساعت 13:01 توسط عباس احمدیان رؤیت شد. سپس برای بار دوم در 13:25 توسط محمد سلطان الکتابی و برای بار سوم توسط مهدی فتاحی در 13:45.

سپس هلال تا عصر دنبال شد. بعد از غروب خورشید نیز هلال در 5:53 دقیقه توسط آقای احمدیان و کریمی رؤیت گردید.

هلال شوال
منجنی نازک سمت راست تصویر، هلال ماه شوال و عید فطر است.

انجمن ستاره شناسی اراک

اراک

13 مهر 1387 ساعت 22:52

تاریخ رصد :9 مهر 1387

نتیجه : از هلال عکس گرفته شد ولی رؤیت نشد.

محل رصد :

پیست اسکی شهرستان آستانه به مختصات N 33:48 و E 49:18

شرایط جوی رصدگاه :

بدون ابر ، اما حدود 2 درجه غبار غلیظ و 5 درجه غبار رقیق

تجهیزات:

تلسکوپ Meade 8" LX200R

دوربین دوچشمی 100 * 25

یک دستگاه رایانه pc

دو دستگاه لپ تاپ

دوربین های عکاسی Canon 40D & 30D

یک دستگاه GPS و قطب نمای نظامی

اراک

پیرو جلسه ستاد استهلال استان مرکزی مورخ 4/7/87 و هماهنگی های به عمل آماده تیم رصدی انجمن ستاره شناسی اراک درمنطقه پیست اسکی آستانه در ساعت 14 مستقر گردید. پس از الاین تلسکوپ و هدایت آن با استاری نایت، در لحظه هم ارتفاعی ماه و خورشید(15:16َ) در جستجوی هلال از پشت تلسکوپ بودیم ولیکن رؤیت نشد. پس از آن دوربین را به تلسکوپ نصب کرده و شروع به عکاسی از هلال نمودیم و به طور همزمان تصاویر گرفته شده پردازش می شدند، تا اینکه هلال در ساعت 16و 1 دقیقه ثبت شد و در عکس پردازش شده به وضوح مشخص گردید. پس از آن دیگر فریمهای تهیه شده نیز بررسی شدند که در 3 فریم دیگر هلال نیز مشخص هست. سپس کار عکاسی را پایان داده و مشغول رؤیت هلال با تلسکوپ شدیم. در 15 دقیقه مانده به غروب خورشید تلسکوپ از تنظیم خارج شد ولی سریعا دوباره آن را الاین نموده و تا لحظه غروب ماه ( 18:14َ) در جستجوی هلال بودیم که نتیجه ای در بر نداشت.

هلال شوال
منحنی نازک سمت راست تصویر، همان هلال ماه شوال است.

منابع:

www.helalemah.ir

www.arakastronomy.ir