هتک حریم بزرگان هرگز به دل اهالی فرهنگ و هنر راه نمییابد
وزیر ارشاد در مراسم افطار با هنرمندان توجه به شان و منزلت بزرگان دینی و مراجع عظام را مورد تاکید قرار داد و اعلام کرد اهالی فرهنگ و هنر هرگز هتک حریم بزرگان را به دل راه نمیدهند.
محمدحسین صفار هرندی در ابتدای این مراسم که یکشنبه 17 شهریورماه در فضای باز تالار وحدت برگزار شد گفت: در این ایام خاطر بزرگان دین به خاطر تعبیری ناپخته و نسنجیده که برخی در تعریض به ساحت رجال دین و مراجع بزرگوار به کار بردند، آزرده شد.
وی در ادامه افزود: اما من به سروران بزرگ روحانی و مراجع بزرگوار عرض میکنم هنرمندان و اهالی فرهنگ ما هرگز در دلهایشان چیزی را که موجب هتک حریم بزرگان باشد، مهیا نمیکنند. اگر هم از سرانگشت و زبان کسی کلامی در این جهت صادر شده، بزرگان به حساب سهو انسان جایزالخطا بگذارند.
وزیر ارشاد با اشاره به استقبال هنرمندان از مراسم گفت: من از این فرصت که در ماه مبارک رمضان در اختیار ما قرار گرفته بهره میبرم و درباره شبهای قدر و بهرهای که میتوان از آن داشت صحبت میکنم. یک معنا و مفهوم قدر به معنای تقدیر است. اگر به کار خود عمل کنیم یکسال آینده ما مقدر میشود و به نوعی یکسال آینده زندگی ما در آن شب رقم میخورد.
صفار هرندی با اشاره به روشن شدن آینده با برنامهریزی بلندمدت گفت: در همه حوزههای هنر، تقدیر آنچه ما در ساحت هنرمند داریم در این زمان صورت میگیرد. بخشی از این تقدیر خارج از توان ما و بخشی تقدیری است که خود تعیین میکنیم. معنای دیگر قدر این است که قدر یکدیگر را بدانیم.
وی ادامه داد: اگر قدر خود و هنرمان و استعدادهای کشور و اندازه عظمت و جایگاه این سرزمین را در جهان بدانیم بخشی از گلایهها وجود نخواهد داشت. برنامهریزی ما اگر متناسب با قدر و اندازهمان باشد از استعداد نامکشوف خود غافل نمیشویم و آینده خود را تقدیر میکنیم.
وی با اشاره به تبدیل ایران به قویترین کشور منطقه در بخش چشمانداز دولت مردمی، حرکت کاروان هنرمندان و دستاندرکاران فرهنگ را تأثیرگذار دانست و حفظ اندازه و حرمت یکدیگر را از دیگر معانی قدر دانست و افزود: کوچکتر باید قدر بزرگتر را بداند و بزرگتر نیز قدر کوچکتر را رعایت کند.
وزیر ارشاد در ادامه این مراسم خاطرنشان ساخت: بزرگتر نسبت به کوچکتر اهل رعایت و کوچکتر باید نسبت به بزرگتر اهل احترام باشد. شاگرد احترام استاد را نگه دارد وگرنه ضرر میکند و استاد باید میدان به شاگرد دهد تا احترامش بیشتر شود. بگذاریم نوچگان در اطراف ما رشد کنند.
من به سروران بزرگ روحانی و مراجع بزرگوار عرض میکنم هنرمندان و اهالی فرهنگ ما هرگز در دلهایشان چیزی را که موجب هتک حریم بزرگان باشد، مهیا نمیکنند. اگر هم از سرانگشت و زبان کسی کلامی در این جهت صادر شده، بزرگان به حساب سهو انسان جایزالخطا بگذارند.
صفار هرندی ادامه داد: گاهی شاهد نوعی بیادبی به ساحت بزرگترها هستیم. کوچکترها باید اندازه نگه دارند و در زمان برخورد با اساتید مراقب گویش خود و آنچه بر زبان میرانند، باشند. دوستان رسانهای که خود نیز از اهالی آن هستم مراقب باشند ساحت با هم تنیده با آئین فتوت را از بین نبریم. این فرهنگ متأسفانه از بیرون به جامعه ما وارد شده است.
محمدحسین ایمانی خوشخو معاون هنری وزیر ارشاد نیز با اشاره به رشد فعالیتهای هنری در یکسال گذشته گفت: آثار بسیار فاخر در حوزه موسیقی عرضه شده و جمعیت هزاران نفرهای در کنار این آثار حضور داشتهاند. در یکسال گذشته چهار میلیون نفر در کنار هنرمندان تئاتر بودهاند و در بخش تجسمی نیز آثار فاخر ارائه شده است.
در بخش دیگر این مراسم نمایندگانی از بخشهای موسیقی، تجسمی و هنرهای نمایشی به ارائه نکاتی درباره حوزههای خود پرداختند. کامبیز روشنروان دبیر بیست و چهارمین جشنواره موسیقی فجر با اشاره به نزدیک شدن به سیامین سال پیروزی انقلاب اسلامی گفت: این برای اهالی موسیقی فرصتی مغتنم است که به سالهای گذشته نگاه کنیم و فرازو نشیبها را ببینیم.
وی افزود: به یاد آوریم طنین الله اکبر را در سرود و موسیقی اوایل انقلاب، سرودهای انقلابی که توسط رزمندگان نواخته میشد و آهنگسازانی که سرودهای دفاع مقدس میساختند و برای سازندگی کشور آثاری چشمگیر خلق میکردند و همچنین برای ایجاد روحیه و استقامت و پایداری در زمان حال آثار با کیفیتی خلق میکنند.
دبیر جشنواره موسیقی فجر گفت: امسال بخشی ویژه در جشنواره فجر داریم و در آن آثار دهه اول انقلاب و آثار تولید شده به مناسبت سیامین سالگرد پیروزی انقلاب ارائه خواهند شد. همچنین بررسی اجمالی و کلی وضعیت موسیقی را در قالب سمینار، مقالات و سخنرانی خواهیم داشت تا ببینیم موسیقی بعد از انقلاب را از کجا شروع کرده و به کجا رسیدیم.
سپس طاهر شیخالحکمایی نماینده انجمن مجسمهسازان و هنرهای تجسمی با اشاره به فعالیت 10 ساله انجمن گفت: با حمایتهای مؤسسه توسعه هنرهای تجسمی، موزه هنرهای معاصر و وزارت ارشاد چند دوسالانه و نمایشگاه برگزار کردیم. اما انجمن هنوز مکان ثابت ندارد و امیدواریم سه انجمن مجسمهسازان، نقاشان و گرافیستها جای ثابت داشته باشند.
علی نصیریان نیز در این مراسم به عنوان نماینده اهالی تئاتر و هنرهای نمایشی با اشاره به جذابیت تئاتر و ارتباط مستقیم آن با مردم گفت: تئاتر پیچیدگیهای بسیار زیادی دارد و به راحتی نمیشود مشکلاتش را در یک سمت و جهت ذکر کرد. دوره فعالیت ما و همنسلانمان نیرو جوان و جمعیت کمتر بود ولی حالا شاهد افزایش آنها هستیم.
این بازیگر سینما و تئاتر ادامه داد: متأسفانه با وجود تلاش خالصانه مدیران ظرفیتهای ایجاد شده در برابر ظرفیت درخواست و تقاضا کم و محدود است. بخشی از تئاتر سرگرمی و بخشی تفکر است. در بخش تولید متون نمایشی با مشکل روبرو هستیم چه از جهت کار خلاقه و چه به لحاظ ممیزی و نگاه یکسویه و یکجانبه.
این درست نیست که فقط از یکسو به تئاتر نگاه شود بلکه باید به هنرمندان اجازه داد تا نگاه و خلاقیتی همهجانبه داشته باشند. به این طریق به هنرمند اجازه میدهیم تنوع و تفکر را کار خود داشته باشد و از تکرار جلوگیری میکنیم.
وی خاطرنشان ساخت: این درست نیست که فقط از یکسو به تئاتر نگاه شود بلکه باید به هنرمندان اجازه داد تا نگاه و خلاقیتی همهجانبه داشته باشند. به این طریق به هنرمند اجازه میدهیم تنوع و تفکر را کار خود داشته باشد و از تکرار جلوگیری میکنیم. سرمایهگذاری جدی نیز امری مهم است. تلاش و کوشش جدیتر برای ساخت و ساز متن تئاتر باید افزایش یابد.
نصیریان اظهار داشت: سال گذشته گروههای حرفهای تئاتر اعم از پیشکسوت و جوان با اندیشه و دانش کاملتر به عرصه آمده و موفق بودند. در زمینه تئاتر هم پیشرفتهایی انجام شده و جوانان تازه نفس و با اندیشه و دانش زیاد به میدان آمدهاند. البته در این میان برخی جوانان سودجو نیز هستند که با شرکت در جشنوارههای مناسبتی کارهای بیکیفیت ارائه میدهند.
وی با اشاره به ظرفیت بالقوه بالای تئاتر از نبود گروههای حرفهای تئاتر که در طول سال به فعالیت و ارائه رپرتوآر نمایشی بپردازند ابراز تأسف کرد و گفت: باید تئاتر حرفهای ساخته شود و هنرمندان حرفهای با گروههای مختلف کار کنند و آنها را رشد دهند. تئاتر ما استمرار ندارد و نیاز به حمایت بیشتر است. در اروپا و آمریکا دولت به تئاتر سوبسید میدهد.
نصیریان در پایان با اشاره به فرهنگ غنی و متنوع کشور ایران گفت: با عنایت و توجه مدیران و مسئولین به هنرهای نمایشی شاهد رشد و اعتلای بیشتر تئاتر باشیم و دیگر از این کلام استفاده نشود که تئاتر مظلوم است. تئاتر ما مظلوم نیست و جوانان و نیروهای بسیار در آن مشغول به کارند و مردم نیز به تماشای آثار تولید شده در آن مینشینند.
تقدیر از خانواده مرحوم شکیبایی با حضور همسر آن مرحوم و اجرای موسیقی زنده علیرضا افتخاری از برنامههای مراسم بود. شهرام ناظری، اکبر زنجانپور، هادی مرزبان، ایرج راد، سیاوش تهمورث، مهرداد رایانی، حسین مسافرآستانه، علیرضا خمسه، محمد سریر، امیر دژاکام، مصطفی رحماندوست، منیژه محامدی، افسر اسدی، مریم معترف، حسین فرخی، ولیالله شیراندامی و حسین پارسایی از حاضرین در این مراسم بودند.
منبع : مهر