نسل امروز ، نسل دیروز
آشتى میان دو نسل(1)
وقروا كباركم ، یوقركم صغاركم : (1)
بزرگان خود را احترام كنید ، تا كوچك ترها هم احترام شما را نگه دارند.
آنچه كه دراین 2 مقاله قصد داریم مورد بررسی قرار دهیم ، دوگانگى تربیت نسل امروز و دیروز است .
باید میان قشر سالمند و قشر جوان و نوجوان ، تفاهم و پیوند به وجود آید ، تا در سایه ی آن ، تاثیر گذارى از یك سو ، و تاثیر پذیرى از سوى دیگر عملى شود.
هم زبانى و ارتباط ، هم سالمندان را از انزوا و احساس تنهایى در مى آورد ، هم جوانان را از تجربه هاى برتر بزرگترها برخوردار مى سازد.
اما كیست كه پیش قدم در این امر خیر شود و فاصله ها را بردارد؟
پدران و مادران مى توانند به خوبى نقش واسطه ایفا كنند. احترام به بزرگ ترها و مراعات ادب و حرف شنوى وقتى از سوى والدین انجام گیرد ، فرزندان شان هم از آنان یاد مى گیرند. گر چه گاهى نحوه ی رفتار سال خوردگان ، براى كودكان و نوجوانان از جاذبه لازم برخوردار نیست ، ولى نحوه ی رفتار بزرگ ترها الگوى رفتار و سرمشق عملى براى كوچك ترهاست .
در روایات متعددى به اكرام و احترام به والدین دستور داده شده ، تا والدین هم از احترام كودكان و فرزندان خود برخوردار شوند. سخن امام على (علیه السلام ) چنین است :
وقروا كباركم ، یوقركم صغاركم ؛ (2)
بزرگان خود را احترام كنید ، تا كوچك ترها هم احترام شما را نگه دارند.
دقیقا نحوه ی رفتار ما با والدین ، سرمشق فرزندان مان در چگونگى برخورد با ما می باشد و این شیوه رفتارى به توارث به نسل بعدى مى رسد.
والدین و نقش واسطه
از شیوه هاى خوب تربیتى ، میدان دادن به جوانان براى حرف زدن ، اظهار نظر كردن ، راى دادن ، انتخاب و قضاوت كردن و... است و این شیوه به آنان اعتماد به نفس و احساس شخصیت مى دهد. اما در كنار آن باید این نكته را هم به آنان آموخت كه در جلسه اى تا بزرگان و سالمندان حضور دارند ، جوانان فورى اظهار نظر نكنند ، تصمیم نگیرند و میدان دار نشوند ، بلكه با مراعات ادب و حرمت پیران ، به جایگاه اجتماعى و خانوادگى آنان احترام بگذارند.
این امر ، سبب مى شود پیران به جوانان علاقه و عنایت داشته باشند و با آنان برخورد ملاطفت آمیزتر داشته باشند.
امر و نهى هاى مكرر و پیوسته ، كودكان و نوجوانان را فرارى مى دهد. ولى نباید آنان را مطلق و بى قید ساخت و از تجارب بزرگان محروم شان ساخت . هم حالت تحكم و فرمان ، گریزاننده است ، هم آزادى مطلق و نداشتن نظارت و ارشاد و هدایت ، آنان را جسور و گاهى بى اعتنا به بزرگ ترها بار مى آورد. راهى میانه میان این دو شیوه باید پیمود و رسالت آن بر عهده ی اولیاست كه بتوانند نقش واسطه در انتقال آن فرهنگ و تربیت به این نسل جدید و كم تجربه را ایفا كنند.
تربیت فرزند ، با فرهنگ احترام به بزرگ ترها و رعایت ادب و متانت در برخورد ، سرمایه ی ارزشمندى است كه از اولیا به صورت میراث به فرزندان منتقل مى شود . پس براى نسل جدید ، میراث شایسته بر جاى نهیم .
جوانان دوست دارند از گذشته ، چیزهایى بدانند. شیفتگى نوجوانان به خاطرات گذشته پدران و مادران ، فرصت خوبى براى انتقال تجربه و آموزش فرهنگ است و چه كسى شایسته تر از پدربزرگ ها یا مادربزرگ ها یا سالخوردگان داراى تجربه ؟
والدین كه مى خواهند نقش واسطه در انتقال تربیت و فرهنگ داشته باشند ، از یك سو به نوجوانان توصیه و تشویق كنند تا شنیدنی هاى بابابزرگ را بشنوند ، از سوى دیگر به سالمندان یاد آور شوند كه كوچك ترها را با آغوش باز و چهره ی گشاده و جاذبه ی رفتارى و گفتارى به طرف خود متمایل سازند و برای شان قصه و خاطره و پندهاى شیرین بگویند.
پیرانى كه بتوانند با معجزه ی رفتار و گفتار شیرین و جذاب ، در حلقه ی جوانان نفوذ كنند و دل آنان را مسخر حسن سلوك خویش سازند ، هنرمندان موفقى به شمار مى روند كه شایسته تحسین و الگو گیرى اند.
گر چه اغلب ، چه در تجمع هاى خانوادگى و مسافرت هاى گروهى ، جوانان دوست دارند آزاد تر باشند و وجود پیران را مخل آسایش و تفریح و آزادى خویش مى پندارند ، ولى گاهى هم در اثر حسن خلق و رفتار زیبا ، مایه ی صفا و گرمى این گونه حضورها و سفرها مى شوند.
پیرانى كه بتوانند با معجزه ی رفتار و گفتار شیرین و جذاب ، در حلقه ی جوانان نفوذ كنند و دل آنان را مسخر حسن سلوك خویش سازند ، هنرمندان موفقى به شمار مى روند كه شایسته تحسین و الگو گیرى اند.
اگر بتوانیم میان نسل نو و نسل كهن الفت و انس و رابطه ی صمیمى پدید آوریم ، بسیارى از مشكلات ، یا اصلا پیش نمى آید، یا به راحتى قابل رفع است .
ادامه دارد...
پی نوشت ها :
1- غرر الحكم ، (چاپ دانشگاه )، حدیث 10069.
منبع : تلخیص شده از كتاب " الفباى زندگى (آشنایى با اصول و عوامل تحكیم خانواده ) "
نویسنده : جواد محدثى
مقالات مرتبط :