تبیان، دستیار زندگی
دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران در كنفرانس خبری مشترك خود با خاویر سولانا پس از گفت وگوهای ژنو خواستار انتخاب غرب میان دو مدل 1+6 و 1-7 شد و تاكید كرد ایران مدل 1+6 را برای حل مشكلات منطقه ای مناسب تر می داند.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

غرب انتخاب كند 1+6 یا 1-7

جلیلی در کنفرانس خبری با سولانا

دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران در كنفرانس خبری مشترك خود با خاویر سولانا پس از گفت وگوهای ژنو خواستار انتخاب غرب میان دو مدل 1+6 و 1-7 شد و تاكید كرد ایران مدل 1+6 را برای حل مشكلات منطقه ای مناسب تر می داند.

مقصود از مدل 1+6 این است كه ایران به مذاكرات فعلی بپیوندد و در مدل 1-7 نیز پس از محلق شدن ایران به مذاكرات آمریكا مسیر خود را از بقیه جامعه بین المللی جدا می كند.

سعید جلیلی و مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا همچنین در كنفرانس خبری به ارزیابی مذاكرات انجام شده پرداختند.

جلیلی دراین باره اظهار داشت:

ما در مذاكرات با یك رویكرد مثبت وارد شدیم. ما در چند ماه گذشته بسته پیشنهادی ارائه كردیم كه ناظر به نگرانی های مشترك بود و متقابلاً همكاری های سازنده بر مبنای تعهدات دسته جمعی را ارائه می كرد.

وی گفت: جمهوری اسلامی ایران امروز ظرفیت خوبی دارد تا به عنوان كشوری در منطقه كه نمونه بارز مردم سالاری است و ظرفیت های سیاسی، اقتصادی، امنیتی را در اختیار دارد نقش مهمی را در امنیت، ثبات و تحكیم دموكراسی در منطقه ایفا كند.

جلیلی ادامه داد: ما بر این باوریم كه بسیاری از مسایل و مشكلات و بحران ها در مدل 1+6 بهتر حل می شود تا 1-.7

دبیر شورای عالی امنیت ملی كشورمان اظهار داشت: رویكرد ما در این نگاهی كه داریم و بسته ای كه ارائه كرده ایم، راهبردی است نه تاكتیكی. از این رو این رویكرد درازمدت است نه مقطعی و یك فرصت و امكانی است كه ما ارائه كرده ایم.

جلیلی در کنفرانس خبری با سولانا

وی گفت: همان طور كه می دانید در بسته ای كه ایران ارائه كرده، مطالبه و ما به ازایی نداریم و فكر می كنیم همكاری برای صلح و ثبات موضوعاتی است كه برای همه می تواند نتایج مثبتی داشته باشد.

جلیلی گفت: نگاه ما به ادامه مذاكرات و ساختار و نحوه انجام آن نگاهی اساسی است كه می تواند در یك شكل قوی و محكم ادامه پیدا كند.

مذاكره كننده ارشد هسته ای كشورمان اضافه كرد، ما در این جلسه با رویكردهای یكدیگر بیشتر آشنا شدیم.وی گفت: مذاكرات، سازنده و رو به جلو بود.

آن چه كه در این مذاكرات مهم است این است كه ما با یك نگاه سازنده، برای همكاری سازنده حول نگرانی های مشترك حركت كنیم، كه البته این باید مبتنی بر تعهدات دسته جمعی و متقابل باشد و هر حركتی در این چارچوب قابل تعریف خواهد بود

جلیلی ادامه داد: درباره نحوه تداوم مذاكرات، دیدگاه های یكدیگر را بیشتر فهمیدیم.

وی با بیان این كه، از سوی كشورهای 1+5 و نماینده اتحادیه اروپا یك Non paper و از سوی ایران نیز یك Non paper ارائه شده بود، افزود: در این دو نكات مشتركی وجود داشت در عین حال كه برخی تفاوت دیدگاه ها هم وجود دارد، همچنین قرار شد در ادامه گفت وگوها درباره نقاط مشترك و تفاوت ها با یكدیگر بیشتر گفت وگو كنیم.

دبیر شورای عالی امنیت ملی كشورمان در ادامه گفت وگوی خود با خبرنگاران در پاسخ به سوال خبرنگار ایرانی صدای آمریكا كه از وی پرسید «شما می گویید مذاكرات مثبت و سازنده بود، پس چرا نتیجه ای تاكنون حاصل نشده؟» گفت: «شما ایرانی هستید. كار دیپلماسی مثل فرش ایرانی است كه میلی متری جلو می رود، دیپلماسی ما نیز ظریف و دقیق است و انشاءا... پایانی زیبا، ظریف و بادوام خواهد داشت.»

وی همچنین در پاسخ به سوال دیگری با بیان این كه، «ما ساعات طولانی مذاكره كردیم» گفت: «آن چه كه در این مذاكرات مهم است این است كه ما با یك نگاه سازنده، برای همكاری سازنده حول نگرانی های مشترك حركت كنیم، كه البته این باید مبتنی بر تعهدات دسته جمعی و متقابل باشد و هر حركتی در این چارچوب قابل تعریف خواهد بود.»

جلیلی در پایان از میزبانی سوئیس به خصوص وزیر امورخارجه این كشور و قائم مقام وی برای نقش مهمی كه در موضوع مذاكرات ایفا كرده است، تشكر كرد.

سولانا: مذاكرات سازنده و عمیق بود

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز در این كنفرانس خبری، مذاكرات انجام شده میان ایران و 1+5 را سازنده و عمیق توصیف كرد.

خاویر سولانا افزود: ما منتظر هستیم كه تهران به پیشنهادات ما درباره برنامه هسته ای خود پاسخ دهد.

وی با تشكر از مذاكرات سازنده جلیلی تصریح كرد: فرصت های زیادی در اختیار ایران قرار داده شده است و امیدواریم كه از این فرصت ها به نحو مطلوب استفاده كند.

جلیلی در کنفرانس خبری با سولانا

كنفرانس خبری سولانا و جلیلی

یك دیپلمات نزدیك به مذاكرات ژنو اعلام كرد كه بحث های مطرح شده میان ایران و گروه 1+5 به همراه سولانا مثبت بوده است.

هیات ایرانی شركت كننده در این مذاكرات متشكل از سعید جلیلی، دبیر شورای عالی امنیت ملی و رئیس هیات، علی باقری، مدیر سیاست خارجی دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی و مهدی صفری معاون اروپایی وزارت امور خارجه و هیات 1+5 نیز متشكل از خاویر سولانا، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، نمایندگان چین، روسیه، آمریكا، فرانسه، انگلیس و آلمان بوده است.

به گفته این دیپلمات نمایندگان هفت كشور مذاكره كننده پس از استقرار در اطراف میز بیضی شكل مذاكره كه مذاكره كنندگان را در كنار یكدیگر جای داده بود، ابتدا به سخنان سولانا گوش دادند. سولانا در سخنان خود به نتایج مثبت سفرش به تهران و نشانه های مثبتی كه از تهران دریافت كرده بود اشاره كرد و از همه نمایندگان هفت كشور مذاكره كننده بخاطر پیگیری مباحث مذاكرات تهران تشكر كرد.

پس از سخنان سولانا، دكتر جلیلی نماینده مقام معظم رهبری و دبیر شورای عالی امنیت ملی، سخنان خود را ایراد كرد و سپس هر یك از نمایندگان كشورهای شركت كننده دیدگاه های خود را درباره روند مذاكرات مطرح كردند.

پس از این دور از مذاكرات كه دو ساعت بطول انجامید، سولانا و جلیلی ناهار را در یكی دیگر از ساختمان های قدیمی مجلس ایالتی كه در مجاورت سالن مذاكرات قرار داشت با یكدیگر صرف كردند و بقیه هیات ایرانی نهار را با سایر اعضای هیات ها صرف كردند.

سولانا و جلیلی به هنگام صرف نهار بقیه صحبت های خود را درباره چگونگی ادامه مذاكرات انجام دادند.

نمایندگان هفت كشور در سخنان خود بر كار روی دیدگاه های مشترك طرفین تاكید داشتند و خواستار ورود جدی كشورهای دست اندركار مذاكره به همكاری های همه جانبه شدند.

سولانا در سخنان كوتاه افتتاحیه خود از نتیجه سفرش به تهران ابراز رضایت كرد.

دكتر جلیلی در سخنانش تاكید كرد باید از تجارب گذشته درس بگیریم و اشتباهات را جبران كنیم. دبیر شورای عالی امنیت ملی كشورمان اظهار داشت: هفت كشور در كنار یكدیگر بهتر می توانند زمینه های همكاری با یكدیگر را فراهم كنند.

اكثر دیپلمات های ناظر بر اجلاس از مفاد سخنان دكتر جلیلی استقبال كردند و فضای عمومی اجلاس را سازنده و ملهم از همكاری میان طرفین توصیف كردند.