ژن درمانی-قسمت دوم
درمان سرطان
محققان بالینی سالها در تلاش بودند تا از یافتههای زیست مولکولی در درمان سرطان بهره جویند اما این تلاشها موفقیت چندانی نداشت. با ظهور و پیشرفت مهندسی ژنتیک و گسترش فناوریهای وابسته به آن تکنیکهای ژن درمانی به یاری محققان آمد و امیدهای تازهای شکل گرفت. امروزه محققان زیادی در تلاش اند تا با به کارگیری تکنیکهای ژن درمانی، روشهای نویی در درمان انواع سرطان بیابند.
روشهای ژن درمانی سرطانها را میتوان به دو دستهی کلی تقسیم کرد. برخی روشها، سلولهای سالم را هدف قرار میدهند به این منظور که توانایی آنها را در مقابله با سلولهای سرطانی افزایش دهند. دستهی دیگر، روشهایی اند که سلولهای سرطانی را هدف قرار میدهند تا از رشد آنها جلوگیری کنند و یا آنها را تخریب کنند.
در زیر به برخی تکنیکهای ژن درمانی سرطان اشاره میشود:
• دانشمندان تلاش میکنند که ژن جهش یافته را که باعث سرطان شده است را با ژن سالم جابه جا کنند. برای مثال جهش در ژن P53 که یک ژن آنتی توموردر سلولهای سالم بدن است میتواند سبب سرطان شود. در واقع P53 یک مکانیسم طبیعی و ذاتی برای توقف رشد تومور در بدن است. جاگزینی P53 معیوب با نسخهی سالم آن میتواند این مکانیسم طبیعی مقابله با سرطان را به سلولها بازگرداند.
• برخی دانشمندان بر روی راههایی تحقیق میکنند که پاسخ ایمنی بیمار را در مقابل تومور تقویت کنند. در این روشها دانشمندان با بهرهگیری از تکنولوژی ژن درمانی، توانایی طبیعی بدن در حمله به سلولهای سرطانی را تحریک میکنند. در یکی از متودهای تحت بررسی دانشمندان مقداری نمونه خون از بیمار میگیرند و ژن تولید کنندهی پروتئین گیرندهی Tcell را به لنفوسیتهای T نمونه خون بیمار منتقل میکنند. این سلولها در مقابله با آنتیژن آن را میبلعند. سپس نمونهی دستورزی شده را به جریان خون بیمار بازمیگردانند. در بدن لنفوسیتها از این ژن، پروتئین TCR تولید میکنند که در سطح سلول جامیگیرند. TCRها مولکولهای خاصی را در سطح سلولهای سرطانی شناسایی میکنند و به آن متصل میشوند. به این ترتیب لنفوسیت به سطح سلول سرطانی هدایت شده و به آن اتصال یافته و شروع به بلعیدن آن میکند. با این روش لنفوسیت قادر میشود به تومورحمله کند و آن را نابود سازد.
• در نوعی درمان محققان ژنهای انتهاری را به سلولهای سرطانی معرفی میکنند. سپس داروهای سمی که به صورت غیرفعال یا prodrug میباشند را به بیمار میدهند. محصول ژنهای اینتهاری پروتئینی است که با ایجاد تغییر در ساختمان داروی غیرفعال، آن را فعال میکند. داروی فعال شده آن سلولهای سرطانی را تخریب میکند.
• در روشی دیگر که سلولهای سرطانی را هدف قرار میدهند، دانشمندان در تلاش اند تا با تکنیکهای ژن درمانی حساسیت سلولهای سرطانی را نسبت به شیمی درمانی ، پرتو درمانی و درمانهای دیگر بالا برند. محققان، سلولهای بنیادین سازندهی خون را - که آسیب پذیری آنها نسبت به شیمی درمانی و پرتو درمانی، استفاده از این روشها را محدود میسازد- از بدن بیمار خارج میکنند و با وارد کردن برخی ژنها آنها را نسبت به اثرات جانبی دز بالای داروهای ضد سرطان مقاومتر میسازند و سپس آنها را به بدن بیمار بازمیگردانند.
• از جمله تواناییهای تودههای سرطانی رگسازی (آنژیوژنز) میباشد تا از این طریق مواد غذایی لازم برای تکثیر بیشتر را دریافت کنند. از این رو تلاش میشود با مهار آنژیوژنز از رشد توده و متاستازی جلوگیری کنند. عدهای از محققان در به خدمتگیری فناوریهای مهندسی ژن در این بخش از روند درمان متمرکز شده اند.
نویسنده: سمانه عنایتی