تبیان، دستیار زندگی
دوچرخه سواران ایران در شرایطی خود را آماده سومین حضور در بازیهای المپیک می کنند که عبور از خط پایان به یکی از...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

امیدواری به چرخ های نامطمئن

امیدواری به چرخ های نامطمئن

دوچرخه سواران ایران در شرایطی خود را آماده سومین حضور در بازیهای المپیک می کنند که عبور از خط پایان به یکی از آرزوهای مسئولان و ورزشکاران تبدیل شده است و آنها امیدوارند این بار نتایج بهتری نسبت به گذشته بگیرند.

به نقل از مهر، ترکیب تیم دوچرخه سواری برای شرکت در بیست و نهمین دوره بازیهای المپیک در چین هفته پیش معرفی شد تا رکابزنان ایران در آستانه کسب یک تجربه دیگر ولی این بار با هدف تمام کردن مسیر مسابقات المپیک قرار گیرند.

حسین عسگری برای سومین بار، مهدی سهرابی برای دومین بار و قادر میزبانی سلطان تورهای ایران و نفر اول رنکینگ آسیا برای نخستین بار عازم این رقابتها می شوند.

تیم دوچرخه سواری ایران در حالی عازم بازیهای پکن می شود که در دوره قبل  این رقابتها در یونان حسین عسگری و مهدی سهرابی در بخش پیست در رده های آخر ایستادند و امیرزرگری و عباس سعیدی تنها در بخش جاده در حالیکه بیش از نیمی از مسیر را طی کرده بودند از ادامه مسابقات انصراف دادند.

تیم دوچرخه سواری کشورمان در بازیهای المپیک سیدنی نیز نتیجه درخور توجهی را بدست نیاورد تا تنها به ثبت حضور رکابزنان ایران در المپیک بسنده کند. اما این بار هدف فدراسیون بالاتر رفته و توقع دیگری از رکابزنان صدر آسیا می رود.

امیدواری به چرخ های نامطمئن

امیر واعظ آشتیانی رئیس فدراسیون دوچرخه سواری به کسب نتایج مطلوب در بازیهای المپیک خوشبین است. او در گفتگو با خبرنگار مهر می گوید: « نفرات انتخاب شده از بهترین دوچرخه سواران ایران هستند و دو نفر از آنها تجربه مسابقات جهانی و گذر از خط پایان آن را دارند. با این شرایط کم ترین انتظار ما از رکابزنان عبور از خط پایان المپیک است.»

وی ادامه می دهد: « معتقدم اگر مشکلی بر سر راه این تیم بوجود نیاید عبور این نفرات از خط پایان مسابقات جاده المپیک منجر به کسب یک رتبه خوب توسط این رکابزنان شود. »

مجید ناصری مربی تیم ملی دوچرخه سواری ایران دراین باره به خبرنگار مهر گفت:« مسابقات المپیک برخلاف تصور دو مرحله ای بوده اما هر دو مرحله آن بسیار سخت است. به طوریکه مرحله اول آن در بخش جاده رکابزنی در مسیر سخت و سربالایی بیش از250 کیلومتر ومرحله دوم آن در تایم تریل انفرادی با طی مسیر 46 کیلومتر است.»

اصغر خالقی نیز با بیان اینکه آرزوی ما گذر از خط پایان المپیک است به خبرنگار مهر گفت: « در هیچکدام از تورهای بین المللی دنیا مسیر مسابقه جاده مانند المپیک به این حد سربالایی و سخت نیست. مسیر مسابقه المپیک بیش از 254 کیلومتر و در مسیری سربالایی است.»

سرپرست تیم اعزامی دوچرخه سواری به المپیک درباره سختی مسیر بازیهای هم چنین می گوید: « مسیر المپیک پکن سخت تر از المپیک سیدنی و آتن است تقریبا رکابزنان باید مسیری سخت و پرشیب را هفت بار دور بزنند که امیدواریم برای اولین بار بتوانند این مسیر را تمام کنند.»