تبیان، دستیار زندگی
ایوان پاسر در گفتگو با نشریه روزانه چهل و سومین جشنواره فیلم کارلووی واری سینمای ایران را بسیار جالب توصیف کرد و از وقوع یک انقلاب سینمایی در ایران تا پنج سال آینده خبر داد ...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

سینمای ایران در آستانه یک تحول اساسی است

ایوان پاسر

رئیس هیئت داوران کارلووی واری:

سینمای ایران در آستانه یک تحول اساسی است

ایوان پاسر در گفتگو با نشریه روزانه چهل و سومین جشنواره فیلم کارلووی واری سینمای ایران را بسیار جالب توصیف کرد و از وقوع یک انقلاب سینمایی در ایران تا پنج سال آینده خبر داد.

فیلمساز و محقق چک درباره تعریف سینما و جایگاه آن در زندگی مردم گفت: من اعتقاد دارم سینما می‌تواند آینده یک ملت یا یک جامعه را پیش‌بینی کند. به عنوان مثال فیلم‌های چک در دهه 1960 از بهار پراگ خبر می‌دادند.

رئیس هیئت داوران بخش اصلی جشنواره کارلووی واری 2008 افرود: این مسئله درمورد سینمای لهستان و مجارستان در دهه 1950 نیز مصداق داشت، اما با مداخله شوروی سابق همه چیز به حالت تعلیق درآمد. تصور می‌کنم امروز سینمای ایران بسیار جالب است و به جرات می‌توانم بگویم تا پنج سال آینده در این سینما شاهد یک انقلاب خواهیم بود.

پاسر در ادامه صحبت‌های خود پس از تعریف و تمجید از سینمای ایران و "جالب" توصیف کردن آن، سینمای معاصر چین را دقیقا نشان‌دهنده تحولات امروز در این کشور دانست و گفت: اگر من یک مورخ سینما بودم، این مسئله را مبنای تحقیقات خود قرار می‌دادم.

سازنده فیلم تلویزیونی "استالین" با بازی رابرت دووال و جولیا اورموند در پاسخ به این سوال که چرا کمونیست‌ها اجازه ساخت فیلم‌های موج نو سینمای چک را می دادند، گفت: در دهه 1960 فیلم‌هایی مانند "عشق‌های یک موطلایی" یا "ضیافت ماموران آتش نشانی" (هر دو به کارگردانی میلوش فورمن) منتقد شرایط سیاسی بودند.

فیلمساز 75 ساله افزود: حزب کمونیست در نهایت از این فیلم‌ها خوشش نمی‌آمد، اما نه اداره سانسور، نه خبرنگاران و نه صاحبان استودیو ابتدا چیزی نمی‌گفتند. یک جور تبانی بود. هیچ فیلمی نمی‌توانست بدون تبانی صدها آدمی به نمایش درآید که وانمود می‌کردند چیزی از مضمون اصلی این فیلم‌ها سر در نمی آورند و تظاهر می‌کردند صرفا فیلم‌های کمدی هستند.

ایوان پاسر متولد 1933 در پراگ، از پیشگامان سینمای موج نو چکسلواکی سابق در دهه 1960 بود. او در این سال‌ها با فیلم‌هایی چون "یک بعد‌از‌ظهر ملال‌آور" که در 1966 به خاطر آن برنده جایزه بزرگ جشنواره فیلم لوکارنو شد، به شهرت فراوان دست یافت.

پس از تهاجم نظامی شوروی سابق به چکسلواکی در 1968، پاسر نیز مانند فورمن به آمریکا مهاجرت کرد و در آنجا به فیلمسازی ادامه داد. فیلم تلویزیونی "استالین" 1992 با بازی رابرت دووال . جولیا اورموند از معروف‌ترین ساخته‌های اوست. پاسر سال 2005 فیلم "نوماد" را به همراه سرگئی بودروف کارگردانی کرد.

چهل و سومین جشنواره بین‌المللی فیلم کارلووی واری از چهار ژوئیه (14 تیر) با فیلم سینمایی "چی شد؟" بری لوینسن آغاز شد و 12 ژوئیه ( 22 تیر) با نمایش فیلم "ماما میا!" ساخته فیلیدا لوید به پایان می‌رسد.

منبع :مهر