نشان افتخار برای قاتل 290 شهروند ایرانی!
خرم: بازماندگان حادثه ایرباس فرمانده ناو آمریكایی را تحت پیگرد قرار دهند.
یك كارشناس روابط بینالملل گفت: بازماندگان هواپیمای مسافری ایرباس میتوانند فرمانده ناو وینسس و دیگر عاملان این جنایت را در محاكم جهانی تحت پیگرد قضایی قرار دهند.
علی خرم كارشناس روابط بینالملل در گفتگو با خبرنگار سیاستخارجی خبرگزاری فارس در سالگرد ساقط كردن هواپیمای مسافربری ایران از سوی ارتش آمریكا به تشریح ابعاد حقوقی و قضایی پیگیری این ماجرا پرداخت.
وی در مورد امكان طرح دوباره دعوای علیه آمریكا برای ارتكاب به جنایت علیه شهروندان ایرانی و ساقط كردن هواپیمای مسافری ایران، گفت: از نظر حقوقی به صرف اینكه ایالات متحده آمریكا اعلام كرد كه به بازماندگان قربانیان حادثه ایرباس خسارت پرداخت میكند، این مساله از نظر حقوقی مساوی با پذیرش اشتباه و برعهده گرفتن این گناه است، بر این اساس جمهوری اسلامی ایران میتواند با توجه به پذیرش این گناه اقدامات دیگری را در محاكم بینالمللی دنبال كند و با استناد به پذیرش این گناه در هر محكمهای این كشور را محكوم كند.
وی در مورد عذرخواهی رسمی دولت آمریكا برای ارتكاب این جنایت گفت: عذرخواهی در اینجا پدیده و مفهومی سیاسی است ولی باتوجه به اینكه آمریكا اعلام كرده كه به مردم ایران خسارت میپردازد، این به معنی عذرخواهی نیز هست. عذرخواهی سیاسی در مقوله حقوقی به این شكل نمیگنجد و زمان تحقق آن زمانی است كه روابط دو كشور برقرار میشود و دولت آمریكا به دلیل مسئولیت این حادثه را پذیرفته است و همچنین به خاطر چندین موضوع دیگر رسماً باید از ایران عذرخواهی كند و این عذرخواهی جزء طلبكاری ایران باقی میماند.
خرم در خصوص پرداخت غرامت برای ارتكاب به این جنایت گفت: شهروندان ایرانی و بازماندگان قربانیان هواپیمای ایرباس میتوانند با طرح دعوا در محاكم داخلی نسبت به مصادره اموال و داراییهای كشور آمریكا در ایران اقدام كنند.
وی تصریح كرد: همین قربانیان میتوانند در دادگاههای بینالمللی شكایتی را علیه آمریكا و عاملان این جنایت مطرح كنند و حكمی را برای دریافت غرامت دریافت كنند كه رقم آن بسیار بیشتر از رقمی است كه آمریكاییها به صورت داوطلبانه پرداخت كردند. عددی كه آمریكا پرداخت كرد از این رقم كسر میشود و مابقی آن به قربانیان پرداخت خواهد شد.
خرم در مورد اهدای مدال شجاعت به عاملان جنایت علیه شهروندان ایران گفت: دلیل اهدای مدال این بود كه بلافاصله بعد از این اقدام موجی از وحشت در میان ساكنان این ناو و ارتش آمریكا به وجود آمد كه آنها مرتكب جنایت شدهاند و آنها به شدت نسبت به تبعات این جنایت كه ممكن بود از این پس تحت تعقیب بینالمللی قرارگیرند دچار وحشت شدند و رئیس جمهور وقت این كشور هم برای كاستن از تبعات روانی چنین اقدامی به آنها مدال داد.
وی تصریح كرد: البته اهدای این مدال به هیچ وجه مانع از تعقیب قضایی عاملان این جنایت نمیشود و هر زمانی كه جمهوری اسلامی اراده كند میتواند عاملان این حادثه را تحت تعقیب قرار دهد.
این استاد دانشگاه در مورد نحوه شكایت بازماندگان قربانیان این حادثه برای دریافت غرامت گفت: قربانیان این حادثه و بازماندگان این جنایت میتوانند در كلیه محاكم بینالمللی چه در ایران، اروپا و حتی خود ایالات متحده شكایت كنند و برای سرنگون كردن هواپیمای مسافری ایران از دولت، فرمانده ناو و عامل این حادثه شكایت كنند.
وی تصریح كرد: اقدام آمریكا و ارتش این كشور میتواند در محاكم جهانی به عنوان جنایت علیه بشریت و جنایت جنگی محكوم شود و هم اكنون در بسیاری از دادگاههای اروپا از بلژیك، سوئیس، آلمان، هلند و... این شكایتها قابل پیگیری است و میتوان فرمانده ناو امریكایی را احضار كنند و او را غیاباً محاكمه كنند.
علی خرم در خصوص نحوه پرداخت غرامت از سوی امریكا به بازماندگان قربانیان این جنایت گفت: دولت آمریكا به شهرودان ایرانی غرامتی پرداخت كرد و همان زمان تعهدی از همه آنها گرفت كه از این پس دیگر علیه دولت امریكا شكایتی مطرح نكنند اما این تعهدنامه كاملا راههای حقوقی را برای شكایتهای بعدی از سوی ایران و شهروندان جمهوری اسلامی علیه آمریكا و عاملان این جنایت نبسته است و امكان آن هنوز وجود دارد.