گزارش كامل نمایشگاه "همنوا با بم" و فروش یكصدمیلیونی
محمدرضا شجریان:
صریح باشیم؛ ما مردم بم را فراموش كردهایم!
نگذاریم بم فراموش شود؛ مهمتر از ساختن بم فراموشنكردن آنست؛ حالا نوبت سایر هنرهاست كه به بم كمك كنند! زمانیكه زلزله بم رخ داد همه باهم گفتیم "بم را دوباره میسازیم" اما بعد از گذشت زمان، زخم بم را فراموش كرده و حالا برای كمك به ساخت بم باید به روشهای تبلیغاتی متوسل شویم.
استاد محمدرضا شجریان، در مراسم گشایش نمایشگاه خوشنویسی "همنوا با بم" تصریح كرد: به سبب رسالت اخلاقی كه نسبت به مصیبتزدگان بم داشتیم و با بهانهای كه "علیرضا كدخدایی" هنرمند خطاط فراهم كرد، دورهم جمع شدیم. دیماه سال گذشته، كدخدایی، تعداد 80 تابلو خود را به من هدیه كرد و من این تابلوها را در معرض فروش گذاشتم تا درآمده حاصله صرف ساخت و تكمیل پروژهی "باغ هنر بم" شود.
استاد نامدار آواز ایران هدف از برگزاری این نمایشگاه را چنین عنوان كرد كه خط تنها هنری چشمنواز نیست، بلكه هنری است كه با زبان خاص خود معنا منتقل میكند. از طرفی بارها گفته كه آواز میراث ما را حفظ میكند و بر این باور است كه آواز و خط خویشاوند یكدیگرند.
او از حاضران اجازه خواست با هدف دیگرش را در غالب كنایه بیان كند. بنابراین افزود: گاه به استعاره و در لفافه از آن سخن گفتهام؛ ولی امروز میخواهم صریحتر حرف بزنم، دستاوردهای هنر ایرانی و الا و در خور ستایش است و بخشهایی از آن نه تنها میراث ایرانی بلكه میراث جهانی است؛ اندیشمندانی چون حافظ، مولانا، فردوسی نه تنها به ایران كه به جهان تعلق دارند، من شیفتهی این فرهنگم. هركس با این فرهنگ آشنایی داشته باشد دل به آن میسپارد. با اینحال باید بگویم ما ایرانیان صفاتی هم داریم كه پسندیده نیست. یكی از مهمترین آنها فراموشی است. ما ملتی فراموش كاریم، خیلیزود فراموش میكنیم. روزی كه زلزله مهیب بم رخ داد همه خود را مصیبتزده دانستند. بم بخشی از تن ما بود كه زخم برداشت. همهی ما درد این زخم را بر روان خود احساس میكردیم؛ به بازماندگان قولهای زیادی دادیم و از اینكه در كنار شما بم را دوباره میسازیم گفتیم؛ اما رفتهرفته درد زمان بر دل ما نشست و در مسایل روزمره خود گرفتار شدیم؛ فراموش كردیم كه بم بخشی از تن ما بود و زخم بم را فراموش كردهایم، اكنون بهجایی رسیدهایم كه دیگر نام بم دل كسی را نمیلرزاند، تصویر زندگی درون كانكسها اندوهی نمیآورد؛ صریحتر بگویم، ما مردم بم را فراموش كردهایم؛ ما همچنان فراموشكار شدهایم كه برای كمك به بم باید به روشهای تبلیغاتی متوسل شویم؛ باید ترفند بزنم تا یاد هموطنان رنجیده خود بیافتم؛ این رسم خوبی نیست.
وی ادامه داد: من همواره ستایشگر مردم این سرزمین بودهام، ولی نمیتوان از این نقص فرهنگی سخنی نگویم. این نكتهای است كه مرا آزار میدهد؛ این روزها انگیزهی من برای شركت در مراسمی از این دست فقط ساختن "باغ هنر" بم نیست. مهمتر از ساختن بم فراموشنكردن آن است. مدتهاست كه در جلسات رسانهیی و مناسبتهای مختلف میگویم كه نگذاریم مردم بم فراموش شوند. مردم بم سرانجام آن را خواهند ساخت؛ فراموشی از خود ما قربانی میگیرد؛ فراموشی به درون زندگی ما نفوذ میكند، همهجا را دربر میگیرد؛ در یكجا نمیایستد، مثل موریانه از درون میپوساند. اول بم را فراموش میكنیم، بعد یكدیگر را و حتا نزدیكان خود را فراموش میكنم. از یاد میبریم كه در سرزمینی زندگی میكنیم كه بلایای طبیعی سرشت آن است؛ چنانچه فراموش كردهایم كه در كشوری زلزلهخیز زندگی میكنیم. آنگاه مصیبت در فراغ حاصل از فراموشی دستی بازتر برای یغما دارد.
او گفت: امروز این نمایشگاه برای كمك به بم و مصیبت بم برگزار شده است گامی كه برای كمك به بم برمیداریم، گامی است برای گریز از فراموشی و احیای خاطرهی ما؛ نگذاریم مردم بم فراموش شوند، تو كز مكارم عالمی دیگری، وفای عهد من از خاطرات به در نبری.
یدالله كابلی هم گفت: شجریان یكی از تیركهای عظمت، عزت و آبروی سرزمین ایران بهشمار میآید و نه فقط یك خواننده.
این استاد خوشنویس ایرانی، در مراسم نمایشگاه "هم نوا با بم" از شخصیت محمدرضا شجریان در عرصهی موسیقی به عنوان دردانهی آواز یاد كرد و گفت: مسأله، مسألهی حركت و اندیشهای است كه در راه سربلندی این مملكت برداشته و قدمی است كه برای بازسازی فضای عظیم اولین شهر باستانی ایران برداشته شده است و استاد نگاهی اسطورهای به تاریخ ایران داشتهاند و با گامی بلند قصد تجدید این بنا را دارند.
وی گفت: اهداف آرمانی استاد شجریان مرا به یاد 40سال پیش میاندازند در كلاسهای خوشنویسی در محضر استاد حسین میرخانی؛ یادم میآید كه جان مایههای فكری و اندیشههای بلند ایشان دربارهی آواز از یك جذابیت و محبوبیت نزد استاد میرخانی برخوردار بود، بهطوری كه زمانی كه استاد به مسافرت میرفت، شجریان مسؤولیت ادارهی موسسهی استاد سیدحسین را عهدهدار بود.
به تعبیر او، دو هنر است كه مستقیما به سرچشمهی فیض متصلاند، خوشنویسی و موسیقی آوازی كه در هردو مطرحاند، شجریان یكی از تیركهای عظمت، عزت و آبروی سرزمین ما بهشمار میآیند و نه فقط یك خواننده؛ او یك منشور چند وجهی است در بعد ادب و اخلاق و در بعد میهنپرستی و در بعد رسالتهایی كه در كار موسیقی داشته است.
او تاكید كرد: استاد محمدرضا شجریان جدایی از موسیقی به عنوان انسانی بزرگ و انسانی صاحب اندیشه در تاریخ مملكت ما باقی خواهد ماند.
كابلی گفت: اعتقاد دارم كه هیچ اثر هنری پدید نمیآید مگر اینكه هنرمند صاحب اثر پشت تلاش خود این نگاه مالامال از عشق و این نگاههای لبریز از شوق را شاهد باشد، بنابراین ما شاهد هستیم كه درهمین هفته گذشته بیش از 30 هزار نفر مشتاق دیدن استاد و شنیدن آواز او بودند در هر هفتهای هم اگر این برنامه تا آخر سال تكرار شود اشتیاق در دل مردم بزری است كه كاشته شده و اجتنابناپذیر است.
وی بیان كرد: گمان میكنم صدای دلنشین استاد شجریان نگاهی اهلی است بر حنجرهی وجود او، دیگر فقط صحبت دست نیست، دست و دل و وجود دل در كارند؛ امیدوارم این نیت خیر استاد شجریان با كمك و همت عالی ملتی كه همچنان بهوجود استاد شجریان اعتقاد دارند برقرار بماند.
به گزارش ایسنا، علی جمشیدی - مدیر گالری شمس - نیز در سخنانی ابراز كرد: مجموعه حاضر، مجموعهی خوشنویسیهای استاد كدخدایی شامل 80 اثر است كه 20 اثر آن مربوط به برادران هنرمند صحراگرد است و فردا بهمجموعه آورده میشود. مضمون آثار كدخدایی تماما براساس اشعاری است كه توسط استاد شجریان طی 50 سال بهصورت آواز برگزار شده است.
وی ادامه داد: قرار است كه این نمایشگاه، نمایشگاه فروش همتِ عالی باشد كه بتواند جریانسازی شود برای كمك به باغ هنر بم و امیدوارم این یك اتفاق یكبار نباشد و نهادینه شود و هرسال بتوانیم برای كمك به بم نمایشگاه داشته باشیم.
جمشیدی خاطرنشان كرد: این همت بزرگی را كه استاد داشت كار تازهای نیست؛ هنرمندان برای كارهای خیریه همواره گام برمیدارند ولی چهرهی این حركت بهخاطر شجریان خاص است.
وی بیان كرد: در مورد قیمت آثار بحثهای زیادی بود كه كارشناسی شود، ما قیمت آثار را براساس كارشناسی مجموعه و گالری شمس و اساتید بهصورت لیست قیمت ارایه میكنیم و امیدواریم كه استقبال بهصورت همتعالی باشد، مجموعههای مثل فرهنگستان، كلكسیونرهای خصوصی از این آثار استقبال و خود را كاندیدای خرید كردند.
به گفتهی او، قرار است كه به خریدارانی كه به این جریان كمك كنند لوح تقدیری از سوی شجریان هدیه میشود؛ ضمن اینكه این مجموعه بهصورت كتاب نفیس در قطع رحلی چاپ میشود و اسامی خریداران و قیمت خریداری شده زیر اثر قید خواهد شد؛ ضمنا در یك بستهبندی آثار منتخب نمایشگاه چاپ شده كه در معرض عموم بوده و عواید حاصل از فروش آنها هم برای كمك به باغ هنر بم است.
وی ابراز امیدواری كرد كه با استقبال مادی و معنوی بتوان این حركت را نهادینه كرد و بتوان هر ساله در همین مكان مراسمی برای كمك بم داشته باشیم.
-به گزارش ایسنا، نمایشگاه آثار خوشنویسی علیرضا كدخدایی اهدایی به استاد آواز ایران از هشتم تیرماهجاری در فرهنگسرای نیاوران ادامه دارد.
-این نمایشگاه شامل 80 اثر خوشنویسی است كه علیرضا كدخدایی آنها را كتابت كرده است.
-او آثار كتابت شده را از میان 50 سال فعالیت استاد شجریان در حوزهی آواز و تصنیف انتخاب و به رشتهی تحریر درآورده است.
-آثار عرضهشده در این نمایشگاه با قیمتهای "همتِ عالی" درنظر گرفته شده است كه صرف ساخت و تكمیل پروژهی "باغ هنر بم" خواهد شد.
-در مراسم افتتاحیه امضا و عكس یادگاری گرفتن ار استاد نامی آواز ایران بیش از سه ساعت بهطول انجامید.
-طبق اعلام جمشیدی به خبرنگار ایسنا، در این مراسم 100میلیون تومان اثر بهصورت نقدی بهفروش رسیده و 50 میلیون تومان هم اثر برای فروش رزرو شده است. گران قیمتترین تابلو با همت عالی 20میلیون تومان خریداری شد.
-استاد كابلی تابلوی "سیارهی عشق" از مجموعهی شخصی را به استاد شجریان اهدا كرد و او هم تابلو را برای فروش در جهت كمك به بازسازی بم قرار داد.
منبع : ایسنا