تبیان، دستیار زندگی
کتاب«اسلام و محیط زیست» تألیف آیت الله جوادی آملی، از سوی مرکز نشر اسرا منتشر شد.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

اسلام و محيط زيست با رويکردي الهي اثري مكتوب از آيت الله جوادي آملي

جوادی املی

کتاب«اسلام و محيط زيست» تأليف آيت الله جوادي آملي، از سوي مرکز نشر اسرا منتشر شد.

به گزارش خبرگزاري رسا، کتاب«اسلام و محيط زيست»، مجموعه اي از نوشته ها، سخنراني ها و پيام هاي آيت الله جوادي آملي است که با نگرشي الهي به محيط زيست، افزون بر بيان وظيفه انسان جهت حفظ محيط سالم، زندگي سالم را تبيين و سر حوادث ناگوار طبيعت را بيان مي کند.

از آنجا که يکي از دغدغه هاي جامعه بشري تأمين محيط زيست مناسب جهت زندگي سالم است تا از رفاه مادي و آرامش روحي بهرمند شوند؛ آموزه هاي قرآن انسان را به رعايت تقواي الهي هدايت مي کند تا درهاي رحمت به روي او گشوده و از زندگي مناسبي برخوردار شود.

پنج فصل اين کتاب با عناوين آباداني زمين و تأسيس مدينه فاضله از سوي خليفه الهي، صبغه علوم انساني و ديني محيط زيست، رابطه اعمال نيک و بد با حوادث طبيعي، تلاش در طبيعت و تأثير آن در سلامت محيط زيست و تأثير حسن معاشرت بر سلامت محيط زيست؛ تدوين شده است.

در بخشي از فصل اول با عنوان توجه به محيط زيست در شرايع الهي مي خوانيم:«در دين حنيف الهي که در طول تاريخ به منهج ها و شريعت هاي متنوع، براي انبياي الهي تجلي مي يافت، شناخت اصول زيست محيطي و تحصيل آن و پرهيز از تخريب آن و سعي براي سالم سازي آن، از بارزترين حقوق انساني و نيز از روشن ترين تکاليف بشري به شمار مي آيد؛ تا نشاط جامعه همراه با سلامت، و خرّمي افراد همراه با صحت آنان، تضمين شود.

به همين منظور، هم از آلوده نمودن هوا، کوي و برزن و اماکن عمومي تحذير و نهي شده، و هم اگر چنين رخداد تلخي مشاهده شد، براي برطرف کردن آن ترغيب و امر شده است.»

از ديگر مطالب آمده در فصل هاي مختلف کتاب اسلام و محيط زيست مي توان به نقش استعمار گران در آلوده کردن و ناامن کردن محيط زيست، شبهه عدم هماهنگي بين قداست ديني با علوم و امور مادي، تأثير وحي در شکوفايي علوم انساني، آيات ناظر به رابطه بين اعمال شر و حوادث ناگوار و همچنين اعمال نيک و حوادث گوارا و تأثير آيين سياسي اسلام در صلح و امنيت محيط زيست اشاره کرد.

در گزيده اي از فصل چهارم با نام درختکاري در رديف مقدس ترين اعمال آمده است: «اهتمام اسلام به فضاي سبز به ويژه خوشه يا شاخه مثمر، کاملاً از مطاوي رهنمودهاي رهبران الهي در متون ديني مشهود است؛ به طوري که گاهي کاشتن درخت، در رديف بهترين و مقدس ترين کارهاي خير قرار مي گيرد؛ چنان که در حديثي از پيامبر اکرم(ص) درختکاري در کنار تعليم دانش، ساختن مسجد، توريث قرآن يا کتاب علمي سودمند ديگر و... واقع شده که اين مقارنه، کاشف از درجه بالاي اهتمام اسلام به درختکاري است.»

کتاب اسلام و محيط زيست به قلم آيت الله جوادي آملي، در360 صفحه نگاشته شد و در شمارگان سه هزار نسخه از سوي مرکز نشر اسرا، در سال 1386 به زيور چاپ آراسته شد.