تبیان، دستیار زندگی
امام خمینی در 20 جمادی الثانی سال 1320 هجری قمری و در سالروز ولادت حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها مطابق با اول مهر 1281 هجری شمسی در شهر خمین به دنیا آمد.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

کودکی و تحصیلات امام خمینی

امام خمینی

امام خمینی در 20 جمادی الثانی سال 1320 هجری قمری و در سالروز ولادت حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها مطابق با اول مهر 1281 هجری شمسی در شهر خمین به دنیا آمد.

ایشان را که آخرین فرزند آقا « سید مصطفی» بود، « روح الله» نام گذاشتند. نام مادر مؤمنه ی ایشان « بانو هاجر» بود. برای این نوزاد دایه ای به نام « ننه خاور» را برگزیدند تا به او شیر دهد. این زن بانویی با ایمان، بسیار لایق و با شهامت بود. پدر امام با ننه خاور شرط کرده بود که در تمام مدت شیر دادن به سید روح الله فقط از غذایی که در منزل ایشان تهیه می شد استفاده کند.

« صاحبه خانم»، عمه امام، بانویی عالِم، شجاع و با تدبیر بود. به طوریکه پس از شهادت آقا سید مصطفی از خانواده و املاک او نگهداری می کرد. امام خمینی(ره) تحت مراقبت های عمه مکرمه اش بزرگ شد، چنان که خلاء ناشی از عدم وجود پدر را احساس نکرد.

از همان کودکی آثار هوش سرشار و شجاعت در وی آشکار بود.

امام خمینی (ره) را در سن هفت سالگی به مکتب خانه سپردند تا روان خوانی قرآن را بیاموزد. او در این مکتب خانه علاوه بر روان خوانی قرآن، کتاب هایی از نثر و نظم را نیز آموخت.

امام خمینی پس از پایان مکتب خانه برای ادامه تحصیل به مدرسه علوم دینی خمین رفت. ایشان قسمتی از معارف متداول آن روز مانند: مقدمات و دروس حوزه را در نزد علمای خمین فرا گرفت. البته قابل ذکر است که ایشان از برادر بزرگتر خود یعنی، « حاج آقای پسندیده» بهره علمی بردند.

امام خمینی در سن 15 سالگی شاهد جنگ جهانی اول و اشتغال کشور توسط نظامیان روس و انگلیس بود. احمد شاه قاجار در آن زمان توانایی کنترل و هدایت امور را نداشت. به همین خاطر این جنگ آثار بدی بر اقتصاد کشور و معیشت مردم داشت.

در همان سال ها بیماری وبا شیوع یافت و در اثر این بیماری امام خمینی(ره)، صاحبه خانم (عمه مکرمه اش) و مادر عزیزشان را از دست دادند.

ایشان در سن 17 سالگی وارد حوزه علمیه ی اراک شد و در مدرسه علمیه مشغول به تحصیل گشت. در مدت بیش از یک سالی که در اراک بود دروس مختلفی مانند: معانی، مطوّل، منطق و شرح لمعه را با موفقیت به پایان رساند و ظاهراً در همان هنگام معمم شد.

پس از آنکه آیت الله شیخ عبدالکریم حائری به قم رفتند و حوزه ی علمیه قم را تأسیس کردند، امام دنبال استاد خود رهسپار حوزه ی علمیه قم شد و در آن جا مراحل تکمیلی علوم مختلف حوزه را گذراند.

حضرت امام خمینی(ره) طی سال های متمادی در حوزه ی علمیه قم به تدریس عرفان، فلسفه، فقه و اصول مشغول بودند و در حوزه ی علمیه نجف نیز به مدت 14 سال به آموزش معارف دین و اهل بیت علیهم السلام پرداختند و در این سال ها شاگردان بسیار زیاد و برجسته ای را تربیت کردند که تعداد آنها به بیش از هزار نفر می رسد که می توان به مقام معظم رهبری و بسیاری از علماء و مراجع تقلید ازجمله شهید مرتضی مطهری و شهید دکتر بهشتی اشاره کرد.

برگرفته از کتاب تندیس مهر

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.