تبیان، دستیار زندگی
متخصصان اطفال همیشه تأكید داشته‌اند كه از پستانك برای ساكت كردن شیرخواران استفاده نشود. به تازگی شواهد جدیدی به نفع این توصیه قدیمی پزشكان به دست آمده كه نشان می ‌دهد...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

خطر عفونت گوش با مکیدن پستانك

متخصصان اطفال همیشه تأكید داشته‌اند كه از پستانك برای ساكت كردن شیرخواران استفاده نشود.

نوزادی خوابیده با پستانک در دهانش

به تازگی شواهد جدیدی به نفع این توصیه قدیمی پزشكان به دست آمده كه نشان می ‌دهد استفاده از این وسیله، می ‌تواند علاوه بر خطرات و زیان‌های قبلی، احتمال ابتلای شیرخوار به عفونت‌های گوش را  نیز افزایش دهد.

به گزارش بی‌بی‌سی، در این مطالعه كه توسط محققان مركز پزشكی اوترخت هلند انجام شده، مشخص شده كودكانی كه از پستانك استفاده می ‌كنند، تا 90 درصد بیشتر از سایر كودكان در معرض خطر ابتلا به عفونت‌های مكرر گوش میانی هستند.

پیش از این بیشتر پزشكان به‌ طور شهودی اعتقاد داشتند كه استفاده از پستانك، ممكن است راه ورودی برای انواع باكتری‌هایی باشد كه باعث عفونت گوش می‌ شود، اما شواهد پژوهشی در این باره وجود نداشت تا اینكه این مطالعه جدید انجام شد.

در این مطالعه حدود 500 كودك زیر 4 سال، برای مدت 5 سال از لحاظ ابتلا به عفونت گوش میانی بررسی و پیگیری شدند و محققان از مقایسه گروهی از آنان كه عادت به مكیدن پستانك داشتند، با آنها كه این عادت را نداشتند، به این نتیجه رسیدند كه این برداشت شهودی پزشكان صحیح است و یكی از دلایل عفونت‌های مكرر گوش میانی(عفونت‌هایی كه اغلب پاسخ خوبی به درمان نمی‌ دهند)، مكیدن پستانك است.

از آنجا كه حلق و گوش، به هم مرتبط هستند، دهان، راه خوبی برای ورود باكتری‌ها محسوب می‌ شود. ضمن اینكه اولین نوبت عفونت، باعث حساس شدن مجاری و بدن كودك به آن باكتری خاص شده و دوره‌های بعدی عفونت را به ‌دنبال دارد.

درمان عفونت گوش میانی معمولاً پرهزینه است و عوارض خاص خود را دارد، به همین دلیل، تكیه اصلی روی پیشگیری از این عفونت است.

اگر شیرخواری همزمان هم پستانك می ‌مكد و هم به طور مكرر دچار عفونت گوش میانی یا "اوتیت مدیا" (otitis media)می‌ شود، بهتر است به والدین او توصیه كرد او را از پستانك بگیرند.

همانطور كه اشاره شد، پیش از این نیز پزشكان با مصرف پستانك مخالف بودند. علاوه بر عفونت گوش، به ‌نظر می ‌رسد استفاده از پستانك می ‌تواند راه خوبی برای ورود عفونت‌های گوارشی نیز باشد.

هر قدر هم كه والدین مراقب تمیزی و شست‌وشوی پستانك باشند، بازهم كودك دائما آن را از دهان خود بیرون می ‌اندازد و شاید اگر بررسی دقیقی روی  پستانك‌ها انجام  گیرد، مشخص شود كه چه تعداد زیادی از انواع میكروب‌ها روی آن رفت‌وآمد دارند.

اما غیر از عفونت، پستانك‌ها یك مشكل دیگر هم دارند و آن اینكه درست مثل شیشه، به ‌دلیل شكل ویژه و سهل‌الوصول بودنش، از تمایل شیرخوار به مكیدن سینه مادر كم می ‌كنند.

این موضوع، به ‌ویژه در ماه‌های اول زندگی كودك كه شیر مادر تنها منبع غذایی او محسوب می‌شود،بسیار حساس و مهم است.

كودك، به شكل شیشه و پستانك عادت می ‌كند و دیگر تلاشی برای سازگار كردن خود با شكل سر سینه مادر نمی ‌كند و این باعث می ‌شود تلاش مؤثری برای مكیدن سینه مادر انجام ندهد و نسبت به آن بی‌ حوصله شود؛ كم و بد مكیدن سینه مادر همان و سیر نشدن شیرخوار همان. به این ترتیب كودك كم‌ حوصله‌تر شده و بیشتر بی ‌قراری می‌ كند و همین باعث شكست فرآیند تغذیه او با شیر مادر می ‌شود.

پس با این حساب بد نیست كه دست از گول‌زدن كودك با پستانک برداریم و راه كم‌خطرتری برای آرام كردن او انتخاب كنیم؟!

منبع: همشهری 

*مطالب مرتبط:

درمان عفونت و درد گوش

گوش درد به دلیل عفونت گوش (اوتیت)

تغذیه شیرخواران تا سن 6 ماهگی

فواید شیر مادر برای نوزاد و مادر  

مزیت های شیر مادر بر شیر خشک

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.