تبیان، دستیار زندگی
در ادامه ی مطلب قبلی با عنوان "بیماری های لثه، خاموشند"، در این مقاله روش های پیشگیری و درمان این بیماری ها را برای شما بیان می کنیم...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

پیشگیری از بیماری های لثه

لثه ملتهب

در ادامه ی مطلب قبلی با عنوان "بیماری های لثه، خاموشند"، در این مقاله روش های پیشگیری و درمان این بیماری ها را برای شما بیان می کنیم.

چه کنیم که از بیماری‌های لثه‌ای پیشگیری کنیم تا نیازی نباشد برای چنین درمان‌های پیشرفته‌ای به متخصصان لثه مراجعه کنیم؟

کلید اصلی برای پیشگیری از بیماری‌های لثه‌ای، مسواک زدن و نخ کشیدن مرتب و منظم دندان‌هاست. آنچه باید به آن توجه کرد، مدت زمان نخ کشیدن و مسواک زدن است.

30 ثانیه قبل از رفتن به رختخواب، تند تند مسواک زدن و نخ کشیدن را هم به صورت نامنظم انجام دادن یا اصلاً از نخ دندان استفاده نکردن، نمی ‌تواند از بیماری‌های لثه‌ پیشگیری کند.

مسواک زدن به روش صحیح و نخ کشیدن باید حداقل 4 تا 5 دقیقه طول بکشد.

5 دقیقه در طول شبانه‌روز برای سلامت دهان و دندان وقت گذاشتن، زمان بسیار اندکی است، ولی سلامت دندان‌ها و لثه‌ها را به بهترین صورت ممکن تضمین می ‌کند.

نکته دیگر آموختن روش صحیح مسواک زدن و نخ کشیدن است، افراد می ‌توانند این روش ها را از دندانپزشکان عمومی در جلساتی که برای معاینه دندان‌هایشان مراجعه می ‌کنند، بیاموزند.

ممكن است بیماری‌های لثه‌ای، موجب بیماری سایر اندام‌ها شوند؟

بله، امروزه ثابت شده است که بیماری‌های لثه می ‌توانند موجب بروز بیماری در بافت‌های دیگر بدن شوند. مثلاً اگر خانم‌های باردار مبتلا به بیماری‌های لثه‌ای پیشرفته شوند، ممکن است دچار زایمان زودرس شوند و نوزاد نارس به دنیا آورند.

به همین دلیل از خانم های باردار خواسته می‌ شود در طول بارداری، چندین بار برای معاینه لثه‌ها و دندان‌هایشان به دندانپزشک مراجعه کنند تا با یک جرم‌گیری ساده از تبدیل یک بیماری لثه‌ای خفیف به بیماری‌ پیشرفته پیشگیری شود. همچنین وجود بیماری لثه می‌ تواند موجب تشدید بیماری قلبی در مبتلایان به آن شود.

آیا عكس این قضیه هم صادق است؟

بله، مطالعات نشان می ‌دهد میزان بروز بیماری‌های لثه‌ای در افرادی که بیماری قلبی دارند بیش از سایر افراد است. چون منشأ بیماری‌های لثه‌ای و برخی از بیماری‌های قلبی، هر دو عفونی است، مثلاً بیماری دریچه‌های قلب یکی از بیماری‌های قلبی است که در اثر عفونت دریچه‌ها با میکروب‌های بیماری‌زا ایجاد می ‌شود. حالا اگر کسی بیماری لثه‌ای داشته باشد، میکروب‌ها می‌ توانند خود را از طریق خون به قلب رسانده و آغازگر بیماری‌های عفونی بافت‌ قلب باشند.

آیا روش زندگی، می ‌تواند ‌شانس ابتلا افراد به بیماری‌های لثه‌ای را بالا ببرد؟

صد درصد همین گونه است. برای ابتلا به بیماری‌های لثه‌ای یک سری عوامل خطرساز (Risk Factor) وجود دارد که اگر در زندگی روزمره افراد وجود داشته باشند، بیش از دیگران در خطر ابتلا به بیماری‌های لثه‌ای قرار می‌ گیرند.

یکی از این عوامل، سیگار کشیدن است كه چون از فعالیت مؤثر عوامل دفاعی در محیط دهان علیه میکروب‌‌ها جلوگیری می کند، سرعت تکثیر و قدرت بیماری‌زایی میكروب‌ها را افزایش می‌ دهد. همچنین تغییرات هورمونی كه در دوران بلوغ، حاملگی و شیر‌دهی در بدن روی می ‌دهند نیز شانس ابتلا به بیماری‌های لثه‌ای را افزایش می ‌دهند.

لثه‌های بسیاری از افراد مسن، به ویژه در بخش‌ جلویی تحلیل می ‌رود، چه درمانی برای آن پیشنهاد می‌ کنید؟

در درجه اول باید علت تحلیل لثه مشخص گردد و بر اساس آن، از شیوه ی درمانی صحیح استفاده شود. یکی از علت‌های تحلیل لثه روش‌ غلط مسواک زدن و وارد کردن نیروی سنگین به لثه‌ها و استفاده از مسواک سخت (Hard) است. در این موارد تعویض مسواک و تصحیح روش مسواک زدن از تحلیل بیشتر لثه پیشگیری می ‌كند.

در موارد پیشرفته نیاز به جراحی و پیوند لثه است که در یک جراحی کوتاه مدت، حدود نیم ساعت، مقداری لثه معمولاً از کام (سقف دهان) برداشته شده و به محلی که لثه‌ها تحلیل رفته است پیوند زده می‌ شود. این پیوند لثه، لقی دندان‌ها را نیز کاهش می‌ دهد.

 دكتر گلرخ ثریا

*مطالب مرتبط:

چاقی، لثه را خراب می‌کند

از دست دادن دندان ها

صحیح مسواک زدن(با تصاویر)

مشخصات یک مسواک مناسب

روش استفاده از نخ دندان(با تصاویر)

لبخندی زیبا با دندان هایی سفید

چگونه فلوراید از پوسیدگی دندان جلوگیری می کند؟

ضرورت نگهداری از دندان ها

شناخت علل پوسیدگی دندان

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.