تبیان، دستیار زندگی
نظام کتابهای درسی در ژاپن و ایران متفاوت است.درژاپن چند شرکت انتشارات خصوصی بر اساس کتاب راهنمای وزارت فرهنگ ،کتابهای درسی را چاپ می کنند .سپس اداره فرهنگ هر استان یا شهرستان(در مدارس خصوصی،هر مدیر مدرسه) یک کتاب درسی را از ...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

تصویر ایران درکتاب های درسی ژاپن

نظام کتابهای درسی در ژاپن و ایران متفاوت است.درژاپن چند شرکت انتشارات خصوصی بر اساس کتاب راهنمای وزارت فرهنگ ،کتابهای درسی را چاپ می کنند .سپس اداره فرهنگ هر استان یا شهرستان(در مدارس خصوصی،هر مدیر مدرسه) یک کتاب درسی را از میان کتابهای منتشر شده برمی گزیند وپس ازخرید، به رایگان به شاگردان می دهد. در اینجا به اختصار به تصویر ایران در کتابهای درسی تاریخ و جغرافیای کلاسهای راهنمایی می پردازیم :

1- جغرافی:

بیشتر مطالب این کتاب درسی درباره ژاپن است. معرفی جغرافیای جهان نیز شامل همه مناطق جهان نمی شود و تنها به چند منطقه از جهان می پردازد.

دراین کتاب، در حدود 10صفحه مطلب درباره خاورمیانه ذکر شده که بیشتر به کشورهای عربی اختصاص دارد واطلاعات چندانی درباره ممالک غیر عرب در آن نمی یابیم :

1. بخش اول با عنوان «کشورهای آسیای غربی»، کشورهای عرب، زبان عربی واسلام را معرفی می کند. درباره ایران فقط این یک جمله رامی بینیم: «اما اسرائیل،ایران،ترکیه وغیره ،زبان وفرهنگ خود را دارند وکشور عربی نیستند».همچنین، درباره ادیان خاورمیانه، یعنی درباره اسلام،یهود و مسیحیت توضیح داده شده و درباره زندگی چادرنشینی درعربستان سعودی مطالبی ذکر شده است.

2.بخش دوم ،درباره نفت در خاورمیانه است.

3.بخش سوم ،درباره مسأله فلسطین،یعنی درباره اسرائیل وپناهندگان فلسطین است .

درآخر به روابط ژاپن وخاورمیانه معرفی اشاره شده  است :«اگر امروز نفت نباشد ، زندگی ما نمی گردد.ژاپن 70درصد نفت را از خاورمیانه وارد می کند». ازبحران نفتی سال 1973هم یاد شده ،و در پایان می نویسد:"بعد ازاین ژاپن تلاش می کند در مصرف نفت صرفه جویی کند و دراین راه ،فنون پیشرفته تری را ارائه بدهد".بر این نکته نیز تأکید شده که" مهندسان ژاپنی به توسعه فن کشاورزی درکشورهای خاورمیانه کمک می کنند".

آخرین صفحه ارائه مطالبی درباره زندگی مسلمانان است،اما فقط درباره نمازو ماه رمضان .

2-   تاریخ:

این کتاب روی هم رفته دوازده فصل دارد که چهار فصل آن درباره تاریخ ژاپن است،چهار فصل دیگر درباره تاریخ جهان و چهار فصل آخر شرح دوره جنگ جهانی وسال های بعد از جنگ جهانی است.

در تاریخ جهان،نامی از «ایران» نیست،وفقط کلمه «فارس» Persia )) دردو صفحه دیده می شود. در یکی از آنها،وقتی که درباره اسکندرتوضیح می دهد ،می نویسد: «اسکندر،امپراتوری بزرگی ساخت که ازیونان تا فارس گسترده بود».جای دیگری که از« فارس»یاد شده، درشرح تاریخ چین است که: «در دوره تانگ (ازقرن7)،پایتخت چین ،چانگ آن ،شهری بین المللی بود واز طرف غرب،فرهنگ فارس یااسلام آمد.»

درمطلب دیگرمخصوصاً درتاریخ معاصر،درباره ایران هیچ چیزی نوشته نشده است البته درباره تاریخ خاورمیانه مطالبی دیده می شود،مثلاً درباره جنگ میان اسرائیل وفلسطین،همچنین درباره جنگ خلیج فارس،وبحران نفتی،اما درباره ایران وترکیه یعنی غیرجهان عرب خیلی کم نوشته شده است.

شرح درباره اسلام بیشتراست تا درباره تمدن ایران. البته درباره آغاز اسلام،درباره بازرگانان مسلمان و جنگ هایصلیبی مطالبی می یابیم، خصوصا درباره روابط اسلام ومسیحیت مطالب بیشتری نوشته شده است.

پس به واقع همانطورکه ملاحظه می شود ،دانش آموزان در مدارس ژاپن ،هیچ مطلبی درباره ایران نمی آموزند.