گفتوگو با نیكی كریمی، بازیگر فیلم «زن دوم»
نیكی كریمی با وجود كارگردانی 2 فیلم بلند سینمایی، همچنان بهعنوان بازیگر هم در متن سینمای ایران حضور دارد.
از میان جوانانی كه در ابتدای دهه 70 به سینما آمدند و نقش اول گرفتند او شاید از معدود چهرههایی باشد كه هنوز جایگاه خود را حفظ كرده است. كریمی در این سالها در سینمای تجاری و سینمای فرهنگی حضوری توأمان داشته است. اینگونه است كه او هم در «زنها فرشتهاند» بازی میكند و هم در «زن دوم».
• چطور برای این نقش انتخاب شدید؟
حدود 10 سال پیش، فرشته طائرپور (تهیهكننده فیلم) میخواست فیلمی براساس كتاب «زن دوم» بسازد و از همان ابتدا تمایل داشت من در فیلم بازی كنم.
• همكاری با سیروس الوند چطور بود؟
سیروس الوند، كارگردان باتجربه و كاربلدی است. ضمن اینكه از مدتها قبل قرار بود با هم همكاری كنیم.
• معیار شما برای انتخاب یك نقش، كارگردان كار است؟
نه لزوما، فیلمنامه هم همانقدر تأثیر دارد كه كارگردان دارد.
• ابتدا قرار بود احمد امینی این فیلمنامه را بسازد پس عوض شدن كارگردان در این فیلم، تأثیری بر انتخاب شما نداشت؟
خیر، تأثیری نداشت.
• با وجود مضمون مشترك فیلم زن دوم آقای الوند و چند روز بعد به كارگردانی خودتان، جنس شخصیتپردازی و بازی شما كاملا متفاوت است. نقش زن فیلم چند روز بعد بهصورت زیرپوستی است. اما در زن دوم برپایه احساسات مهتاب میچرخد، چقدر به كارگردانی كار مربوط است و چقدر به فیلمنامه؟
كاملا برپایه كارگردانی است. این نكته را بگویم كه من در فیلم چند روز بعد آن زن را با احساسات درونی دیده بودم، كسی كه احساساتش را بروز نمیدهد و قصد نداشتم آنرا مدام در حال گریه نشان بدهم كه متضاد میشد با آن حس درونی. اما زن دوم، فیلمی بود ملودرام كه برپایه احساسات بازیگر میگشت و در داستان هم مهتاب برونگرا بود.
• در فیلم چند روز بعد، شما سینمایی را انتخاب كردید كه لانگشات در آن زیاد است، اما در زن دوم، سینما سینمای كلاسیك است و روی چهره بازیگرها كار میشود. این قضیه روی بازی چه تأثیری داشت؟
هر كارگردانی یك شیوه را برای كار انتخاب میكند، ربطی ندارد. ضمن اینكه ما در چند روز بعد كلوزآپ هم داشتیم. من واقعا نمیدانم چطور جواب بدهم، خیلی سخت است، چراكه ما تفاوت میزانسن و دكور هم داشتیم.
• تجربه و برداشت شما از این 2 نقش چیست؟
زن دوم روایت داستانی دارد، طبیعی است چون وفادار به رمان مانده و از آن اقتباس شده است. اما در چند روز بعد، ما شاهد تصمیمگیری یك زن در 3-2 روز از زندگیاش هستیم، تصمیمی برای ماندن یا رفتن (چیزی كه گستردهترش را در زن دوم شاهد بودیم)، بنابراین بازی باید متفاوت باشد.
• نظرتان راجع به شیوههای مختلف بازیگری چیست؟ شما جزو معدود كسانی هستید كه نقشهایی را قبول كردید كه تفاوتهایی با هم داشتند.
هیچوقت یك شیوه بازی كردن را دوست نداشتم و ندارم چون تكرار ایجاد میكند.