آشنایی با استان اصفهان
قسمت دوم
تالار اشرف ، اصفهان
این عمارت در درون كاخ سلطنتی جای دارد و در زمان شاه عباس دوم، بطور كامل با چوببست ساخته شده است. بام آن مسطح و بر پایههای بلند ضخیم پوشیده از طلا نهاده شده است. این بنا بمنظورجلوگیری از خطر نابودی حدود نیم قرن پیش بطور كامل مرمت شده است.
كاخ چهل ستون ، اصفهان
باغ و كاخ چهل ستون كه بالغ بر 67000 متر مربع مساحت دارد، در دوره شاه عباساول احداث شده است. در زمان سلطنت شاه عباس دوم، تالار آینه، تالار هجده ستون، دو اتاق بزرگ شمالی وجنوبی، تالار آینه، ایوانهای طرفین سرسرای پادشاهی و حوض بزرگ مقابل تالار باكلیه تزئینات نقاشی،آینهكاری، كاشی كاریهای دیوارها و سقفها به آن افزوده شده است.
قسمتهای جالب و دیدنی كاخ چهل ستونعبارتند از:
شیرهای سنگی چهارگوشه حوض مركزی، تالار و ازارههای مرمری منقش اطراف آن.
تزئینات طلاكاری سرسرای پادشاهی و اتاقهای طرفین تالار آینه و تابلوهای نقاشی تالار پادشاهی كه تصویر شاهان صفوی بر آن نقش بسته است.
تصویر شاهعباس اول با تاج مخصوص و مینیاتورهای اتاق گنجینه.
سردر «مسجد قطبیه» و سردرهای «زاویه درِكوشك» و آثاری از مسجد «درب جوباره» و «مسجد آقاسی» كه بردیوارهای ضلع غربی و جنوبی باغ نصب شده است. تالار و ایوان این كاخ در پنجمین سال سلطنت شاه عباسدوم بناشده است. انعكاس ستونهای بیستگانه تالارهای چهل ستون در حوض مقابل عمارت، مفهوم چهلستون را القاء میكنند.
بناهای این باغ عبارتند از: سردر ورودی، برج و بارو، شتر گلوی صفوی، شتر گلوی فتحعلی شاه،اتاق شاهنشین، موزه غرب باغ، حمام كوچك و بزرگ و كتابخانه شرق باغ.بنای سرپوشیده شتر گلوی شاه عباسی كه در دوطبقه ساخته شده در وسط باغ و در مقابل سردر بزرگ واقعشده است.
ساخت این بنا در سال 1226 ه.ق به اتمام رسید. در داخل این بنا مناظر نقاشی شده بسیار زیبا وكتیبهای گچی به خط نستعلیق دیده میشود. در این باغ شاه صفی، شاه سلیمان، شاهطهماسب، شاه عباس، كریمخان زند و فتحعلی شاه بناهایی را مرمت یا اضافه كردهاند. تمامی دروپیكر و اشیاء داخل این بنا در آغاز انقلابمشروطیت به غارت رفت.
كاخ هشت بهشت ، اصفهان
عمارت تاریخی هشت بهشت در دوره شاه سلیمان صفوی بناشده است. در حالحاضر از باغ وسیع هشت بهشت وسعت اندكی باقی مانده است. كاشی كاریهایی كه انواع حیوانات پرنده، درندهو خزنده برروی آن نقش بسته، از آثاراین كاخ بشمار میآیند.
قلعه ها،اصفهان:
نارنج یا نارین قلعه ، نائین
سایر قلعه ها ، اصفهان
قلعه رستم بافران و قلعه نیستانك در نائین، قلعه فارفاآن در اصفهان، قلعه ترشك در دهكده مرقاصفهان، قلعه دیو، قلعه جلالی در شهرستان كاشان، قلعه نوسنگی در شهرستان سمیرم، قلعه بزی در لنجان.
آب انبارها و حمام های قدیمی،اصفهان:
حمام مجموعه اردهال ، كاشان
حمام باغفین ، كاشان
آب انبار حاج صباغ ، كاشان
سایر آب انبارها و حمام های قدیمی ، اصفهان
سایر آب انبارها: آب انبارهای مسیر سید علی، مسجد وزیر، مدرسه و مسجد میانچال، عبدالرزاق خان كاشی،گذرنو و آب انبار بقعه حبیب بن موسی در كاشان و آب انبارهای محله شهرینان، حاج سیدصادق، حاجسیدقاسم، حاج سیدمرتضی، مسجدخاكی، دشت، حاج میررحیم و میدان در شهرستان اردستان و آب انبارهایمصلی، میدان و آب انبار بزرگ در شهر نائین و آب انبار محله شهیدان در شهر هرند - اصفهان از جمله آبانبارهای قدیمی این استان میباشند. سایر حمامها: حمامهای عبدالرزاق خان، بازار، ملاقطب، میرعماد، طاهر، منصور، پنجه شاه و آقا در كاشان وحمامهای سلطان میراحمد، رهنان، گذرنو، شاه، خان، شاه علی، شیخ عبایی، شوری، ساروتقی در اصفهان وحمام افوشته در نطنز و حمام كلون در نائین از جمله دیگر حمامهای قدیمی استان اصفهان میباشند.
کاروانسراها و پل های تاریخی،اصفهان:
كاروانسرای سن سن ، كاشان
كاروانسرای مهیار در اصفهان
این كاروانسرای چهار ایوانی به ابعاد 82*89 متر در جنوب اصفهان و در دهكدهمهیار قرار گرفته است. حیاط مستطیل این كاروانسرا به ابعاد 70/38*30/48 متر و اتاقهای كاروانسرا نیز بهابعاد 5*4 متر ساخته شدهاند. بناهای آسیاب، نانوایی، قهوه خانه و بازار این كاروانسرا نیز اهمیت تاریخی دارد.
سایر كاروانسراهای اصفهان
كاروانسراهای شیخ علیخان، جارچی باشی، تیمچه جهانگیر، سرای سفید، میرزاكوچك،میراسماعیل و خوانساریها در بازار اصفهان و كاروانسراهای مرنجاب، امین الدوله، گمرك، موته و گبرآباد دركاشان و كاروانسرای بازار زواره در زواره، كاروانسرای بهجت آباد در جاده اصفهان - نطنز، كاروانسرای چهاربرجدر جاده اصفهان - كاشان، كاروانسرای گز در 18 كیلومتری شمال اصفهان، كاروانسرای بهرام در جاده اصفهان -تهران، كاروانسرای مادر شاه در شمال اصفهان، كاروانسراهای تقی آباد، گلگون آباد، یاغمیش و خرگوش در جادهاصفهان و كاروانسرای دمبی در .... از جمله دیگر كاروانسراهای شهرهای استان اصفهان میباشند.
پل خواجو(شاهی)، اصفهان
پل خواجو كه از اواخر دوره تیموری شالودههایی داشت، به امر شاه عباس دوم، درسال 1060 هجری قمری به صورت امروزی ساخته شد. تزئینات كاشی كاری و نقاشی غرفههای این پل، ازقسمتهای جالب توجه و دیدنی آن است. در وسط این پل ساختمان بیگلربیگی،بمنظور اقامت موقتی شاهصفوی و خانوادهاش، بنا شده است. نام پلخواجو، تحریف كلمه «خواجه» است كه به مناسبت لقب بزرگان وخواجههای عصر صفوی نام گذاری شده است.
پل مارنان (ماربین)، اصفهان
این پل واسطه اتصال دو ساحل شمالی و جنوبی زایندهرود است. پل مارنان دردوره صفوی بنا گردیده و تابحال تعمیرات مكرری بر روی آن انجام شده است.
پل سعادت آباد (پل جویی)، اصفهان
این پل كه با عرض كم و طول 147 متر برروی زایندهرود و در فاصله دو پلاللهوردی خان و پل خواجو ساخته شده، از بناهای دوره شاه عباس دوم است. پل سعادت آباد ارتباط باغهایسلطنتی دو ساحل شمالی و جنوبی زاینده رود را با باغهای سعادت آباد و بناهای هفت دست، آیینه خانه،كشكول و نمكدان برقرار میساخت و محل عبور خانواده شاه صفوی، امرا، اشراف، مهمانها و سفیران شاهعباس دوم بود. وجه تسمیه این پل، به مناسبت جوی كوچكی از سنگ پارسی است كه بر روی پل تعبیه شدهاست.
پل شهرستان ، اصفهان
این پل قدیمی در ناحیه «جی قدیم» و در شرق اصفهان واقع شده و از نظر معماری فوقالعاده جالب توجه است. پل شهرستان از یادگارهای دوره ساسانیان است.
پل الله وردی خان (سی و سه پل)، اصفهان
این پل كه در حدود 300 متر طول و 14 متر عرض دارد، به هزینه و نظارت سردارمعروف شاه عباس اول صفوی بنام اللهوردیخان در سال 1005 هجری قمری بناشده است. در دوره صفویه،مراسم جشن آبریزان یا آبپاشان ارامنه در كنار این پل صورت میگرفت. ارامنه جلفا، مراسم «خاج شویان» را نیزدر محدوده همین پل برگزار میكردهاند. پل مزبور یكی از شاهكارهای معماری و پل سازی ایران و جهانمحسوب میشود.
غارهای طبیعی و تاریخی،اصفهان:
غار نیاسر، كاشان
غار قهرمان ، خمینی شهر
سایر غارها ، اصفهان
غار آهكی ، كلهرود: این غار در روستای كلهرود در فاصله 85 كیلومتری شمال شهر اصفهان در دامنه كوههایكركس قراردارد و طول آن در حدود 100 متر است.
غار آهكی ، علویجه: این غار با 100 متر مربع مساحت، استالاگمیت و استالاكتیتهای زیبایی دارد.
غار شاه شكر در كیلومتر 30 جاده شهرضا - سمیرم، غار كوكولو در 15 كیلومتری غرب اصفهان وغار شاه قنداب در جنوب شرقی شهرضا و دیگر غارهای استان اصفهان هستند.
بازارهای قدیمی ،اصفهان:
بازار کاشان ، کاشان
تیمچه امین الدوله
این بنای مرتفع با سه طبقه و دهنه وسیع از آثار «فرخ خان غفاری كاشی» ملقب به امین الدولهاست كه در سال 1285 ه.ق، ساختمان آنرا به پایان رسانده است.
بازار اصفهان ، اصفهان
بازار اصفهان در دوره صفوی ساخته شده و از سردر قیصریه تا سردر مسجد جامع امتداد دارد. اینبازار را به مناسبت مجاورت با گنبد نظام الملك و مسجد جامع «بازار نظامیه» یا «نظام الملكی» نیز گفتهاند.
تیمچه حاج محمد حسین ملك التجار
این سرای سرپوشیده از ابنیه دوران قاجار است و با درهای چوبی بزرگ بهبازار كاشان ارتباط پیدا میكند.
تیمچه حاج سید حسین صباغ
این تیمچه سه طبقه، دو صحن دارد و از آثار دوران قاجار است.
ادامه دارد ...
بخش کودک و نوجوان