ارزش یافتن شهر قم
قم یکی از سرزمینهای برگزیده الهی است که بابی از بهشت در آنجا قرار دارد و در پذیرش ولایت امیرمؤمنان بعد از مکّه و کوفه در رتبه چهارم قرار دارد چنان که پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله فرمود: «یا علی انّ الله عزّ اسمهُ عرضَ ولایتک علی السّماوات فَسَبَقَتْ الیها السماء السابعه... فبصّت الیها مکه... ثم سبقتْ الیْها قُم فزَیّنَها بالعرب و فتح الیه باباً من ابواب الجنّةِ(1) ؛ ای علی! خداوند ولایت تو را بر آسمانها عرضه کرد، آسمان هفتم برای پذیرش ولایت تو سبقت گرفت... آنگاه مکه سبقت گرفت... بعد قم برای پذیرش ولایت تو پیشقدم شد و خداوند آن را به واسطه عرب (اشعریها) زینت بخشید و دری از درهای بهشت را به سوی آن باز کرد.»
امّا یقیناً وجود با برکت فاطمه معصومه در ارزش برکات نازله بر قم سهم تعیین کنندهای دارد امام صادق علیه السلام فرمود: «انّ لله حرماً و هو مکّةُ، و لرسولهِ حرماً و هو المدینةُ و لامیرالمُؤمنین حرماً و هو الکوفة و لنا حرماً و هو قم، و ستُدفنُ فیها امرأةٌ من ولْدی تُسمّی فاطمه، من زارها و جبتْ لهُ الجنّةُ(2)؛ برای خدا حرمی است که آن مکه است، و برای رسول خدا (هم) حرمی است که مدینه باشد، و برای امیرمؤمنان حرمی است که کوفه (نجف) باشد و برای ما (اهل بیت) حرمی است که قم باشد. به زودی بانویی از فرزندان من در آنجا دفن میشود که نامش فاطمه است، هر کس او را زیارت کند بهشت بر او واجب میشود.»
یکی از شاخسار رحمت اینجاست یکی از خاندان عترت اینجاست
اگر بوی بهشت آید عجب نیست یکی از هشت باب جنّت اینجاست
در جایی دیگر فرمود: «قُم بلدنا و بلدُ شیعتنا مطهّرةٌ مقدسّةٌ(3)؛ قم شهر ما و شهر شیعیان ماست قم پاک و پاکیزه است.»
وجود با عظمت حرم حضرت معصومه علیهاالسلام در قم برکات متعددی را در پی داشته که به نمونههایی اشاره میشود:
1ـ مرکزیت شیعیان
وجود با برکت حضرت معصومه علیهاالسلام باعث شد که شیعیان از تمام نقاط عالم همچون پروانه به گرد وجود شمع حرم جمع شوند، و این پیشبینی توسط امامان معصوم (علیهم السلام) سالها قبل اعلام گردید.
در روایت پیش گفته امام صادق(علیه السلام) «بلد شیعتنا» تعبیر نمود، و در جای دیگر فرمود: «اذا اصابتْکم بلیّةٌ و عناء فعلیْکُم بِقُمْ فانّه ماْوی الفاطمیین...(4)؛ زمانی که رنج و زحمت و گرفتاری به شما روی آورد، به قم روی آورید، زیرا قم پناهگاه فاطمیان و محل آسایش مؤمنان است.»
امام رضا علیه السلام فرمود: «انّ للجنّة ثمانیه ابواب و واحدٍ منْها لاهل قم، و هم شیعتُنا منْ بین سایر الْبلاد، خمر الله تعالی ولایتنا فی طینتهم(5)؛ بهشت دارای هشت در است و یکی از آنها برای مردم قم است، و آنان در میان مردم سایر شهرها بهترین شیعیان ما هستند خداوند ولایت ما را در طینت آنان قرار داد.»
امام کاظم علیه السلام فرمود: «قُمْ عُشّ آل محمّدٍ و ماْوی شیعتهمْ و لکن سیُهْلک جماعةٌ منْ شبابهمْ بمعْصیّة آبائهم و الاستخفافُ و السّخریّةُ بکبرائهم و مشایخهمْ و مع ذلک یدْفعُ الله عنْهُمُ شرّ الاعادی و کلّ سوء(6)؛ قم آشیانه آل محمد(صلی الله علیه و آله) و پناهگاه شیعیان آنهاست، ولی به زودی گروهی از جوانان به خاطر نافرمانی پدرانشان و سبک شمردن و مسخره کردن بزرگان و کهنسالان نابود میشوند، ولی با همه اینها خداوند شرّ دشمنان و هرگونه بدی را از آنان دفع میکند.»روایت فوق در عین حالی که هشداری است برای آن دسته از جوانهایی که حرمت علما و بزرگان و پدران را نگه نمیدارند بشارتی است در این زمینه که قم مرکز شیعیان و آشیانه آل محمد(صلی الله علیه و آله) میشود و با برکت وجود حضرت معصومه(علیهاالسلام) بلا از آنها دفع میگردد.
امام صادق علیه السلام فرمود: «در جبل مکانی است که به آن «بحر، دریا» گفته میشود «و یسمّی بقم و هو معدن شیعتنا(7)؛ و آن قسمت، قم نامیده میشود و آنجا مرکز شیعیان ماست.»
و در حدیث دیگر فرمود: «اهل خراسان نشانههای ما هستند، و مردم قم یاران ما... .»(8)
2ـ نزول رحمت و برکت
حضرت علی علیه السلام فرمود: «صلواتُ الله علی اهل قم، و رحمة الله علی اهل قم، سقی الله بلادَهُمُ الْغیْثَ(9)؛ درود خدا بر مردم قم، رحمت و لطف خدا بر آنها باد، خداوند شهرهای آنان را از باران سیراب نماید.» و نکته بسیار جالبی در این روایت آمده که نشان از استجابت دعای امام صادق علیهالسلام و دیگر امامان دارد. چرا که قم با این که شهر کویری است ولی بارندگی خوب و مناسبی داشته و دارد.
و در حضور امام هفتم علیه السلام وقتی نام قم برده شد و از تمایل آنها به حضرت مهدی(عج) سخن به میان آمد، حضرت فرمود: «رضی الله عنْهُم(10)؛ خداوند از آنان (اهل قم) خشنود گردد.»
3ـ مرکز علم و دانش
از زمانی که حضرت معصومه علیهاالسلام در قم دفن شده است، این شهر مرکز علم و دانش بوده و هست و در این زمان به اوج خود رسیده است. و تاکنون صدها مرجع و عالم دینی و هزاران کتاب درباره اسلام و معارف اسلامی به جامعه بشری تحویل داده شده است و این هم امری است که پیشاپیش توسط امامان معصوم اعلام گردیده است.
امام صادق علیه السلام فرمود: «کوفه به زودی از مؤمنان خالی میشود، و علم از آن جمع میشود، همانطوری که مار در لانهاش جمع میشود، «ثمّ یظهرُ العلم ببلْدةٍ یُقالُ لها قُم و یصیرُ معدناً للعلم و الْفَضْل حتّی لا یبْقی فی الارض مستضْعف فی الدّین حتّی المخدّرات فی الحجال، و ذلک عند قرب ظهور قائمنا(11)؛ سپس علم و دانش در شهری که به آن قم گفته میشود، ظاهر میگردد، و آنجا مرکز علم و فضیلت میشود، تا جایی که هیچ کس حتی خانمهای پشت پرده در دین (آگاه میشوند) مستضعف باقی نمیمانند و این نزدیک ظهور قائم ما "مهدی(عج)" خواهد بود.
راستی چه روایت زیبایی و چه بشارت مسرّت آوری. امیدواریم که آن زمان همین دوران باشد.
و در جای دیگر فرمود: «خدا به کوفه بر سایر شهرها احتجاج کرده و به مؤمنان آنجا در مقابل مردم سایر شهرها احتجاج میکند، و به واسطه شهر قم به سایر شهرها (هم) احتجاج میکند، خداوند قم و مردم آن را رها نکرده تا مستضعف (فکری و فرهنگی) نشوند، بلکه آنان را موفق و تأیید کرده است.»(12)
و در روایت دیگری ضمن دعا درباره اهل قم و بیان اوصاف آنان فرمود: «سلام الله علی اهل قم یسقی الله بلادهم الغیث و ینزّل الله علیهم البرکات، و یبدّل الله سیئاتهم حسناتٍ، هم اهل رکوعٍ و سُجُودٍ و قیامٍ و قعودٍ، هم الفقهاء العلماء، هم اهل الدرایة و الروایة و حُسْنُ الْعبادةِ(13)؛ سلام بر مردم قم، خداوند شهرهای آنان را با باران سیراب میکند، و برکتها را بر آنان نازل میکند، و بدیهای آنان را به خوبی تبدیل میکند، آنان اهل دانش و از علماء هستند، اهل درک حقایق و روایت و نیکو عبادت کردن هستند.»
4ـ مرکز یاران مهدی (عج)
به برکت وجود حرم کریمه اهل بیت نه تنها قم مرکز شیعیان، و شهر اجتهاد و علم فقاهت و مرجعیت و دانش گشته بلکه مرکز یاران حضرت مهدی نیز خواهد بود، چنان که این را نیز امام صادق علیه السلام پیشگویی نموده است.
عفان بصری میگوید: امام صادق علیه السلام به من فرمود: میدانی چرا قم (قم) نامیده شد؟ گفتم خدا و پیامبرش و شما آگاهترید. حضرت فرمود: «انما سمّی قم لانّ اهلهُ یجْتمعونَ معَ قائم آل محمّد ـ صلوات الله علیه ـ و یقومون معهُ و یسْتقیمونَ علیْه و ینصُرونهُ(14)؛ به این علّت قم نامیده شده چون اهل آن با قائم آل محمد (صلی الله علیه و آله) همراه میشوند با او قیام میکنند و او را یاری میکنند و (بر این یاری) استوار خواهند بود.»
یکی از اصحاب میگوید: خدمت حضرت صادق علیه السلام نشسته بودم حضرت این آیه را خواند «حتی اذا جاء و عدُاولیهما...(15)؛ یعنی هنگامی که نخستین وعده فرا رسد مردانی پیکارجو را بر شما میفرستیم (حتی برای بدست آوردن مجرمان) خانهها را جستجو میکنند و این وعدهای است قطعی، پس ما گفتیم: فدای شما شویم، اینها چه کسانی هستند؟ حضرت سه بار فرمود: «هم و الله اهْلُ قم ؛ به خدا قسم آنان اهل قم هستند.»
پینوشتها:
1- بحار الانوار، ج 60، ص 212، دار مکتب الاسلامیه، مستدرک الوسائل، ج 10، ص 204و بحار چاپ بیروت، مؤسسه الوفا، ج 57، ص 212، حدیث 21.
2- بحار الانوار، ج 60، ص216، ج 48، ص 317، و چاپ بیروت، ج 57، ص 214، حدیث 31.
3- شیخ عباس قمی، سفینةالنبی،ج 2، ص 447.
4- مجالس المؤمنین، ج 1، ص 83، و بحارالانوار، بیروت، ج57، ص 215، روایت 32.
5- بحار الانوار، ج 60، ص 216، تاریخ قم، ص 100.
6- بحار الانوار، ج 60، ص 214،دارالکتب الاسلامیه تاریخ قم، ص 98، چاپ بیروت،ج 57، ص 214.
7- بحار الانوار، ج 60، ص 212، تاریخ قم، ص 98.
8- همان، ص 214، تاریخ قم، ص 98.
9- بحارالانوار، ج 60، ص 228، مجالس المؤمنین، ج 1، ص83.
10- بحار الانوار، ج 60، ص 213، و ج 57، چاپ بیروت.
11- همان، ص 213، تاریخ قم، ص 95.
12- همان، ص 217، و ج 57، چاپ بیروت، ص57.
13- همان، ص 216،چاپ بیروت؛ج 57، ص 216؛ تاریخ قم، ص100، اسراء، آیه 5.
14- همان، تاریخ قم، ص 100، و روضه کافی، ص 175، تفسیر عیاشی، ج 2، ص 281، تفسیر برهان، ج 2، ص 416.
15- بحار الانوار، ج 48،ص 317، بیروت.
منبع:
پاسدار اسلام، آذر 1385، ش 300، حجةالاسلام سید جواد حسینی .