برنامههای نوروزی و سریالها از نگاه سه منتقد
مرز بین تعلیق و خرد كردن اعصاب مخاطب...
برنامههای نوروزی و سریالها از نگاه سه منتقد؛
«از تلویزیون نباید انتظار فوق العاده داشت؟!»
با پایان برنامههای نوروزی خبرنگار سرویس تلویزیون خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، با سه تن از منتقدان دربارهی برنامههای نوروزی سیما به گفتوگو پرداخته است كه به اعتقاد هادی معیرینژاد طنز كمتری در برنامههای نوروزی سال جاری نسبت به سالهای قبلی وجود داشته است.
همچنین محمدتقی فهیم بر این باور است كه سریالهای نوروزی امسال نسبت به فیلمهای سینمایی مخاطب بیشتری را به خود جذب كردند و كیوان كثیریان هم علت این امر را برخوردار نبودن فیلمهای سینمایی از سطح كیفی ثابت دانسته است.
****
هادی معیرینژاد دربارهی برنامههای نوروزی سیما در سال 87 به ایسنا میگوید: «پیامك ازدیار باقی» ادامه دهنده كارهای قبلی سیروس مقدم محسوب میشد؛ چرا كه تعلیق داستان به قیمت بازی با اعصاب مخاطب تمام شد و به عنوان نمونه پلانهای مربوط به حضور «منصور» با بازی محمدرضا شریفینیا در قبر، اعصاب مخاطب را بهم میریخت.
وی میافزاید: مقدم باید مرز بین تعلیق و خرد كردن اعصاب مخاطب را پیدا كند؛ چرا كه درغیر این صورت سریال آینده او نیز بر سلامت روانی بیننده تاثیر منفی میگذارد.
این منتقد بابیان این كه پدیدهی چند زنی یكی دیگر از وجوه مشترك «پیامك ازدیار باقی» با سایر ساختههای سیروس مقدم است، اظهار میكند: بر این مساله نه تنها در سریالهای مقدم، بلكه در سایر مجموعهها تاكید میشود كه علت پرداخت زیاد به آن را باید بررسی كرد.
این روزنامه نگار دربارهی سریال «مرد هزار چهره»، معتقد است: این سریال سالم ترین مجموعهی نوروزی سیما بود. «مرد هزار چهره» ادامهی كارهای مدیری محسوب میشد و به نقد زیر پوستی اقشار مختلف اجتماع میپرداخت.
وی میافزاید: در «شبهای برره» شاهد جمع شدن خلقیات زشت ایرانی بودیم؛ در«مردهزار چهره» نیز برخی از این كاستیهای اخلاقی همچون ناتوانی در نه گفتن به تصویر كشیده شد و در كل از این سریال به عنوان یك مجموعه نوروزی قابل قبول میتوان یاد كرد.
معیری نژاد با بیان این كه قسمتهای كمیاز «نشانی» را دیدم، اظهار میكند: بازیگران این سریال بازیهای خوبی ارایه دادند.
به اعتقاد این روزنامه نگار علی رغم تلاشهای صورت گرفته برای ساخت سریالها، طنز كمی در مجموعههای نوروزی وجود داشت و فیلمهای كمدی كمتری پخش شد؛ همچنین همانند سالهای گذشته برخی از فیلمهای كمدی كلاسیك انتخاب شده و در برنامههایی چون طنز پردازان روی آنتن رفت.
وی با اشاره به فیلمهایی سینمایی پخش شده میگوید: در نوروز سال جاری شاهد پخش چند فیلم سینمایی ضعیف ایرانی چون «سوغات فرنگ»، «شاخه گلی برای عروس» و غیره بودیم؛ اما تلویزیون كه مدعی تلاش برای ارتقای سطح سلیقهی مخاطب و تعالی ذهن او است، نباید این گونه فیلمها را پخش كند؛ چرا كه این سینماییها سطح سلیقهی مخاطب را به شدت پایین میآورد.
****
محمد تقی فهیم دربارهی برنامههای نوروزی سیما اظهار میكند: سریالهای تلویزیون در نوروز سال جاری برخلاف سالهای قبل با استقبال بیشتری نسبت به فیلمهای سینمایی رو به رو شدند؛ این امر نشان دهندهی آن است كه اگر كارهای خوبی در ایران ساخته شود، مردم آنها را به آثار خارجی ترجیح میدهند.
به اعتقاد وی به علت فاصله گرفتن نوروز سال جاری از مناسبتهای مجزا، مسوولان تلویزیون برنامهریزی دقیق تری را انجام داده بودند؛ به گونهای كه همانند چند سال اخیر، در نوروز جذب مخاطب اهمیت داشت.
این منتقد، «مرد هزار چهره» را موفق تر از سایر سریالهای نوروزی ذكر و اظهار میكند: مدیری با
نوآوری در آخرین ساختهی خود با استقبال مخاطب مواجه شد؛ از سوی دیگر در «مرد هزار چهره» كمتر شاهد سطحی نگریهای موجود در داستان سریالهای قبلی او بودیم.
فهیم میافزاید: در مقایسه با سایر سریالهای نوروزی، «مرد هزاره چهره» تلفیقی از كمدی موقعیت قوی با طنز كلامیخوب بود.
وی در ادامه میگوید: در «مرد هزار چهره» به گرایشهای مختلف اجتماعی به خوبی و به طور غیر مستقیم پرداخته و حتی به سطوح بالای مدیریتی اشاراتی شده بود.
این منتقد در ادامه با بیان این كه تم اصلی و حتی برخی سوژههای فرعی «پیامك از دیار باقی» كلیشهای بود به ایسنا اظهار میكند: این سریال همانند «مسافری از هند» سرمایه داری رابه تصویر میكشید كه برای فرار از دست طلبكاران، خود را به مردن میزند.
به اعتقاد وی «نشانی» موضوعی تكراری داشت و فیلم نامهی آن از هم گسیخته و بی هدف بود؛ اما از نظر تكنیكی این سریال از قوتهایی برخوردار بود به ویژه بازیگران آن به خوبی از عهدهی ایفای نقشهای خود برآمده بودند.
این منتقد دربارهی «قرارگاه مسكونی» میگوید: این سریال فاقد ضرباهنگ مناسب و كشدار بود؛ اما از تنوع لوكیشن برخوردار بود.
به اعتقاد فهیم تنها جذابیت این سریال، نوستالژی پادگان برای مردها بود؛ هر چند كه ممكن است ساخت سریال در چنین فضایی موجب جذب نشدن مخاطبان زن شود.
****
كیوان كثیریان هم معتقد است: برنامههای نوروزی هر سال تكرار میشوند و فیلمهای سینمایی از نظر كیفی در سطح ثابتی قرار دارند.
وی در عین حال میگوید: در نوروز سال جاری چند فیلم مطرح سال 2007 مانند «خون به پا میشود» و «جایی برای پیرمردها نیست» پخش شد. همچنین چند فیلم پرطرفدار ایرانی مانند «اخراجیها» هم روی آنتن رفت.
این منتقد با اشاره به برنامههایی كه به صورت روتین هر ساله در نوروز پخش میشوند، میگوید: «مردان آهنین» از جمله این برنامههاست كه نیاز به ایجاد تنوع و ساخت خلاقانهتر دارد.
وی دربارهی سریالهای نوروزی میگوید: «پیامك از دیار باقی» مجموعهی بهتری بود؛ چرا كه قصه عامه پسندی داشت و معمولا سریالهایی كه پیامهای اخلاقی سر راست دارند میتوانند ارتباط خوبی را با مخاطب برقرار كنند؛ البته «پیامك از دیار باقی» فیلم نامهی خوبی داشت كه هر قسمت از آن از جذابیتهایی برخورار بود.
این منتقد میگوید: انتخاب بازیگر امر مهمی برای یك سریال تلویزیونی است كه تعداد بازیگران مطرح «پیامك از دیار باقی» از مجموعههای دیگر نوروزی بیشتر بود.
به اعتقاد وی «مرد هزار چهره» سریال متفاوتی در كارنامهی مدیری محسوب میشود؛ البته سبك و سیاق این كارگردان در آن به چشم میخورد.
این منتقد دربارهی «قرار گاه مسكونی» اظهار میكند: با توجه به گذشت یك سال ازآمادهی پخش بودن این سریال، «قرارگاه مسكونی» حال وهوای طنزهای آیتمی چند سال قبل را داشت.
وی معتقد است: موضوع «نشانی» تكراری و همانند سریال «زیرزمین» بود، ولی در كل مجموعهی قابل قبولی محسوب میشود.
كثیریان در پایان میگوید: از تلویزیون نباید انتظار فوق العاده داشت، چرا كه این رسانه باید آنتن را با توجه به مناسبتها پر كند.
منبع : ایسنا
مطالب مرتبط :