• Nombre de visites :
  • 2176
  • 7/4/2008
  • Date :

Olmert ile Abbas 7 hafta sonra bir araya geliyor

Olmert ile Abbas 7 hafta sonra bir araya geliyor

   İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırması ve ambargo uygulamasından sonra Mahmud Abbas ile Olmert ilk kez bir araya geliyor.

   İsrail Başbakanı Ehud Olmert ve Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas, yaklaşık yedi hafta sonra ilk kez bugün yeniden bir araya geliyor.

   İsrail ordusunun Gazze operasyonlarında 130'dan fazla kişinin hayatını kaybetmesinden sonra Olmert'le yaptığı haftalık görüşmeleri askıya alan Abbas, dün yaptığı bir açıklamada, Filistin tarafının herhangi bir şekilde taviz vereceği barış anlaşmasını kabul etmeyeceğini söyledi.

   Abbas, Ramallah'da yerel yetkililer ile yaptığı toplantıda, "Ciddi müzakereler gerçekleştiriyoruz. Derin uyuşmazlıklar bulunan tüm konulara bir çözüm bulmaya çabalıyoruz. Fakat bunun bir bedeli olmayacak" dedi.

   Bu arada, İsrail'in Gazze operasyonlarıyla sekteye uğrayan barış süreci, Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın geçen hafta bölgeye yaptığı ziyaret ile yeniden hareketlendi. Rice, Batı Şeria'ya yönelik baskıyı hafifletmesi için İsrail tarafından söz almış, Olmert'le görüşmeleri yürütmesi içinse Abbas'ı ikna etmeyi başarmıştı.

   Öte yandan, Filistinli arabulucu Saib Erekat, Abbas ve Olmert'in Gazze Şeridi'ne yönelik ablukanın kaldırılması, karşılıklı ateşkes ve 2003'teki Ortadoğu yol haritası anlaşmasının uygulanması konularını görüşeceğini söyledi.

   2003'teki yol haritası, İsrail'in yeni Yahudi birimleri kurmasını engellerken, Filistinlilerin de kendi topraklarında güvenlik durumunu güçlendirmesini öngörüyor.

   Filistinli arabulucu Erekat, İsrail'in; yol haritasında belirtilen mecburiyetlerin hiçbirini yerini getirmediğini belirterek, "Yahudi yerleşim birimlerinin genişlemesine son vermediler. Ne tutukluları serbest bıraktılar, ne de kontrol noktalarını kaldırdılar" diye konuştu.

   İsrail tarafından yapılan açıklamada ise Olmert'in görüşmelerin yeniden başlamasını istediği ve Abbas'ı beklediği belirtildi.

 

 

 

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)