تجربه اسناد علمی
رییس كمیسیون تلفیق و تدوین نقشه جامع علمی كشور عنوان كرد:
ضرورت بهرهگیری از تجربه اسناد علمی سایر كشورها در تدوین نقشه جامع
سرویس: پژوهشی
رییس كمیسیون تلفیق و تدوین نقشه جامع علمی كشور گفت: در تدوین نقشه جامع علمی كشور نیازی به كپیبرداری از اسناد علمی كشورهای مختلف جهان نیست ولی میتوان با مطالعه تطبیقی از تجربیات و نكات موجود در آنها در تدوین نقشه جامع علمی كشور استفاده كرد.
به گزارش خبرنگار «علمی» خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، دكتر باقر لاریجانی كه روز پنجشنبه در هماندیشی نقشه جامع علمی كشور در تالار ابن سینا دانشگاه علوم پزشكی تهران سخن میگفت، خاطرنشان كرد: پیش از شروع به كار فعالیت تدوین نقشه، اسناد بسیاری در این زمینه در كشور وجود دارد كه از آن جمله میتوان به سند پژوهش و فنآوری (مربوط به سال 84 توسط معاونت پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فنآوری)، نظام جامع توسعه فنآوری (مربوط به سال 84 توسط سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران)، سند توسعه آموزش عالی (توسط معاونت آموزشی وزارت علوم، تحقیقات و فنآوری)، سند توسعه آموزش و پرورش (توسط وزارت آموزش و پرورش)، اولویت گذاری تحقیقاتی در كشور (توسط سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران)، شناسایی نهادهای سیاستگذار در حوزه تكنولوژیهای پیشرفته و سند فرابخشی نظام ملی نوآوری (توسط مركز صنایع نوین وزارت صنایع) و نیز سند ملی تمهید شرایط حفظ و استفاده از نخبگان اشاره كرد.
وی با اشاره به رهنمودهای مقام معظم رهبری پیرامون ضرورت تعیین جایگاه نقشه و ارزشهای حاكم بر آن، فرهنگسازی، ملاحظات اجرایی و مشخصات نقشه، یادآور شد: نقشه عبارت است از مجموعهای جامع، هماهنگ و پویا از اهداف، سیاستها، برنامهها و الزامات برنامهریزی تحول راهبردی علم، فنآوری و نوآوری مبتنی بر ارزشهای اسلامی و ایرانی و آینده نگر برای دستیابی به چشم انداز كشور.
دكتر لاریجانی در بیان خواستهای سند چشم انداز 20 ساله كشور به اقتدار، خلق ثروت، تامین سلامت مردم، عدالت، محیط زیست سالم، رفاه اجتماعی و اول بودن در منطقه اشاره و اظهار كرد: سابقه تدوین چنین برنامههایی در كشورهای مختلفی همچون انگلستان، ژاپن، سنگاپور، چین و كانادا وجود دارد كه به عنوان نمونه ژاپن سه برنامه پنج ساله تدوین كرده كه در آن سند علمی كشور را با سیاستهایی روشن تدوین و در برنامه دوم آن مواردی چون دو برابر شدن حمایت مالی تحقیقاتی، ارتقای همكاری صنعت، دانشگاه و دولت و نیز ثبت 30 ركورد نوبل را قید كرده است.
وی خاطر نشان كرد: نیازی به كپی برداری از اسناد سایر كشورها نیست، اما میتوان به نكات موجود در آنها برای تدوین نقشه جامع علمی كشور در مطالعه ای تطبیقی توجه كرد. انگلستان نیز برای سال 2022 آینده نگاری كرده و برای توسعه علم در حوزه سلامت و بهداشت سندی تهیه كرده است.
رییس دانشگاه علوم پزشكی تهران، بیان كرد: ما در كمیتههای تخصصی باید سناریو نویسی كرده و چارچوب آینده را برای نظام سلامت جامعه و سایر بخشها طراحی كنیم. همچنین باید ارتباط ساختاری توسعه علم را مشخص كرده و ارتباطات متعارف نهادهای ذیربط با نقشه جامع علمی كشور را رصد كنیم.
رییس كمیسیون تلفیق و تدوین نقشه جامع علمی كشور در ادامه گفت: با تعیین اولویتهای علم و فنآوری، منابع انسانی را رصد كرده و با سازماندهی ساختارها برای رسیدن به این اصول و اهداف از وضعیت موجود به وضعیت مطلوب دست یابیم.
وی تاكید كرد: با تشكیل شورای تخصصی تدوین نقشه جامع علمی كشور سه كمیته آموزش، پژوهش و فنآوری در چرخه علم و فنآوری و شش كمیته علوم انسانی، معارف اسلامی و هنر، علوم پایه ، سلامت و علوم زیستی، علوم كاربردی، اولویتهای ملی و علوم بین رشتهای در كمیتههای تخصصی موضوعی تعریف و تشكیل شدند.
دكتر لاریجانی در پایان از مبانی نظری و ارزشی نقشه، چشم انداز علم و فنآوری، حوزه و اولویتهای نقشه، سیاستها و راهبردها، نگاشت نهادی و دانشی، الزامات و اقدامات ملی و فرایندها و طرح كلی نظام علم و فنآوری به عنوان حوزههای نقشه جامع علمی كشور یاد كرد.
خبرگزاری دانشجویان ایران - تهران
ایسنا
24 اسفند 1386