تبیان، دستیار زندگی
خب، در كنار چنین آلاینده‌هایی كه تقریبا ناشناخته هستند، یك سری از آلاینده‌ها مثل مواد شوینده وجود دارند كه مردم هم نسبت به خطرات آن آگاهند، ولی...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

هشدارهای خانگی درباره مواد شوینده

در ادامه ی مطلب قبلی با عنوان "خطرات آلاینده های خانگی"، در این مطلب درباره ی خطرات احتمالی ناشی از مصرف بیش از حد مواد شوینده در خانه با شما صحبت می کنیم.

دكتر حمید سهراب‌پور، متخصص بیماری‌های داخلی، فوق تخصص بیماری‌های ریوی و رئیس بیمارستان لبافی‌نژاد به آلاینده‌های خانگی و عوارض و بیماری‌های ناشی از آن‌‌ها توضیح می ‌دهد.

نظافت منزل

خب، در كنار چنین آلاینده‌هایی كه تقریبا ناشناخته هستند، یك سری از آلاینده‌ها مثل مواد شوینده وجود دارند كه مردم هم نسبت به خطرات آن آگاهند، ولی در هر خانه‌ای و به میزان بسیار زیاد از این مواد استفاده می‌شود. در مورد مسمومیت‌های ناشی از این مواد هم توضیح می ‌دهید؟

در مورد مواد شوینده نكته مهمی كه وجود دارد، این است كه مواد شوینده آلودگی‌شان به دو صورت مستقیم و غیر مستقیم است. به‌طوری كه انواع و اقسام شوینده‌ها و سفید‌كننده‌ها كه گاز كلر آزاد می‌كنند، اگر بی‌مهابا استفاده شوند، در فضای سربسته منجر به مسمومیت‌های شدید می‌شوند.

خیلی از افراد هم حتی انواع مختلف این مواد را با هم مخلوط می ‌كنند.

دقیقا همین‌طور است، گاهی اوقات این مواد با موادی مثل اسید تركیب می‌شوند، چون فرد تصور می ‌كند كه در این صورت شست و شو با دقت بیشتری انجام می ‌شود، در حالی ‌كه همین شوینده‌های تركیبی در بسیاری از موارد منجر به خفگی‌های فوری می ‌شوند.

این‌ عوارض كه اثرات مستقیم بودند. منظورتان از عوارض غیر‌مستقیم چیست؟

خب مشخص است كه خیلی از افراد نسبت به این مواد حساسیت دارند و در اثر تماس پوستی دچار اگزما می‌شوند. در ضمن یك اثر دیگر این آلاینده‌ها آلوده كردن محیط زیست است، چون این مواد از طریق فاضلاب وارد طبیعت می‌شود و تقریبا ماندگار خواهند بود.

علاوه بر این، در مناطقی كه این آب‌ها برای استفاده‌های كشاورزی هستند، منجر به بروز بیماری‌های عفونی مختلف می‌شوند. بدتر از همه این كه، متأسفانه بر خلاف كشورهای پیشرفته، نسبت به تبلیغ در كمتر استفاده كردن این مواد هم در كشور ما كوتاهی شده است و علاوه بر این كه مردم از آن‌ها استفاده بیش از حد می ‌كنند، رسانه‌ها در تشویق مردم نسبت به كمتر مصرف كردن هیچ اقدامی نمی ‌كنند.

فردی كه هر روز با این آلاینده‌ها سرو كار دارد، مطمئنا باید منتظر عوارض دراز‌مدت هم باشد. در مورد عوارض طولانی ‌مدت این مواد هم توضیح می‌ دهید؟

خوب ببینید، مواد شوینده مقدار زیادی مواد بازی دارند و انواع و اقسام سفیدكننده‌ها و پودرهای شوینده حاوی موادی برای دفع چربی‌ها هستند كه فرمول شیمیایی آن‌ها بسیار پیچیده است. اثرات درازمدت این مواد هم بخصوص در پوست، به صورت انواع واكنش‌های آلرژیك و درماتیت‌ها خودشان را نشان می ‌دهند.

به همین خاطر توصیه می ‌كنیم كه اگر این مواد داخل محیط سربسته استفاده می‌ شوند، حتما از دستكش استفاده شود و تهویه مناسب برقرار باشد؛ به‌خصوص در حمام چون بیشتر اتفاق‌ها به علت عدم تهویه مناسب و همراه با بخار آب در حمام می‌افتد.

علاوه بر تمام این‌ها باز هم باید تأكید كنم موادی كه وارد سیستم تنفسی می‌شوند، به چند طریق بیماری‌ را تحمیل می ‌كنند؛ ‌طوری كه به‌طور مستقیم، مواد اسیدی منجر به سوختن مخاط می ‌شوند، بعضی از این مواد هم منجر به التهاب در ریه می‌شوند كه این التهاب فرد را مبتلا به برونشیت و بیماری‌های التهابی می‌كند. حتی بعضی از این مواد میزان التهابی كه ایجاد می‌ كنند، آنقدر شدید است كه حالات اورژانس و فوریت به وجود می‌آورند. برخی واكنش‌های التهابی نیز سیرشان خیلی مزمن است و حتی در شروع ممكن است هیچ علامتی در بیمار ایجاد نكنند، اما بعد از 10تا 15 سال كم كم آثار خود را نشان می ‌دهند.

مطالعه‌ای در مورد سرطان‌زا بودن این مواد صورت گرفته؟

البته سرطان‌زایی این مواد به اثبات نرسیده، ولی باید در مورد آن‌ها حتما جانب احتیاط را پیش گرفت، چون به هر حال برای ابتلا به سرطان، این مواد خطر بالقوه دارند. اما نكته حائز اهمیت این است كه هر كدام از این مواد شیمیایی وقتی كه فرد سیگار هم بكشد، اثرات مخربشان چند برابر می ‌شود، پس باز هم سیگار برای ما مهم‌ترین آلاینده است.

روند پیشرفت این عوارض به چه صورت است؟ منظورم میزان برگشت‌پذیری یا ماندگاری آن‌هاست.

در مورد بعضی از مواد شیمیایی مانند كلر، علائم قابل برگشت است و بیمار معمولا بهبود می‌یابد، ولی در مورد بعضی از مواد مثل آزبست، بیماری دیگر قابل برگشت نیست و كار خاصی نمی‌توان برای بیمار كرد.

سؤال آخر، مسلما ضربه‌پذیر‌ترین افراد در مقابل عوارض آلاینده‌ها كودكان هستند. نه؟

دقیقا همین‌طور است. آلاینده‌های داخل منزل شامل انواع سوخت‌های فسیلی كه گاز مونواكسیدكربن تولید می ‌كنند، سیگار و... علاوه بر عملكرد جسمی، بر روی عملكرد فكری افراد منزل اثرات سوئی دارند و در كودكان موجب كاهش بهره هوشی آن‌ها می‌شوند، به‌طوری كه با علائمی همچون سردرد، عدم تمركز و احساس خستگی همراهند. همچنین قبل از بلوغ استعداد ابتلا به بیماری‌های تنفسی بیشتر است.

علاوه بر این، در افراد مسن نیز به علت ضعف سیستم دفاعی، علائم سریع‌تر و با شدت بیشتری بروز می‌كنند.

بنابراین همیشه به این دو گروه سنی در مورد هوای آلوده و انواع آلاینده‌ها، هشدار‌های بیشتری داده می ‌شود.

سمیه شرافتی

*مطالب مرتبط:

آلاینده های هوای خانه

آلودگى هوا و اثرات احتمالى آن بر سلامتى

نظافت وسایل منزل

شست و شو ، نظافت و لكه گیری

برای خانه تكانی آماده شویم

برای خانه تكانی از كجا باید شروع كرد؟

آسم چیست؟

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.