نشست فیلم "کنعان"
صوفیا نصرالهی: جلسه مطبوعاتی فیلم "کنعان" اولین جلسه ی مفصلی بود که با استقبال گسترده و حضور پرتعداد نماینده های رسانه های مختلف برگزار شد. مانی حقیقی(کارگردان و فیلمنامه نویس)، اصغر فرهادی(فیلمنامه نویس)، مصطفی شایسته(تهیه کننده)، مستانه مهاجر(تدوینگر) و تمام بازیگران اصلی فیلم از جمله افسانه بایگان، ترانه علیدوستی و محمدرضا فروتن( البته به جز بهرام رادان) در جلسه حاضر بودند. مجری جلسه نیز رامتین شهبازی بود.
کنعان و مراحل ساخت
مانی حقیقی جلسه را با صحبت درباره پروسه ی ساخت فیلم شروع کرد و گفت:" فیلم کنعان حاصل یک دوره خیلی طولانی است. و هر چند مبنای شکل گیری آن یک قصه بوده اما فیلمنامه ی اقتباسی به حساب نمی آید. صرفا قصه ای که خواندم باعث شد ایده در ذهنم شکل بگیرد. به زودی قصه اصلی با ترجمه ترانه علیدوستی از طرف نشر مرکز به بازار می آید و همه متوجه تفاوت ها خواهند شد." فرهادی هم درگیر شدن خودش را با این پروژه مربوط به قبل از چهارشنبه سوری دانست که در جریان فیلمنامه قرار گرفته بود. شایسته هم دلیل تهیه کنعان را نتیجه سابقه همکاری حقیقی و فرهادی دانست و این که فیلمنامه کنعان جذابیت هایی نظیر فیلم چهارشنبه سوری داشت.حقیقی گفت که هرچند دو فیلم قبلیش تجربی و دیجیتال بودند اما او دوست دارد همه نوع فیلمسازی را تجربه کند و مولف بودن اهمیت چندانی برایش ندارد و از اول هم قصد ورود به چنین حیطه ای را داشته اما مشکلات اجازه نداده بودند. او همچنین گفت که اصغر فرهادی در عنصر قصه گویی رویش تاثیر زیادی داشته است.
کنعان یعنی چه؟
حقیقی در پاسخ به این سوال که وجه تسمیه نام کنعان برای فیلم چیست پاسخ داد که نام فیلم برای ما از اهمیت زیادی برای ما برخوردار است و از گروه خواهش کردم که جواب این سوال را ندهیم چون فکر کردن به نام فیلم باید در پروسه بعد از فیلم رخ بدهد و من دوست دارم فکر تماشاگران را بدانم ولی مطمئن باشید که دلیل خوبی داشتم.ستاره های کنعان همه جمعند( کاش علی رضوان هم بود!)
ترانه علیدوستی درباره تفاوت این نقش با بقیه نقش هایش گفت و آن را حاصل پتانسیل خود فیلمنامه و بستر خوبی که برای این نقش فراهم کرده دانست. و این که بازی در نقش مینا پیشنهاد خودش بوده و بعدا حقیقی را هم متقاعد کرده است.فروتن این فیلم را از افتخارات کارش دانست و از همکاری با این گروه ابراز شادمانی کرد. او کار خوب گروه و بازیگران را مدیون نقش های خوب نوشته شده توسط فرهادی و حقیقی دانست. وقتی از او سوال شد که تفاوت این نقش با نقش جوان عاشق پیشه همیشگی تان چیست؟ پاسخ داد:"من سعی می کنم در هر کاری خودم را به طرز فکر کارگردان نزدیک کنم. این جا از من بازی رئال و دقیق و ظریفی می خواستند و من همه سعیم را کردم که چیزی که آقای حقیقی خواستند انجام شود. و اصلا خود قصه فیلم درباره عشق بود که جذابیت فیلمنامه برای خود من همین بود. ما به نوعی در همه فیلم ها عشق را می بینیم و چه خوب که می بینیم."
افسانه بایگان گفت که برای اولین بار فیلم را روی پرده دیده و عمیقا احساس رضایت می کند. و این که وقتی فیلمی خوب ساخته شود همه مهره هایش درست چیده می شوند.(البته بایگان در همه پاسخ هایش گله ای هم از حقیقی داشت! که در آخر حقیقی از او به خاطر همه سخت گیری ها و ناراحتی ها عذرخواهی کرد!) وقتی از بایگان سوال شد که رمز تداوم حرفه ایش در سینما را علیرغم همه فراز و فرودها چه می داند پاسخ داد:"روی زیاد! و در واقع باید گفت عشق چون عشق بر هر درد بی درمان دواست." او نقش آذر را نقطه عطف کارنامه اش دانست و از کارگردان فیلم سپاسگذاری کرد.
حقیقی دلیل اصلی انتخاب این گروه را علاقه خودشان اعلام کرد و این که برای او این از هر چیزی مهمتر بوده و البته که همه آن ها هم از بهترین بازیگران حال حاضر سینما هستند. در مورد انتخاب علیدوستی هم با وجود اختلاف سنی زیادی که با نقش داشت گفت:" باید همیشه در انتخاب بازیگر عنصر غافلگیری وجود داشته باشد."
حقیقی در مورد انتخاب بهرام رادان در نقش علی رضوان هم گفت:" این انتخاب خیلی طول کشید و حدود 20-16 نفر آمدند که از بین آن ها آقای رادان را به خاطر سکون و آرامشی که در حرکاتش وجود دارد و نگاه عمیق و صدایش(که همه این ها وزنه می آورد و علت ستاره بودنش هم همین هاست)انتخاب کردیم. گزینه بعدی ما برای این نقش علی مصفا بود چون او هم در وجودش چیزی دارد که چنین آرامشی را القا می کند.
فیلم اصلا کند نیست!
مستانه مهاجر در پاسخ به سوال چند نفر که از او درباره ریتم کند تدوین سوال کرده بودند "نه" محکمی گفت. او تدوین فیلم را کاملا متناسب با خود فیلم و قصه و ذهنیت کارگردان دانست. و الان فیلم هم قصه اش را خوب تعریف می کند و هم کاملا یکدست است.البته حقیقی هم حرف های مهاجر را تایید کرد.
فیلمنامه( آخر قصه لو می رود؟!)
حقیقی درباره این که آیا فکر نمی کند که آخر فیلم از همان ابتدا معلوم است گفت:" حرفتان کاملا درست است. چنین موضوع و چنین معضلی مشخص است و تماشاگر در نهایت می تواند حدس بزند که مینا به چه کاری دست می زند. چالش ما در واقع این بود که مینا را آنقدر جدی و مصمم نشان دهیم که این سوال مطرح شود که چه مسئله ای پیش می آید تا مینا تصمیمش را عوض کند." از فرهادی نیز پرسیدند آیا بهتر نبود فیلم از ورود آذر و جدال دو خواهر شروع شود و این که 30 دقیقه اول فیلم چندان مناسب نیست و ریتم هم آن جا خیلی کند است؟ که فرهادی پاسخ داد:" تعریف من از ریتم متفاوت است به نظرم ریتم کاملا نسبی است و بستگی به مخاطب دارد باید مثالی در این مورد بزنم. اگر شما با سرعت 80 شروع کنید و به 100 برسید فکر می کنید سرعت زیاد شده در حالی که اگر با سرعت 180 شروع کنید و به 150 برسید به نظرتان می آید کند شده است.به هر حال قرار نبود این فیلم ریتم تندی داشته باشد چون پرداخت شخصیت ها آنقدر درونی بود که نیاز به مکث روی احساساتشان داشت. در ابتدای فیلم که البته 30 دقیقه نیست و کمتر است ما با پیش زمینه این شخصیت ها و خود کاراکتر ها آشنا می شویم. تماشای این فیلم نیاز به صبوری و دقت بیشتر دارد."گریم
علیدوستی گریم سنگین روی چهره اش را نه تنها آزار دهنده ندانست بلکه آن را کمکی به بازیش عنوان کرد. حقیقی هم گفت که بعد از تغییر تیم بازیگران فیلم مجبور شدند فیلمنامه را بازنویسی کنند تا سن ها را با هم همخوان کنند و برای تناسب چهره با سن علیرغم میل باطنی می بایست از گریم سنگینی استفاده می شد و چند ماه تست گریم انجام شده تا بالاخره سودابه خسروی توسط هدیه تهرانی پیشنهاد شده است. فروتن گریم سنگینش را مربوط به موهایش دانست که با ماژیک رنگ می شده و پاک کردنش زمان زیادی می برده و باعث ریزش موهایش شده است!البته از خانم خسروی بابت گریم تشکر هم کرد.