« تاریخچه آتش نشانی در ایران»
توانایی تهیه و استفاده از آتش، یکی از بزرگترین امتیازات انسان است.
انسانهای نخستین آتش را ترسناک می پنداشتند، اما زمانیکه طریق استفاده و مهار کردن آن را فرا گرفتند، آتش جزیی ضروری از زندگی آنها گردید. آتش، سرما را دور، تاریکی ها را روشن، غذاها را پخته و مردم را گرم می کند. در واقع زندگی بدون آتش، امکان پذیر نخواهد بود.
اما اگر از آتش به درستی استفاده نشود، باعث ایجاد آسیب ها و خسارتهای جبران ناپذیری خواهد شد. همین امر باعث شده در کشورها، سازمانی تأسیس شود تا در موقع بروز آتش سوزی بتوان آنرا اطفاء نمود.
اگر بخواهیم از سابقه آتش نشانی در ایران بگوییم باید گفت ؛ حدود یکصد و پنجاه سال پیش، روسیه تزاری نخستین واحد آتش نشانی را در شهر تبریز که آن زمان پایتخت و مقر ولیعهد بود، برای حفظ منافع مادی خود، ایجاد کرد. لوازم و تجهیزاتی که از آن واحد باقی مانده در موزه آتش نشانی تهران نگهداری می شود.
از سوی دیگر، انگلیسی ها نیز که در اواخر دوران قاجار، جنوب ایران و مناطق نفت خیز را در سیطره خود داشتند؛ امکانات لازم برای اطفاء حریق را در آن مناطق فراهم آوردند. این دومین واحد آتش نشانی در ایران بود.
در تهران نیز اولین واحد آتش نشانی در سال 1303 ه.ش در گاراژی به نام حسنی در سه راه امین حضور، توسط یک ژنرال روسی با چند دستگاه اتومبیل و 15 نفر پرسنل از درجه داران نظامی شروع به کار نمود و در سال 1307 توسط تیمسار کریم آقا بوذرجمهری، سرپرست بلدیه، قبرستان قدیمی موجود در میدان حسن آباد تبدیل به اداره ماشین های آب پاش شد که بعدها نام «اطفائیه» بر این واحد اطلاق گردید.
دومین ایستگاه آتش نشانی در شمیرانات تأسیس گردید و پس از آن سه واحد دیگر در دروازه دولاب، جنوب میدان مولوی و چهارراه عباسی ایجاد شد.
به علت گسترش شهر تهران ، وظایف سنگینی از قبیل نجات مردم از زیر آوار، رسیدگی به زلزله زدگان و امور دیگری، به عهده سازمان آتش نشانی قرار گرفت تا اینکه واحدی با عنوان گروه «امداد و نجات» در سال 1340 در ایستگاه حسن آباد دایر شد که در کنار واحد اطفاء حریق ، کار آن صرفاً نجات و امداد بود.
شایان ذکر است که هم اکنون ، سازمان آتش نشانی در تهران دارای 54 ایستگاه حریق و10 ایستگاه نجات می باشد.
سازمان آتش نشانی در چند سال اخیر اقدام به برگزاری کلاسهای آموزشی در مقابل حوادث به صورت رایگان کرده که تا سال 1379 حدود 800 هزار نفر آموزش دیده اند.
آنچه مسلم است عدم رعایت نکات ایمنی ، عمدتا منجر به بروز آتش سوزی می گردد لذا رعایت چند نکته ایمنیبرای جلوگیری از بروز آتش سوزی توصیه می شود :
1- بازی کودکان با کبریت یعنی آتش سوزی.
2- به کودکان خود استفاده صحیح از وسایل مختلف را قبل از آنکه آن را شخصا تجربه کنند بیاموزید.
3- از بازی کودکان با وسایل برقی ، دست زدن به کلید و پریز برق جلوگیری نمایید.
4- از بازی کودکان با مواد آتش زا و مواد منفجره جلوگیری کرده و از نگهداری اینگونه مواد در منزل خودداری کنید.