خارش پوست در بارداری طبیعی است؟
وجود خارش در دوران بارداری در بعضی از نواحی بدن به خصوص دور شكم و پستان ها كه در حال بزرگ شدن هستند، کم نیست، زیرا پوست باید برای هماهنگی با رشد این نواحی كشیده شود. هورمون های دوران بارداری نیز تا حدی در این امر مؤثرند.
خانم های سیاه پوست نسبت به سفید پوستان كمتر دچار این حالت می شوند. گاهی ممكن است بیماری های پوستی كه به طور طبیعی با خارش همراه هستند، نظیر خشكی پوست ، اگزما، یا آلرژی غذایی در دوران بارداری، با خارش شدیدی بروز كند.
چگونه می توان خارش را تسكین داد؟
*از گرفتن دوش و حمام داغ بپرهیزید، زیرا می تواند پوست را خشك تر كرده و خارش را تشدید كند.
*از صابون های ملایم استفاده كنید و دقت كنید كه آن را به خوبی آب كشی كنید و سپس به آرامی پوست را خشك كنید.
*پس از استحمام از كرم های مرطوب كننده استفاده كنید و ترجیحاً انواعی را كه معطر نیستند انتخاب كنید، زیرا بعضی از انواع عطریات می توانند پوست را تحریك كنند.
*گاهی از وان شاه بلوط استفاده كنید (فرآورده های شاه بلوط مخصوص استحمام را می توانید از داروخانه ها تهیه كنید).
*لباس های نخی و گشاد بپوشید و هنگام گرمای روز از خانه خارج نشوید، زیرا حرارت خارش را تشدید می كند.
آیا بروز بثورات برآمده و خارش دار بر روی شكم امری شایع است؟
در حدود یک درصد از خانم ها به چنین عارضه ای دچار می شوند.
این بثورات به صورت لكه های قرمز رنگ، برآمده و خارش دار شبیه به كهیر در طول ماه آخر یا دو ماه آخر سه ماهه دوم بارداری بر روی شكم ظاهر می شوند.
این بثورات كه پاپول ها یا كهیرهای خارش دار دوران بارداری (PUPPP) یا بثورات چند شكلی دوران بارداری نامیده می شوند، ابتدا در محل خطوط كشیدگی پوست شكم ظاهر می شوند و بعد به ران ها، باسن و گاهی بازوها كشیده می شوند.
این بثورات خطری برای مادر یا جنین ندارند، ولی ممكن است خارش شدیدی داشته باشند.
درمان خارش:
پزشك یا ماما پوست شما را معاینه می كند و احتمالاً یك پماد تجویز می كند تا خارش تسكین یابد. در موارد شدید باید یك دوره استروئید خوراكی به شما تجویز شود.
PUPPP در اكثر خانم ها در عرض چند روز پس از زایمان از بین می رود و ناپدید می شود و خوشبختانه به ندرت در بارداری های بعدی ظاهر می گردد.
*مطالب مرتبط:
مکملهای ویتامین و املاح در بارداری