علوم اسلامی شامل معقول و منقول ها و… می باشد. از مصداق های علوم اسلامی می توان به علم قرائت، تفسیر، حدیث، کلام، فقه، اخلاق، ادبیات عرب، منطق، فلسفه، رجال و درایه، اصول فقه و… اشاره نمود.
پاسخ: شاید به نظر پرسش عجیبی باشد اما متاسفانه هستند کسانی که هنوز از ماهیت حوزه علمیه بی اطلاع اند. به عبارت دیگر: حوزه علمیه یک سازمان حکومتی مانند سپاه پاسداران است یا یک نهاد پژوهشی دولتی یا یک مرکز فرهنگی غیر دولتی یا چیز دیگر!
عضو جامعه مدرسین و قائم مقام موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) گفت: حوزه انقلابی، حوزه ای است که نسبت به مخاطرات، آسیب های انقلاب و هجمه به ارزشها، مبانی و ارکان نظام حساس است.
حجت الاسلام و المسلمین رئیسی با بیان اینکه هیچ کدام از ائمه(ع) با ظلم سازش نکردند، بنیانگذار جمهوری اسلامی را متصل کننده معنویت و سیاست در عصر حاضر عنوان کرد.
در گفتگو با حجت الاسلام والمسلمین محمدحسن نبوی معاون محترم تبلیغ و آموزشهای کاربردی حوزه های علمیه، فرمایشات اخیر مقام معظم رهبری در سفر به قم، مورد بررسی قرار گرفته است که جهت استفاده مبلّغان گرامی در این شماره به جای سرمقاله ارائه می گردد.
از آنجا که وظیفه علماء دین پی گیری اهداف انبیاء عظام علیهم السلام می باشد، بهتر است اهداف کلان بعثت انبیاء الهی علیهم السلام شناخته شده و همه فعالیتهای مبلّغان در جهت تحقق آن اهداف شکل گیرد.
وقتی انسان اخبار مفاسد اقتصادی و اختلاسهای کلان و رشوه های آنچنانی را می شنود و فقر و رنج و مشکلات مردم را می بیند و یا در مطبوعات می خواند و در رسانه ها مشاهده می کند، رنجی جانکاه احساس می کند و باری سنگین وکمرشکن بر قلب انسان فرود می آید.
اگر روند فعلی حوزههای علمیه، مناسب و کافی بود باید جلوی بسیاری از مشکلات را می گرفت و وقتی چنین توانی در حوزه ها وجود ندارد، کاملا بدیهی و واضح است که باید به دنبال تحول بود.
آیت الله کعبی اظهار داشت: روحانیت اگر بخواهد بعد از مرحله تشکیل حکومت اسلامی از نظر اهداف وظایف، ساختار، کارکرد، مدیریت، نظامات آموزشی، پژوهشی و تبلیغی به شرایط قبل از انقلاب فکر کند،
حوزه های علمیه و روحانیت، از عناصر مهم و اصلی مولّد فرهنگ در كشور ما بوده اند، و گفتار و كردار این قشر دینی، همواره حجت شرعی و مقبول افراد جامعه بوده و هست.
گروهی از افراد ناآگاه به مسائل دینی، به حوزه های علمیه خورده گرفته اند که اگر حوزه مدعی مدیرت جامعه اسلامی است پس چرا خودش به طور مستقیم وارد قانونگذاری نمی شود و ... که در پاسخ می گویم، وظیفه حوزه تبیین مسیر کلی و اهداف یک جامعه است و چگونگی رسیدن به آن
در بُعد حکومت اسلامی و ولایت فقیه، شواهد فراوانی در آثار مرحوم شیخ و مرحوم نائینی به چشم می خورد که نشان می دهد هر دوی آنان به حکومت دینی و حکومت ولایی فقیه معتقد بودند
تحولات نظام دینی در ایران وابستگی بسیاری به تحولات فکری در میان حوزه های علمیه دارد و در واقع این روحانیت است که به سرشت و ماهیت نظام سیاسی در ایران جهت می دهد و در بالندگی آن نقش ایفا می کند.
در هر برهه اى كه فقیهى ژرف اندیش, كاونده, همه سونگر و زمان شناس, دست به ابتكار و نوآورى در شیوه استنباط زده است به ژرفا افزوده و به میزان درخورى, در ساحت مقدس فقه, بالندگى و پویندگى آفریده است ...
پردازش فقهی موضوعات و مسایل نوپدید، پیشینه ای به قدمت تاریخ فقه دارد، نگاهی از این منظر به احادیث و متون ناظر به مباحث این دانش دیرینه دینی، گزاره هایی را پیش ما می نهد که گویا گمشده ها یا ناگفته های علم فقه است...
در عظمت و شگفتی حوزه همین اندازه بس که مراکز علمی و جریان های فکری خارج کشور با حرص و ولع زیاد به دنبال شناخت از حوزه و اثرگذاری آن هستند و این در حالی است ما در درون آن قرار داریم و نتوانسته ایم به عمق و شگفتی آن برسیم.